Sillä nyt sain ihailla uinuvaa laivastokaupunkia läpi ikkunan.
Ja kesken illallisen.


Instagram Travel Thursday | St. Petersburg

Instagram Travel Thursday | St. Petersburg


Muistan hyvin, kun 90-luvulla täytin kymmenen ja viisitoista vuotta, aloitin yläasteen ja lentopallon, pussasin ensimmäisen kerran, sain hammasraudat ja marssin Suonenjoen parturi-kampaamoon silloisen idolini Ricky Martinin kuva kädessäni ja tokaisin reippaasti: “Samanlainen tukkamalli, kiitos!” Tuolloin Ylen TV1:ltä tuli myös suosikkisarjoihini lukeutunut Seikkailujen linnake, jota käytiin mystisessä ja oudossa Ranskan länsirannikon Fort Boyard -linnakkeessa. Muistan vieläkin ne kultakolikot, muistatko sinä?

Kukaan ei ollut kertonut, että vastaavia linnakkeita löytyy aivan itänaapuristamme. Vuoteen 1996 saakka turismilta suljettuina pysyneet Kronstadtin laivastokaupungin upeat merilinnoitukset ovat säilyneet vuosien saatossa lähes koskemattomina – vain luonto on ottanut niistä vallan. Hiljaista on, ei ketään missään, vaan toisin oli 93 vuotta sitten: Nuorta neuvostovaltiota uhannut Kronstadtin kapina, jossa joukko Venäjän Itämeren-laivaston anarkistimatruuseja ja sotilaita nousi bolševikkivaltaa vastaan, hävittiin katkerasti ja 8 000 hengen kerrotaan paenneet jäitse Suomeen. Kapinan taustalla olivat niin sananvapaus kuin oikeus itsenäiseen ammatinharjoittamiseen – osittain juuri siihen autonomiaan, jota bolševikit olivat niin kovin kauniisti lupailleet vuonna 1917 valtaan päästäkseen.


Instagram Travel Thursday | St. Petersburg

Instagram Travel Thursday | St. Petersburg

Instagram Travel Thursday | St. Petersburg


Se historiasta. Kabotazhnaya Gavan Range Rear Lightin majakka tervehti meitä pian merilinnoitusten jälkeen, ja taustalla komeileva – Istanbulin Hagia Sofiasta inspiroitunut – uusbysanttilainen, vuonna 1913 valmistunut Pyhän Nikolain laivastokatedraali toimii muistomerkkinä kuolleille merimiehille.

Sen sijaan Kronshtadt Range Rear Light -majakka tähystää merelle, tarkemmin sanottuna länteen. Se majakka oli niin ohut, kuin nuppineula, että pelkäsin merituulen kaatavan sen minä hetkenä hyvänsä. Mutta täällä se on seissyt jo yli 90 vuoden ajan neuvostoarmeijan merenkäyntiä vahtien.

Tänne pääsee reittitaksilla eli marshrutkalla Chernaja Rechkan sekä Prospekt Prosveshchenijan metroasemilta sekä linja-autolla numero 101 Staraja Derevnjan metroasemalta. Ja tänne minäkin vielä tulen, majakat kyllä odottavat.


Instagram Travel Thursday | St. Petersburg

Instagram Travel Thursday | St. Petersburg

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center