Kaupallinen yhteistyö, PING Helsinki & Långvik

Sauna.

Se on kuin kodin sydän, perhe, sisko ja veli, tai olkapää, johon voi painaa otsansa, jolle voi kertoa murheensa ja paikka, jossa voi puhdistaa pahan olon tai ihan vaan rentoutua. Tai se on kuin ystävä, jonka kanssa voi keksiä sen maailman suurimman ajatuksen, kuten minulle kävi Tuotteen geneettisen rakenteen analyysi -opinnäytetyötäni kirjoittaessa sinä kuulaana keväänä 2010.

Sain työstäni parhaan mahdollisen arvosanan, mutta kuten tiedämme, ovat kotimaamme suurpoliittiset sopimuksetkin aikanaan lyöty kättä päälle juuri saunassa.

Minä oikeasti vertasin juuri työnäytettäni Suomen historian mittaisiin tapahtumiin.

Mutta minulla onkin aina ollut erityinen suhde saunaan, ja sellaisen edellisessä kodissani omistaneena lämmitin löylyt joka toinen päivä – olkootkin, että kiuas oli sähköinen. Lapsuudenkodissa ja Pohjois-Savon kesämökillä puut sen sijaan ritisevät iloisesti liekeissä. Niitä ei haittaa palaa pois, sillä saunassa ne pääsevät tekemään kunniaa perinteistä parhaimmalle.

Onhan sauna suomalaisille kuin toinen luonto.


Långvik Congress Wellnes Hotel

Långweek Congress Wellnes Hotel


Minulla on myös jokseenkin erityinen suhde Urho Kekkoseen, sillä hänen mukaansa nimetty kansallispuisto Suomen Lapissa on suosikkikohteitani, ja siellä myös vaelsin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Silloin nähtiin Pirunportti ja kavuttiin Kuikkapäälle.

Siitä muistona tämä alla oleva kuva, jonka tallensin filmille jo silloin kaksitoista vuotta sitten.


Lappi-7


Tähän tilaan, jota nykyisellään virkistävät uudet porealtaat, kulkivat Kansallis-Osake Pankin herrat aikanaan vain heidän käyttöönsä tarkoitetusta lasiaulasta, joka sijaitsee tuossa baaritiskin seinän takana. Syvennetty takkatila on alkuperäinen, samoin VIP-sauna, josta löytyvät hattuhyllyt ja vanhan koulun vetolaatikot.

Historian kirjoihin tätä ei ole painettu, mutta tarina kertoo, että Kekkonen kerran liukastui saunassa. Sen vuoksi upea ja aivan tolkuttoman kallis punakatajainen mosaiikkilattia piti karhentaa, ettei moista vaan sattuisi uudestaan.

Olihan kyse kuitenkin silloisen presidenttimme turvallisuudesta.

Nykyisin lattia on kuitenkin lakattu ja laitettu, jotta se kestää kestittää vieraita vielä pitkään.


Långweek Congress Wellnes Hotel


KOPin herrasmiehet päätyivät tänne aikanaan J.V. Snellmanin ansiosta. Silloisessa Suomen Suuriruhtinaskunnassa eli Kirkkonummella elellyt Suomen markan eteenpäin vievä voima ja kansallinen ajattelija vietti viimeiset kymmenen elinvuottaan samoissa maisemissa, jossa me tuona pitkänä viikonloppuna eli Långweekendinä.

Huvilaa, jossa mies painoi päänsä tyynyyn viimeistä kertaa, ei kuitenkaan enää ole. Eikä ollut silloin aikanaan kunnon teitäkään, minkä vuoksi vainaja kuljetettiin veneellä isolle kirkolle eli Helsinkiin.

Långvik sijaitsee merenrannalla, vaikka moni erheellisesti luulee muuta.


Långweek Congress Wellnes Hotel


Långweek Congress Wellnes Hotel


Sitten päästään siihen komeimpaan: 22 metriä pitkään uima-altaaseen. Fiksua pankkiirimiehiltä ja Kekkoselta, että allas ei täyttänyt täyden mittoja, jolloin pituutta olisi ollut 25 metriä. Se olisi myös tarkoittanut, että allas tulee olla julkisessa käytössä.

Vaan 22 metrillä se valjastettiin vain herrasväen henkilökohtaisiin vesileikkeihin.


Långweek Congress Wellnes Hotel

Långweek Congress Wellnes Hotel

Långweek Congress Wellnes Hotel


Voi vain kuvitella, minkälaisia salaisuuksia tämä paikka pitää sisällään, kun – yhtään värittämättä – mietin, kuinka pankkineidit osallistuivat koulutuksiin ja kuinka herramiehet iltaisin istuivat yläkerran pubissa, joka myös on entisellään. Oliko näillä käytävillä minkälaisia kohtaamisia? Pääsikö joskus joku hameenhelma livahtamaan herrojen sisäänkäynnistä?

Entä mitä Urho Kekkonen jätti kertomatta?

Sen tietävät vain näiden saunojen seinät, joille hän uskoi aikaansa usein ja hartaasti.


Långweek Congress Wellnes Hotel

Långweek Congress Wellnes Hotel

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center