Suomen kansallispuistot

Suomen kansallispuistot suojelevat luonnon monimuotoisuutta ja maamme upeimpia metsiä, järviä, suoalueita, kallioita, luolia, kuruja, tuntureita ja laajoja erämaita. Kansallispuistot ovat kaikille avoimia matkakohteita, joissa vierailtuaan tajuaa, ettei Suomesta tarvitse lähteä toisaalle.

Täällä on neljä (tai kahdeksan) vuodenaikaa, puhdas luonto ja lunta. Täältä löytyy 40 kansallispuistoa ja 27 kansallismaisemaa sekä lukematon määrä muita luontokohteita. Suomesta ei näkeminen lopu. Täällä on kaikki. 

Suomen kansallispuistot alueittain

Etelä-Suomen kansallispuistotItä-Suomen kansallispuistotKaakkois-Suomen kansallispuistotLapin kansallispuistotPohois-Pohjanmaan kansallispuistotSaaristomeren kansallispuistoSuomen kansallismaisemat

Esteettömästi kansallispuistossa

Suomen kansallispuistot tarjoavat sekä pitkiä ja lyhyitä että helppoja ja haastavia reittejä mutta myös esteettömiä polkuja, jotka sopivat niin liikuntarajoitteisille kuin vaunuissa matkustaville perheen pienimmillekin. Voit halutessasi lukea hyvän ystäväni Sannan julkaiseman artikkelin Sähköpyörätuolilla Hossan kansallispuistossa.

Koiran kanssa kansallispuistossa

Myös lemmikit ovat kansallispuistoihin tervetulleita, mutta muistathan aina pitää koirat kiinni. Koiranpitoa säädellään järjestys- ja metsästyslailla sekä suojelualueiden järjestyssäännöillä, joten kysessä ei ole kenenkään harmiksi luotu laki vaan luontoa ja kanssakulkijoita kunnioittava hyvätahtoinen tapa.

Jos retkeilet luonnossa koiran kanssa, lue aiheesta lisää täältä. »

Kansallispuistot

Etelä-Suomi

Nuuksio kansallispuisto / Sipoonkorven kansallispuisto / Seitsemisen kansallispuisto / Helvetinjärven kansallispuisto / Torronsuon kansallispuisto

Lue lisää
Kansallispuistot

Itä-Suomi

Valkmusan kansallispuisto / Kolin kansallispuisto / Linnasaaren kansallispuisto

Lue lisää
Kansallispuistot

Kaakkois-Suomi

Repoveden kansallispuisto

Lue lisää

Kolin kansallispuisto | Bucket list: Koe Ukko-Kolin päältä Pielisen ylle avautuva upea maisema auringonnousun aikaan.

Leiriytyminen kansallispuistossa

Kansallispuistot suojelevat arvokkaita luontoalueita, minkä vuoksi kansallispuistoissa ei voi pystyttää leiriä tai telttaa mihin tahansa toisin kuin erämaassa. Kansallispuistossa tulee aina noudattaa annettuja rajoituksia, jotta hauras luonto kestäisi kaikkien halukkaiden vapaan liikkumisen alueellaan. (Kannattaa muistaa, ettei Suomen kansallispuistoissa peritä pääsymaksua, kuten esimerkiksi tehdään monissa Jenkkien kohteissa.)

Varmistathan siis aina ennen kansallispuistossa vierailua ja mahdollista yöpymistä, mihin saat pystyttää teltan. Kaikki telttailualueet löytyvät karttaan merkittyinä, ja paikallinen luontokeskus neuvoo varmasti, mikäli kaipaat aiheesta lisätietoa.

Katso kaikki Suomen luontokeskukset täältä. »

Torron kansallispuisto | Etelä-Suomen laajin erämaa-alue löytyy Tammelan kunnasta. Tiesitkö, että Torronsuo on Suomen syvin suo, jonka turvekerros yltää lähes 10 metriin?

