Talviluonnonpäivän tunnelmia Nuuksiossa

Eilen vietettiin Suomen Talviluonnon päivää sekä kansallista Retkipäivää, joka siirtyi Suomen partiolaisilta meidän retkipaikkalaisten hostattavaksi.

Viime keväänä perustamani #suomiretki-tempaus sai kunnian emännöidä uramme ensimmäistä kertaa, ja halusin kutsua mukaan joukon viljati kotimaassa reissaavia matkabloggaajia, jotka ovat osallistuneet aktiivisesti Suomiretki-kampanjaan.

Talviluonnon päivän tarkoituksena on innostaa ihmisiä nauttimaan talvisesta luonnosta.

Minä otin suunnaksi Suomen luontokeskus Haltian, joka tarjosi koko perheelle monipuolista ohjelmaa opastetuista metsäretkistä makkaranpaistoon ja hienoihin puheenvuoroihin, Haltian näyttelyitä ja varustekirppistä unohtamatta.

Osallistuin opastetulle ja maksuttomalle kuuden kilometrin lumikenkäkierrokselle, joka kiersi jääkauden muovaamaa erämaa-aluetta, jolle ovat tyypillisiä suuretkin korkeuserot. Ja sen kyllä huomasi, sillä Suunto näytti kulutettujen kalorien määräksi 998. Alueella on paljon upeita kalliorinteitä ja siirtolohkareita, joita aion palata kuvaamaan uudestaan keväällä, sillä tuossa loskaliisterissä tarpominen vaati ihan tarpeeksi huomiota ja pinnistelyjä. Mutta jo vain oli reissu aivan mainio!

Karjakaivon ja Lehmänämpärin lampien kainalossa sijaitsee aivan ihastuttava Lapin kävijät ry:n omistama tunnelmallinen retkeilymaja saunoineen. Ruokailutilan kattokruunu on valmistettu sarvista, ja pannukahvit keitettiin tottakai avotulella kotitekoisten pannareiden kylkeen. Kriikunahillo on muuten aivan erinomaisen hyvää, kannattaa maistaa jos siihen tulee mahdollisuus.

 

Retkipäivä

Retkipäivä

Retkipäivä

Retkipäivä-

Retkipäivä-16

Retkipäivä-14

Retkipäivä-18

Retkipäivä-7

Retkipäivä-20

reitti

Retkipäivä-3

Retkipäivä

Retkipäivä

Retkipäivä-26

 

Hienon lumikenkäretken päätteeksi pääsin vielä tutustumaan Haltian tiloihin ja näyttelyihin. Arkkitehtuurisesti aivan upean ja kokonaan puusta valmistetun Haltian on suunnitellut arkkitehti Rainer Mahlamäki, jonka kädenjälkeä on myös puolanjuutalaisen historiallisen museon Varsovassa. Haltian innoittajana on toiminut kalevalainen kulttuuri, ja rakennuksen sanotaan näyttävän ulkoapäin kalevalaisen luomiskertomuksen alulta, munivalta sotkalta.

Kalevalan maailmansyntymyytissä Ilmatar laskeutuu veteen veden emoksi. Sotka munii veden emon polvelle kuusi kultaista ja yhden rautaisen munan. Munat rikkoutuvat – niistä muodostuvat maa, taivas, aurinko, kuu ja pilvet. Veden emo itse luo mereen niemiä, syvänteitä, lahtia, luotoja ja kareja. Lopulta veden emo synnyttää Väinämöisen, joka nousee maalle jatkaen luomistyötä laittamalla Sampsa Pellervoisen kylvämään puita. Väinämöinen sen sijaan saa kotkalta tulen ja polttaa ensimmäisen kasken, johon hän kylvää ohraa.

