Vaellus ja retkeily koiran kanssa

Vaellus ja retkeily koiran kanssa on palkitsevaa, onhan kyseessä ihmisen paras ystävä. Lue vinkit, miten koiran kanssa retkeillään luonnossa.

Koiran kanssa voi retkeillä melkein missä tahansa, kunhan noudattaa lakien ja asetusten velvollisuuksia ja rajoituksia. Liikkuessasi koiran kanssa luonnossa, otathan huomioon myös muut ihmiset sekä eläimet.

Koiran kiinnipitoa säädellään järjestys- ja metsästyslailla sekä suojelualueiden omilla järjestyssäännöillä. Myös valtion rajojen ylittäminen koiran kanssa on tarkoin säänneltyä.

Sääntöjä ei olla tehty kenenkään kiusaksi, vaan niiden avulla retkeilyn on tarkoitus olla mukavaa niin lemmikille kuin hänen omistajalleen sekä kaikille vastaantulijoille kuin myös luonnon asukkaille. Innostunut koira kun ei välttämättä tiedä tekevänsä väärin, jos se menee rikkomaan esimerkiki linnunpesän.

 

vaellus ja retkeily koiran kanssa
Retkellä koiran kanssa Porkkalanniemen rantakallioilla.

 

Koiran kanssa luonnossa, muista nämä

Koira tulee pitää kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla aina kiinni eli hihnassa. Huomioi, että myös hyvätapaisen koiran on oltava kytketty hihnaan.

Kansallispuistossa vapaana oleva koira rikkoo lakia ympäri vuoden. Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, mikä tarkoittaa että myös alueen kasveilla ja eläimillä on oikeus omaan rauhaan. Innostunut koira voi vahingossa häiritä linnunpoikasia ja muita eläimiä.

Sama pätee poronhoitoalueilla: innokas koira voi vahingossa pelästyttää pienet ja vasat, ja niiden turha juoksuttaminen (pelästyessään) vain näännyttää niittä. Myös koiran haukunta voi haitata poronhoitotöitä pelottamalla porot väärään suuntaan.

Kepinheitto tai kuoppien kaivaminen eivät kuulu luonnonsuojelualueille. On hyvä huomioida, että lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti. Älä siis anna koirasi repiä puita, juurakoita tai kaivaa kuoppia suojelualueilla.

Vaikka olet itse sinut oman ja muiden koirien kanssa, kaikki eivät ole. Osa ihmisistä myös pelkää koiria. Muista siis kohteliasuus ja tarvittava etäisyys muihin polulla liikkujiin.

Koirankakat tulee huitaista polun ulkopuolelle. Niitä ei myöskään ole sopivaa jättää yleisille nuotio- ja taukopaikoille. Muista, että kakat tulee aina kerätä piha-alueilta pussiin ja toimitettava sitten sekajäteastioihin. Älä myöskään jätä koirankakkapusseja latujen tai polkujen varsille, älä missään tapauksessa jätä kakkaa hangelle!

Tarkista aina, saako koira tulla mukaan tupaan, sillä autio-, vuokra-, ja varaustupien lemmikkisäännöissä on aluekohtaisia eroja.

Opaskoiraa käyttävällä henkilöllä on lain turvaama oikeus liikkua kaikkialla. Tämä koskee myös Metsähallituksen tupia, luontokeskuksia ja niiden ravintoloita.

Koira on pääsääntöisesti pidettävä kytkettynä kaikkialla muualla paitsi omalla pihalla ja koirapuistoissa. Tutustu myös Järjestyslain (finlex.fi) ja Metsästyslain (finlex.fi) säädöksiin.