RETKEILYVARUSTEET

Millainen teltta sopii minulle?

Millainen teltta kannattaa hankkia?

Kevyt, säänkestävä, hinta-laatusuhteeltaan järkevä, nopeasti pystytettävä, riittävän tilava — teltan hankinta ei välttämättä ole mikään maailman helpoin homma, sillä vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla.

TÄTÄ SIVUA PÄIVITETÄÄN. 7.11.20219

Mikäli teltta on noussut omalle hankintalistallesi, kannattaa ensin miettiä riittääkö sinulle kolmen vuodenajan teltta vai tarvitseko mahdollisesti talvitelttailuun sopivan tunneliteltan. Entä kuinka monta henkeä teltta majoittaa? Kannatko sitä yksin vai kaksin, kenties kolmisin? Oli tarpeesi mikä tahansa, suosittelen aina ensin testaamaan eli lainaamaan kaverilta tai sitten vuokraamaan teltan koekäyttöön, jotta tiedät, mihin eurosi sijoitat.

Vai haluaisitko sittenkin nukkua cowboy-meiningillä taivasalla? Myös 230 gramman painoista kärsimystelttaa voi kokeilla  varauksella — ja huumorilla.


teltta

Hyvä teltta on sijoitus

Ja hyvä teltta maksaa itsensä takaisin niin selkänahassa kuin käyttövuosissa. Minä olen kantanut rinkassani Marmotia, Fjällrävenia ja Hillebergiä,ja olen pitänyt niistä kaikista. Tällä hetkellä vuorottelen Marmot Vaporin ja Fjällräven Endurance 3 -mallin välillä riippuen siitä, millaiselle vaellukselle olen lähdössä.


teltta

Kupoliteltta seisoo omilla jaloillaan

Kupoliteltta siis tarvitsee vain tolpat pysyäkseen pystyssä. Tämän ominaisuuden vuoksi kyseinen malli soveltuu hyvin maastoon, jossa maakiilojen käyttö aiheuttaa pään raavintaa kallioisen tai muuten vaan kovan alustan johdosta. Niihin kun ei meinaa saada tökättyä kiiloja pystyyn.

Minulta löytyy Norjan vaelluksella hyväksi havaittu Marmot Vapor FP 2P eli kahden hengen teltta, jonka edeltäjää Tungstenia kannoimme Riston kanssa puoliksi. Toisin kuin useissa kupoliteltoissa, tässä mallissa on isot absidit. Paino (2,5 kg) on hieman suuri omaan makuuni, mutta kun kantamuksen jakaa kahden kaveruksen kesken, ei tuo tunnu enää missään.


teltta

teltta

Tunneliteltta

Kuvan tunneliteltta toimi Juhanin majoitteena viime kesän Sokostin vaelluksella. Tunnelitelttojen – ja muidenkin mallien – paras ominaisuus on oma eteinen eli absidi; vaikka itse nukkumistila olisi pieni, tavarat pysyvät kuivana teltan katoksessa, jossa voi myös laittaa ruokaa esimerksiksi huonon sään yllättäessä.

Minulla on aina vaelluksilla yksi iso jätesäkki mukanani, sillä abisidissa ei ole “lattiaa”. Jätesäkki ajaa tämän asian, eli pitää eteiseen jätetyn rinkan ja muut romppeet kuivana, kun muovin asettaa maata vasten.


Laggo

Teltan varustelu

Opettele telttaan ja absidiin oma järjestys, ja pidä se
Telttavalo (tai “keijuvalot”)
Kanna aina mukanasi muutamaa varakiilaa