Passin uusiminen – näin se käy!

Passin uusiminen edessä? Ei hätää! Lue KAUKOKAIPUUn vinkit ja klikkaa itsesi oikeaan paikkaan passihakemusta tekemään.

Passin uusiminen netissä tapahtuu verkossa verkossa tai poliisiasemalla. Verkossa tehtyä passihakemusta täytyy joissakin tapauksissa täydentää käymällä poliisiasemalla.

Näin passin uusiminen tapahtuu

1. Käy passikuvassa

Valokuvaamo lähettää passikuvasi sähköisesti suoraan poliisille, joten sinun ei tarvitse tehdä sitä itse. Saat teksti- tai sähköpostiviestinä tunnuksen, jonka avulla kuvasi liitetään hakemukseen.

2. Täytä passihakemus verkkopalvelussa

Täytä passihakemus Poliisin verkkopalvelussa. Liitä annettu kuvatunnus passihakemukseen, minkä jälkeen voit valita toimitusnopeuden ja noutopaikan. Poliisin järjestelmä kertoo sinulle, tarvitseeko sinun käydä poliisiasemalla. Passihakemus maksetaan verkossa, minkä kautta voi myös seurata hakemuksen edistymistä.

★ Mikäli uusit passia alaikäiselle, lue Poliisin ohjeet täältä »

3. Varaa tarvittaessa aika

Mikäli sinua pyydetään käymään poliisiasemalla, voit varata ajan verkkopalvelussa. Muista ottaa mukaan vanha passi tai henkilökortti!

4. Nouda valmis passi

Saat ilmoituksen, kun voit noutaa uuden passin valitsemastasi noutopaikasta. Jos et voi tai halua asioida verkossa, voit tehdä passihakemuksen myös poliisiasemalla. Huomaa kuitenkin, että verkossa tehty passihakemus on halvempi ja sen myös saa nopeammin.

 

passin uusiminen

 

Huomioi ennen matkalle lähtöä

Tarkista aina matkakohteen viranomaisilta, millaisella matkustusasiakirjalla kyseiseen maahan voi matkustaa sekä tarvitaanko viisumi ja täytyykö passin olla tietyn aikaa voimassa vielä matkan jälkeen.

Voit matkustaa EU-maihin ja muutamiin muihin Euroopan maihin myös pelkällä henkilökortilla. Schengen-maissa matkustusasiakirjaa ei lähtökohtaisesti tarkisteta rajalla, mutta se pitää esittää, mikäli sitä pyydetään. Sinun on  aina pyydettäessä pystyttävä todistamaan henkilöllisyytesi.

Nykyisissä passeissa passinumeron kaksi ensimmäistä merkkiä ovat kirjaimia ja loput seitsemän merkkiä ovat numeroita. Tämä on hyvä muistaa esimerkiksi ESTA-lomaketta tai viisumihakemusta täytettäessä.

En ehdi uusia passia, mitä teen? Hanki pika tai väliaikainen passi!

Passin uusiminen voidaan toteuttaa myös nopeutetulla toimituksella eli pika- tai express-passina. Katso lisätiedot Poliisin sivustolta.

Mikäli edes nopeutettu toimitusaika ei riitä, sinulle voidaan myöntää lupavirkailijan harkinnan mukaan väliaikainen passi.

Väliaikaista passia voi hakea ainoastaan asioimalla poliisiasemalla, sillä väliaikainen passi tulostetaan sinulle odottaessasi. Huomioi, että tämä onnistuu vain suuremmilla poliisiasemilla ja että sinun on pystyttävä todistamaan tarpeen kiireys esimerkiksi matkalipuilla.

Väliaikainen passi myönnetään vain sille ajalle, jolle myöntäminen on välttämätöntä, kuitenkin enintään 12 kuukaudeksi. Muista myös selvittää matkakohteesi viranomaisilta, voitko matkustaa maahan väliaikaisella passilla. Kaikki valtiot eivät nimittäin hyväksy väliaikaista passia matkustusasiakirjaksi, sillä sen turvataso on olennaisesti heikompi kuin tavallisen passin.

Passipussukka

Aidosta nahkasta Suomessa valmistettu laadukas pussukka passille ja matkalipuille.

Tutustu

Karttapussukka

Ikuista suosikki kohteesi kartta tai paikan päältä ostettu herkkukääre omaksi pussukaksi!

Tutustu

Passikotelo

Laadukas nahkasta käsityönä Suomessa valmistettu passikotelo.

Tutustu
Lue myös

Kun passi katoaa matkalla

Näin minulle kävi

Mitä teen, jos passi katoaa tai varastetaan?

Jos passisi katoaa tai varastetaan, siitä täytyy aina ilmoittaa poliisille.

Tee passin katoamisesta ilmoitus sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai käymällä poliisiasemalla. Kirjaa ilmoitukseen kattava selvitys passin katoamisesta. Jos passisi katoaa ulkomailla, voi tehdä ilmoituksen Suomen edustustolle.

Kun ilmoitus on tehty, voit hakea normaalisti uutta passia. Kadonnut passi etsintäkuulutetaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Lue täältä, miten minulle kävi, kun passini katosi (ja onneksi löytyi) Kreikan matkallani.