Tämä Suomen suurin julkinen puurakennus on huippumodernin teknologian ansiosta oman alansa ekologisimpia rakennuksia: 75% rakennuksen tarvitsemasta lämmöstä tuotetaan itse, ja tulevaisuudessa rakennuksen on tarkotus olla täysin omavarainen. Mainittavaa on, että Haltian viherkatolla kasvaa maksaruohoa ja sammalta, jotka sitovat ilmakehästä hiilidioksidia. Lisää mielenkiintoisia faktoja ekologisista valinnoista löydät täältä.

 

Retkipäivä-24

 

Haltian päänäyttely tarjoaa kokonaisvaltaisen luontoelämyksen, joka johdattaa vierailijan Saaristomereltä tuntureiden laelle ja Suomen 38 kansallispuistoon. Rakennuksen tiloissa voi kokea vuodenaikojen kierron kauneuden ja taian sekä luonnon mahtavan luomisvoiman maustettuna ripauksella kalevalaista mytologiaa.

 

Retkipäivä-23

Retkipäivä-29

Retkipäivä-33

 

Yhdeksi suosikeistani nousi tämä linnunpöntön replika, jonka sisään pääsi istahtamaan ja katselemaan maailmaa tirppojen omasta ovesta. Aina välillä emo kurkkasi aukosta kuin varmistaen jonkun olevan paikalla. Kävipä kololla moikkaamassa myös orava.

 

Suomen luontokeskus Haltia

Suomen luontokeskus Haltia

Retkipäivä-36

 

Ei liene yllätys, että Haltian vetonaula oli omalla kohdallani kuitenkin Hannu Hautalan elämäntyönäyttely Metsän poika, joka luo poikkileikkauksen legendaarisen luontokuvaajan lähes 50 vuotta kestäneeseen ammattilaisuraan. Etenkin valokuvien humoristiset kuvatekstit kolahtivat, mutta mikä koskettaa eniten lienee lainaus miehen suusta:

”Aika, jonka luontokuvaaja on pois luonnosta, on hukkaan heitettyä”

Arvaatteko, mitä se tarkoittaa? Mies kuvaa pelkästään filmille, sillä tietokoneella käytetty aika esimerkiksi kuvien rajaamiseen, muokkaamiseen ja säätämiseen on aikaa pois luonnosta. Se tuntuu tällaisen vasta vuonna 2009 digiaikaan siirtyneen valokuvaajan sydänjuurissa asti. Näyttelyn uusin otos on vuodelta 2014, myöskin filmille taltioituna. Ja jotta analogisia kuvaajia oikein hellittäisiin, löytyy yläkerrasta pieni näyttely miehen mittavan uransa aikana käyttämistä kameroista.

Sinne taisi ikkunaan jäädä sierainparin jälki jos toinenkin, kun tutkin innokkaana vanhoja runkoja ja linssien upeita heijastuksia.

 

Suomen luontokeskus Haltia

Suomen luontokeskus Haltia

Suomen luontokeskus Haltia

Suomen luontokeskus Haltia

Haltiasta löytyy myös aivan erinomainen myymälä, jonka laajasta tarjonnasta löytyy paljon lahjaesineitä, kirjallisuutta sekä tietenkin kansallispuistomerkkejä, joista Torronsuon nappasin mukaani.

Suomen luontokeskus Haltia

Ja sitten niitä upeita, upeita kameroita!

Suomen luontokeskus Haltia

Suomen luontokeskus Haltia

Suomen luontokeskus Haltia

Suomen luontokeskus Haltia

 

Suomen luontokeskus Haltia

Tutustu Suomen luontokeskus Haltiaan, meneillään oleviin näyttelyihin sekä vuokravälinetoimintaan, joka tuli minulle iloisena yllätyksenä. Viherkehä eli Viherwiki on myös erinomainen työkalu omia retkiä suunnitellessa. Myös Haltian Facebook-sivu kannattaa laittaa seurantaa, sillä pitkin kevättä on tulossa mukavia eri teemoin varustettuja Luontolauantai-tapahtumia sekä jännittäviä luolaretkiä.

Kulkuyhteydet | Aukioloajat ja pääsyliput | Esteetön Haltia | Majoitus Nuuksion alueella

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center