Tässä Sopot, kello yhdessä Helsinki

Sopot on ihana! Mietin hetken, kirjoitanko kahdentoista vuoden takaisesta Lapin vaelluksesta rosoisine filmikuvineen vaiko alkukesän reissusta Puolan Gdanskiin. Päädyin lopulta Baltian meren rannalle Sopotin aavoihin maisemiin ja joka neljäs sekunti vilkauttavaan majakkaan, joka on kuin Disneyn piirroselokuvien ilmentymä – kaunis ja koristeellinen. Satumainen. Ulkoa pastelli ja sisältä tumman metsän vihreä.

Sopot, Puola. Se päivä Sopotissa tuntuu hyvältä sunnuntaihetkeltä – sellaiselta, jota muistelee mielellään ja mielikuviin voi vaipua vielä kauan reissun jälkeen. On ihanaa viipyä taltioimissaan valokuvissa ja muistaa kaikille muille paitsi itselleen pienen ja vähäpätöisen asian, joka pistää hymyilemään. Sopot jätti sydämeen positiivisen jäljen.

Puola on aina ollut yksi suosikki kohteistani, minkä vuoksi myös Sopot nousi oman reissulistan kärkipäähän. Muistan edelleen sen tunteen, kun seisoin hiljaa vastarannattoman merenselän edessä, aivan laiturin nokassa, silmät suljettuina. Silloin mietin, että kun tästä kohtaa ottaa suunnaksi kello yhden, on jossain kaukana laineiden takana Helsinki.

Pitkän hetken seisoin siinä kuluneella puulankulla paikoillani, hartiat rentoina, Baltian meren tuulen puhaltaessa kovasti kasvoille ja aaltojen aivastellessa pieniä valkopäitä vasten laiturin puujalkoja. Ne näkee, kun kurkistaa varovasti ruostuneita rakkauden lukkoja riippuvan teräsketjun yli.

Sopot on kaunis ja kuvauksellinen. Sen merimaisema on kuin Suomen Marjaniemestä, jossa hiekka hohkaa ja häikii aurinkoa. Sopotin boardwalk huokuu Yhdysvaltain kieltolainaikaista New Jerseytä. Vain hienostuneiden kävelykeppien kevyt kopina puuttuu. Merituuli suolaa huulia, ystävä ottaa vierestä pari juoksuaskelta, pysähtyy pian paikoilleen ja levittää kätensä iloisesti vähän matkan päässä: ”Ota kuva!”

No otanhan minä.

 

Sopot

 

 

Sopot

Sopot

Sopot

Sopot

Sopot

Sopot

Sopot

Gdansk-8

 

Sopot on Puolan edullinen rantalomakohde

Sopot on niin puolalaisten itsensä kuin suomalaisten suosioon noussut edullinen rantalomakohde. Siistit ja viihtyisät ranat houkuttelevat Sopotin edullisen hintatason lisäksi, minkä vuoksi täällä näkee myös paljon reppureissaajia ja lapsiperheitä. Myös monet InterReilaajat saapuvat katsoman Sopotin viihtellisintä nähtävyyttä, pitkää moloa eli rannan laituria. Se sijaitsee aivan Sopotin majakan vieressä.

Itämeren aaltojen huuhtelema Sopot sijaitsee Puolan pohjoisrannikolla hansakaupunki Gdanskin ja satamakaupunki Gdynian välissä. Nämä kolme kaupunkia sijaitsevat niin lähekkäin, että ne ovat saaneet yhteisnimityksen Tri-City.

 

Gdansk-1

Gdansk-10

Gdansk-12

Gdansk-13

Gdansk-14

 

Sopotin nähtävyydet

Sopotin tunnetuin nähtävyys lienee Sopotin rantalaituri, Molo Sopot. Laiturilla on pituutta 511 metriä. Humoristisesta nimestään huolimatta Molo on kaunis kävelykohde, joka johtaa Sopotin siistiin merenrantaan. Pakkaa siis piknik-eväät mukaan (kaikki täällä on edullista, etenin ruokakaupoissa!) ja vietä päivä Itämeren laineita ihaillen.

Sopotin toinen tunnettu nähtävyys on pääkatu Monte Cassinon varrelta sijaitseva ja aivan vinksallaan oleva talo, joka kantaa nimeä Krzywy Domek (Crooked House). Erikoisen näkäinen rakennus valmistui vuonna 2004, ja siitä on muodostunut yksi Sopotin kaupunkielämän keskuksista. Kerrotaan, että Krzywy Domekin puolalaiset suunnittelijat ovat saaneet arkkitehtuuriin vaikutteita puolalaiselta kuvittajalta Jan Marcin Szancerilta.

Mikäli seurueessanne on pieniä lapsia tai matkailette perheen voimin, kannattaa myös ehdottomasti piipahtaa Aqua Park Sopotissa. Suuri vesipuisto on kaikkien lasten ja lastenmielisten suosiossa ja siellä viihtyy helposti useamman tunnin ajan.

 

Gdansk-17

Gdansk-15

Gdansk-19

Gdansk-18

Gdansk-22
Sopotin boardwalk.

Gdansk-26
Sopotin rannan vakioasukas.

Sopot

Sopot

Sopot
Sopotin majakka on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä.

Sopot
Sopot on myös tunnettu kauniista rannoistaan.

Sopot
Yksi matkalippu Sopotiin, kiitos.

Sopot

Sopot
Sopotin juna-asemalla aikataulut löytyvät myös seinälle printattuina.

Sopot
Sopotin juna-asemalla vanhempi rouva ostaa junalippua, kuka ties minne.

 

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center