Millainen on hyvä rinkka?

Hyvä rinkka on sellainen, joka istuu juuri sinun selkääsi. Siksi sitä pitää etsiä, testata ja tuumata; eikä vain ostaa ulkonäön puolesta.

Ostin ensimmäisen matkalaukkuni keväällä 2016, mutta rinkoista pystyn puhumaan senkin edestä; aloitin seikkailureissaamisen viitisentoista vuotta sitten, jolloin hankin myös ensimmäisen yli nelikymmenlitraiseni. Se rinkka ei kyllä kovin kummoinen ollut, Prisman tuotevalikoiman edullisimmasta päästä. Mutta kyllä se selässä lähdettiin niin Itä-Euroopan InterRailille kuin ensimmäiselle vaelluksellekin Sokostia huiputtamaan. Mutta kuten sanotaan, kantapään – tai selän – kautta kyllä oppii.

retkeilyvarusteet

RETKEILYVARUSTEET | RINKAT JA PÄIVÄREPUT

Retkeilyvarusteet kattavat toki myös kantovälineet eli erikokoiset rinkat ja reput. Kaikista murheistani suurin on ollut oikeasti selkääni istuva ja lantiolle hyvin asettuva malli. Liekö osavaikeuttajana ollut pitkä selkäni (olen 183cm), mutta onneksi olen löytänyt käyttööni muutaman erinomaisenkin mallin.

LUNDHAGS GNAUR, 75L

“Minulla on ollut etuoikeus testata eri outdoor-merkkien tuotteita ja löytää sitä kautta käyttööni sopivimmat tuotteet. Vaikka monet mallit poikkeavat toisistaan, on kuitenkin yksi asia, joka yhdistää lähes kaikkia aiemmin kokeilemiani kantolaitteita, vaikka ne noin muutoin olisivatkin olleet ihan päteviä. Rinkoista tuntuu aina puuttuvan järkevä tapa kiinnittää varusteita sen ulkopuolelle, mikä on yhtenä Gnaurin hyvistä puolista viety aivan uudelle tasolle.”

Löydät arvioni ja lisää kuvia Gnaurista tämän linkin takaa. Vahva suositus, sillä kyseinen rinkka on ehdoton suosikkini – joskin monesti hieman iso omille reissuilleni.


retkeilyvarusteet

DEUTER, 60L

En tiedä, voiko yksikään maailman rinkka istua selkääni paremmin kuin Deuterin 60L pikkurinkka. Tämä tilaihme kulki mukanani Aasian kaupungeissa, Bosnian vuorilla ja Suomen Lapissa. Yksinkertaisesti aivan mainio ja todella laadukas; ette halua tietää, mitä kaikkea tämä rinkka on joutunut näkemään.

FJÄLLRAVEN ABISKO, 55L

Hankin 55L Abiskon testattuani ensin viikon vaelluksella hieman suurempaa ja painavampaa Kajkaa. Fjellun rinkkaa, jonka moni tuntee vähintään nimeltä. Kajka oli kuitenkin omasta mielestäni liian painava ja kömpelö, minkä vuoksi päädyin samoilla tilavuuksilla varustettuun Abiskoon. Erona näissä kahdessa mallissa on painon lisäksi se, että Abisko on malliltaan pitkulaisempi, kun taas Kajkan saa lastattua sivuiltaan leveämmäksi – ja juuri se tekee minun mielestäni kulkemisesta paljon epävakaampaa.

SALOMONIN JUOMARAKKO, 10L

Hankin ensimmäisen juomarakkoni (juomareppu) Vaarojen maratonille muutama vuosi sitten. Tuota juomarakkoa on tullut käytettyä päiväreppuna myös Bosniassa ja Kiinassa, eli se sopii mainiosti hellekeleille, kun tarvitsee tankata paljon nesteitä. Minulla on käytössäni 10L juomarakko, jonne mahtuu nestepussin lisäksi myös kamera ja ohut takki. Nämä juoksutarkoitukseen valmistetut mallit saa kiristettyä tiukasti kroppaa vasten, minkä puolesta niiden kanssa on helppo ja mukava liikkua missä tahansa.

Putkirinkalla olen vaeltanut kerran kymmenen päivä reissun Saariselällä, enkä tee sitä toiste: rinkka on kyllä hyvä, mutta ei käy minulle muotojeni tai grammanviilaajamieleni vuoksi.

Pidän enemmän päältä täytettävistä rinkoista (kuten Abisko), sillä omasta mielestäni ne saa pakattua ryhdikkäämmin, vaikka koko pituudelta aukeavat vetoketjut ovatkin hieman mukavempia käyttää.

FJÄLLRAVEN FRILUFT, 35L

Punainen 35 litrainen Friluft on aktiivisessa päiväkäytössä ja mukana kaikilla lyhyemmillä reissuilla. Nimensä mukaisesti rinkan selkäpuolella on toimiva tuuletusväli, eli tämä pikkurinkka ei hiosta selkää.


k

Rinkka on reissaajan tärkeimpiä varusteita

Kaksi reissaajan ja retkeilijän tärkeintä varustetta ovat rinkka ja hyvät kengät. Juuri omaan selkään parhaiten sopivan rinkan etsimiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa, sillä kerralla maaliin mennyt ostos takaa luotettavan matkakaverin moneksi vuodeksi.

Mitä rinkat maksavat?

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että hyviä rinkkoja löytyy parinsadan euron molemmin puolin, mutta kuten varustepolitiikassa yleensä sitä kyllä pääsee maksamaan itsensä kipeäksi pienistä lisäominaisuuksista tai vaikka tietyn värin takia. Mutta värit ja ne pienet kilkkeet ovat toissijaisia asioita verrattuna rinkan istuvuuteen, kun jalkamatkan pituus kasvaa päivässä kymmenien tai viikossa yli sadan kilometrin mittaiseksi.


Lohja-26

Rinkan testaaminen

Vanhan koulun putkirinkkamallit ovat siirtyneet jo pitkälti eläkkeelle. Niiden tilalle ovat tulleet pehmeät anatomiset rinkat, jotka eivät paina tai hierrä, ja jotka myös yleensä istuvat paremmin lanteille.

Rinkka kannattaa pukea kaupassa selkään painon kanssa. Voit kysyä myyjältä apua sen täyttämiseen, jotta saat oikeaa tuntumaa siihen, miltä kantovehje tuntuu selässä edes jonkinlaisella painolla varustettuna. Tyhjä rinkka istuu tietenkin selkään mukavan kevyesti, mutta tulevalla vaelluksella tai reissulla et moisesta tunteesta pääse nauttimaan.

Minkä kokoinen rinkka kannattaa hankkia?

Yli viikon mittaisille vaelluksille riittää 50-70l rinkka. Viisikymppinen tai alle siinä tapauksessa, kun osaa pakata reppunsa todella kevyesti ja kun suurin osa retkivarustuksesta on teknistä. Tekniset varusteet ovat perinteisiä kevyempiä mutta myös hintavampia. Toisaalta, jos retkeilet ja reissaat paljon, olet myös varmasti halukas sijoittamaan sellaiseen vaihtoehtoon, joka omalta osaltaan leikkaa painoa selästä.


Poyrisjarvi

Retkeilyvarusteet


Millaiset vaelluskengät kannattaa valita? Kannattaako Gore-tex vai vanhan koulun parkatakki? Millainen retkikeitin kannattaa valita? Entä miten pitää sade loitolla? Kuinka valita sopiva teltta?

Jos haluat lukea lisää käyttämistäni retkeilyvarusteita, klikkaa itsesi retkeilyvarusteet osioon.