Etelä-Suomen kansallispuistot

Etelä-Suomen kansallispuistot kätkevät nimensä taa kauniita suomaisemia, kirkasvetisiä järviä, tuuheaa metsää sekä meriluontoa. Pirkanmaalla sijaitseva Helvetinjärven kansallispuisto on tunnettu upeasta Helvetinkolusta. Monelle tuttu ja rakas retkeilykohde, Nuuksion kansallispuisto, tarjoilee parasta antiaan reilun seitsemän kilometrin mittaisella Korpinkierroksella. Entä oletko koskaan nähnyt Sipoonkorven kansallispuiston oikeita kasvoja?

Minä olen ristinyt Seitsemisen ehkä Suomen onnellisimmaksi kansallispuistoksi.

Kansallispuistot

Helvetinjärven kansallispuisto | Kansallispuiston paraatipaikalta löytyvä Helvetinkolu on kuin jättiläisen vasaralla halkaisema suuri kalliosola.

Muita Etelä-Suomen luontokohteita

PORVOO. Reilut kaksi kilometriä Porvoon vanhasta kaupungista sijaitseva Ekuddenin luonnonsuojelualue on perustettu alueen metsän varovaista suojelua varten. Sen näkee, sillä luonto saanut pysyä sille ominaisessa muodossaan. Villinä.

PORKKALANNIEMI. Vaikka Porkkalanniemeä ei ainakaan vielä olla hyväksytty viralliseksi kansallispuistoksi, kannattaa Helsingin lähikallioille lähteä telttailemaan yksin, kaksin tai vaikka kaveriporukan kanssa. Porkkalanniemi on myös omiaan tähtikuvaukseen, sillä sieltä löytyy pääkaupunkiseudun vähiten valosaasteesta kärsinyt alue.

HÄMEENLINNA. Aulangon luonnonsuojelualueelta löytyvä Sibelius Metsä on nimensä mukaisesti kunnianosoitus maamme tunnetuinta säveltäjää, Jean Sibeliusta kohtaan. Aulangonvuoren huipulle pystytetyn Graniittitornin huipulta pääsee myös ihailemaan yhtä Suomen 27. kansallismaisemasta.

HELSINKI. Vanhan kaupungin pitkospuut ja Lammassaari on klassinen yhdistelmä, joka toimii aina. Paitsi silloin, kun kevättulva on hukuttanut kulkureitin.

ORIVESI. Suomen sadan luontohelmen joukkoon valittu Eräpyhä on kaunis ja kummallinen polku Oriveden tuntumassa. Alueesta tekee erikoisen se, että täällä kaikki puut kasvavat rykelmissä.

Kansallispuistot

Lappi

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto / Lemmenjoen kansallispuisto / Käsivarren erämaa / Puljun erämaa / Urho Kekkosen kansallispuisto

Lue lisää
Kansallispuistot

Pohjois-Pohjanmaa

Syötteen kansallispuisto / Oulangan kansallispuisto

Lue lisää
Kansallispuisto

Saaristomeri

Kaivosmiesten aavekaupunki, Jussarö / Utön majakka / Bengtskärin majakka / Länsi-Suomenlahden majakkaretki / Röölä / Nauvo / Naantali

Lue lisää

Oulangan kansallispuisto

Kuusamon ja Sallan rajamailla sijaitseva Oulangan kansallispuisto on upean erämainen ja siitäkin huolimatta suhteellisen helposti lähestyttävä luontokohde. Maisemat tarjoavat upeita näkymiä niin koskien kuohuja, silmänkantamattomiin aukeavia etäisyyksiä sekä puhdasta, koskematonta luontoa rakastaville retkeilijöille. Vaikka Karhunkierros onkin yksi alueen tunnetuimmista nähtävyyksistä, Oulangan kansallispuisto tarjoaa paljon muutakin.

Lue lisää Oulangan luontokohteista täältä.

Privacy Preference Center