Entisen Jugoslavian raunioille syntyneistä seitsemästä itsenäisestä valtiosta, Bosnia ja Hertsegovinasta, Kosovosta, Kroatiasta, Makedoniasta, Montenegrosta, Serbiasta ja Sloveniasta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa.

Maista on tullut minulle tutuiksi neljä, ja ne ovat myös nousseet omalle top 10 -matkakohdelistalleni: Bosnia ja Hertsegovina on upea vaellus- ja luontomatkailukohde, Makedonia yllättää omintakeisuudellaan, Slovenia on aktiivimatkailijan unelmakohde ja Kroatia turkooseja merimaisemia ja karstikivikallioita rakastavan lomailijan rantakohde.

entisen jugoslavian maat

Balkanin alueessa ja sen maissa on kummaa viehätystä. Juttelimme aiheesta eilen ystäväni Jennan kanssa, joka on kirjoittanut varsin hyviä ajatuksia esimerkiksi Sarajevosta. Maasta, joka on monille matkailijoille uskomattoman inspiroiva, toisille ristiriitaisten ajatusten ahjo sekä omille kaupunkilaisilleen paikka, jonka historiasta ei haluta puhua.

Minusta Sarajevon tekee surulliseksi myös se, että niiden kymmenien tuhansien ihmisuhrien lisäksi yli 2 miljoonaa kirjaa, teosta ja tutkielmaa, eli koko Kansalliskirjasto, poltettiin tuhkana tuuleen. Samalla paloi paljon tietoa ja historiaa, jonka arvo on määrässä mittaamattomassa – ihmishengistä puhumattakaan. Mikäli aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan Anja Portinin Sarajevon kirjat.

Ymmärsin Jennaa, joka pohti Sarajevon aiheuttamia ajatuksia hänessä itsessään. Olen kokenut vastaavia tuntemuksia, mutta inhonnut vain yhtä paikkaa: Minua ahdisti käydä ja kuvata Saksan Dachaussa. Puolessa välissä tutustumiskäyntiä, kun kurkkua kuristi liikaa ja silmäkulmaan meni roska, pistin kameran pois.

Tuntui ihan paskalta.

Mutta hyvä niin sillä matkailu, jos mikä, avartaa ja opettaa.

entisen jugoslavian maat

Historia on meille kaikille sama, mutta jokainen on kokenut sen omalla tavallaan. Ja kuten historian kuuluukin, kantavat tarinat ja tunnelmat nykyhetkeen.

Nekin, joista ei toivoisi edes tietävän.

entisen jugoslavian maat

On vaikeaa kuvitella, että sodan päättymisestä on vasta 20 vuotta. Minä olin silloin kymmenen.

entisen jugoslavian maat

Nämä aiheet nousivat mieleeni siksi, että jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, lähden reilun viikon päästä Bosniaan vaeltamaan, pyöräilemään ja polkujuoksemaan.

Syksyllä sen sijaan lähden Pekingiin, josta myös olen saanut arvokkaita vinkkejä Jennalta. Päädyin lopulta pysymään pääkaupungin ympäristössä, sillä Georgia opetti minulle paljon. Muun muassa sen, ettei minulla ole aina kiire juosta kaikkia mahdollisia kohteita läpi. Kun alunperin suunnittelin junamatkaa Pekingistä Mongoliaan ja sisäistä lentoa takaisin, tai kun mietin maan lounaiskulman upeita kansallispuistoja, tajusin, että matkaa on 2000 kilometriä.

Se on aivan järkyttävän pitkä matka.

Minun sieluni ei ikinä ehtisi mukaan.

Ensimmäinen Aasian matkani kohdistui Thaimaahan. Maa ei kaikista pelotteluista huolimatta saanut minussa aikaan minkäänlaista kulttuurishokkia, vaikka kiersimme suurempia ja pienempiä kaupunkeja kuukauden päivät ristiin rastiin. Sen sijaan Georgia otti minusta luulot pois, enkä usko Kiinan jäävän kakkoseksi. Kun Jenna hymyillen ja hieman tuumailevaan sävyyn sanoi, että yksin voi olla helpompaa tutustua maahan ensin kaupungista käsin ja lähteä vasta sitten valloittamaan niitä syrjäisimpiä nurkkia, koin kummalista helpotusta.

On helppo uskoa ystävää, joka on reissannut kohteessa jo useampaan otteeseen.

Maailma, maat ja niiden monet kaupungit ja nähtävyydet kyllä odottavat, joten aloitetaan nyt vaikka Pekingistä. Lähden sinne Finnairin peruman Huippuvuorten seikkailun sijaan.

entisen jugoslavian maat

entisen jugoslavian maat

Olen myös katsellut Montenegroa vähän sillä silmällä.

entisen jugoslavian maat

Mitä maksaa kuukauden road trip Euroopassa?

Budjettiin »
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Privacy Preference Center