Balkanin sota kylvi rakennusten seinät täyteen luodinreikiä, sorrutti talot maan tasalle ja autioitti ne asumiskelvottomiksi. Karun kaunis Mostar paljastaa haavansa niin rohkeasti, että mukulakivikatuja tallaavaa matkailijaa hävettää oma hyväosainen asemansa.

Toissapäivänä ilmestyneestä Mondosta (2/2014) löytyi mielenkiintoinen artikkeli Junalla halki Bosnian. Sen ansiosta innostuin kaivelemaan jo aiemmin jakamieni kuvien lisäksi muutamia ennen julkaisemattomia valokuvia, ja pistin tämän vanhan Mostar-postauksen uuteen uskoon.


On the way to Mostar | 2012


Sanotaan, että Mostariin vie yksi maailman keuneimmista junareiteistä.

Minä sanon, ettei se roadtrippailukaan huono vaihtoehto ole. Me vuokrasimme auton Kroatian Makarskasta ja otimme suunnaksi Biokovo-vuoren huipun sekä karun kauniin Mostarin halki Dinaaristen Alppien, viinipeltojen reunustamien teiden ja syvälle laaksoihin sijoittuvien vuoristojärvien, joita kauniimpia löytyy ainoastaan kotimaastamme Suomesta.


Map Bosnia and Hertsegovina


Matka taittui hitaasti Kroatian maastolle ominaista vuoristotietä, jolla tulee aika-ajoin ahdasta. Pelkääjän penkillä huomaa vetäytyvänsä kohti kuskia, kun oikealla puolella avautuu jyrkkä pudotus suoraan turkoosina välkehtivään Adrianmereen, eikä kaiteita ole. Maisemat ovat kuitenkin niin henkeäsalpaavan upeita, että sierainpari liimautuu kuumottavista tunteista huolimatta kiinni sivuikkunaan, josta onkin sitten taas hyvä säpsähtää pudotuksen nähdessään takaisin kohti kuskia.

Matkaa hidastivat keskelle autotietä pystytetyt markkinat, rajatarkastus joka kesti ja jossa ei hymyilty, ja laaksoissa lepäävät turkoosit järvet saivat nieleskelemään ja hidastamaan ajovauhtia samalla, kun keltaiset kyltit johdattivat perille kohteeseen ilman senttiäkään paikallista valuuttaa. Pitäähän reissussa aina unohtaa jotain.


On the way to Mostar | 2012

On the way to Mostar

On the way to Mostar | 2012

On the way to Mostar | 2012


Kroatian verrattaen uudet ja maksulliset moottoritiet ovat paikoitellen jopa paremmassa kunnossa kuin Suomessa, ja tienviitat ohjaavat oikeaan paikkaan eikä karttaa oikeastaan tarvitse mihinkään muuhun kuin fiilistelyyn.


Mostar-5

On the way to Mostar | 2012

Mostar-4


Mostarin, läntisen Jugoslavian pahiten kärsineimmän kaupungin tunnetuin nähtävyys on kiistämättä Neretvajoen ylittävä upea 1500-luvulta peräisin oleva Stari Most, joka pommitettiin hajalle Balkanin sodassa.

Silta rakennettiin ja avattiin uudelleen vuonna 2004, ja nykyisin se on kaupungin vetonaula ja turismin keskus. Hiljalleen päätään nostava Mostar on ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki, joka tarjoaa tarjoaa aivan käsittämättömän hyviä kaalikääryleitä ja edullisia tuliaisostoksia.

Paikan päällä käyvät muuten sekä eurot että Kroatian kunat, joten sitä paikallista valuutta ei oltaisi Mostarin vanhassa kaupungissa edes tarvittu.


On the way to Mostar | 2012

On the way to Mostar | 2012

On the way to Mostar | 2012

On the way to Mostar | 2012

Mostar-17

Road trip Croatia

ORoad trip Croatia


Kuvissakin esiintyvät Dinaariset Alpit ovat vuoristo Balkanilla, Adrianmeren rannikolla 650 kilometrin matkallaan Sloveniasta Albaniaan, jonne mieli halajaa vaeltamaan tänä vuonna.


Mostar - Bosnia ja Hertsegovina

Mostar - Bosnia ja Hertsegovina

Road trip Croatia

Mostar - Bosnia ja Hertsegovina

Mostar - Bosnia ja Hertsegovina

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center