Valokuvaus

Valokuvaus

Valokuvaus luonnossa ja matkaillessa

Valokuvaus on harrastusten aatelia — taito, jonka voi oppia ja jossa voi kehittyä, ja jonka avulla voi ottaa upeita kuvia ilman tuhansia euroja kustantavaa kuvauskalustoa.

Alussa kaikki oli mustavalkoista, sitten tulivat värifilmit, polaroidit, vedenalaiskamerat ja lopulta digikuvaus, jonka jälkeen — kiitos nykyteknologian, älypuhelimien ja pienikokoisten digikameroiden — valokuvauksesta on tullut koko kansan harrastus ja hyvä niin, sillä me kaikki tarvitsemme muistoja.

Kehitys kehittyy, ja valokuvaus on muovautunut käyttäjiensä kautta; sosiaalinen media on tehnyt monista valokuvaajia, sisällöntuottajia ja vaikuttajia, minkä vuoksi valokuvaajan moraali ja eettinen vastuu korostuu entisestään. Ei ole ihan sama, mitä someen julkaisee. 

tre cime

Valokuvauksessa kaikkein tärkeintä on valo, joka voi olla kovaa tai pehmeää.

Valokuvauksessa tarvitaan myös visuaalista silmää, ja vaikka osalta ihmisistä löytyy tuo taito syntyessään, myös estetiikkaa voi opiskella. Silmä harjaantuu mitä enemmän valokuvaa, minkä vuoksi valokuvaus on juuri niin mahtava harrastus kuin se on: aina voi kehittyä paremmaksi. Katso vaikka nämä aiemmin julkaisemani vuoden surkeimmat luontokuvat.

Olen kerännyt tälle kokoelmasivulle kaikki blogissa julkaistut vinkit valokuvaamiseen ja valokuvauksessa kehittymiseen. Sisällöt käsittelevät niin luontokuvausta, maisemakuvausta kuin liikkuvan kohteen kuvausta sekä kuvien käsittelyä ja parhaita applikaatioita kuvien muokkaamiseen,  erilaisia objektiiveja ja niistä kirjoitettuja arvosteluja unohtamatta.

Toivottavasti löydät tältä sivulta hyviä vinkkejä omaan käyttöösi. Voit halutessasi jättää kommentin sivun alareunaan ja linkata oman sivustosi ja tai portfoliosi myös muiden lukijoiden iloksi.

YÖKUVAUS

Tähtikuvaus

Tähtikuvaus vaatii kamerakalustolta tiettyjä manuaali-asetuksia: ISO-lukua tulee pystyä muuttamaan asteikolla 3200–6400 ja valotusaikaa 15–30 sekuntiin. Mikäli kamerastasi ei tällaisia lukemia löydy, voit soveltaa vinkkejä kamerasi maksimiluvuilla.

Objektiivina kannattaa suosia valovoimaista laajakulmaa, jonka aukko on mallia f/2.8 tai maksimissaan f/4.5, sillä yli f/4-aukolla otetut kuvat alkavat olla melko tunkkaisia, eikä niiden valovoima riitä. Kannattaa muistaa, että mitä pidempään joudut kuvaa valottamaan, sitä enemmän tähdet alkavat venyä tikuiksi, ja ihannekuvassa tähdet ovat skarppeja pisteitä. Lue lisää tähtikuvauksesta »

rajaus

Valokuvien rajaus

“Täydellisen muodon” problematiikkaa pähkäiltiin jo antiikin kreikkalaisten toimesta, minkä seurauksena meistä jokainen on varmasti toteuttanut kultaisen leikkauksen sääntöä. Lue lisää valokuvien rajaamisesta. » 

Kahdeksan vinkkiä katukuvaukseen

Lue vinkit

Kameran suojaaminen pakkaselta

Kuiva pakkasilma tai kylmyys eivät riko kameraa vaan kameran pinnalle kondensoitunut kosteus, joka muodostuu, kun jääkylmä laite viedään liian nopeasti lämpimään sisätilaan. Lue vinkit, kuinka suojata kameran pakkaselta.

Voit myös ommella tai solmia itsellesi kätevät kosteudenimijät, jotka toimivat sekä kamerarepussa että vaelluskengissä, joihin ne voi sujauttaa ja jättää yön ajaksi.

Valokuvien ja muistojen suojaaminen

On olemassa kahdenlaisia valokuvaajia – heitä, jotka ottavat varmuuskopiot kuvistansa, ja heitä, jotka toivoisivat ottaneensa. Kumpaan puolikkaaseen sinä kuulut?

Valokuvaamista helpottavat applikaatiot ja lisävarusteet

Aiemmin julkaisemani Valokuvaajan kevyen muistilistan lisäksi valokuvusta helpottavat useat applikaatiot ja lisävarusteet.

Kompassin avulla on helppo paikantaa idän ja lännen sijainti: se mistä aurinko nousee ja minne se laskee – mutta Lumos Sun and Moon Tracker kertoo vielä vähän enemmän.

valokuvau

Jos minulta kysyttäisiin yhtä vinkkiä, jonka voisin toiselle kuvaajalle antaa, suosittelisin kaikkia hankkimaan pyöröpolarisaatiosuotimen. Pyöröpolarisaatiosuodin poistaa heijastuksia vedestä, lasista ja vaikka lautasen reunasta, jos tapaat kuvata annoksia ravintolan terassilla kuten minä. Kirkaalla säällä taivaskaan ei ylivalotu ja pilvien muodot saa kauniisti esiin, kun suotimen kääntää oikeaan asentoon siten, että tummennettu reuna on taivaan päällä.

Valokuvien käsittely

Vaikka musta-valkoiset filmikuvat ovat suosikkejani, rakastan myös tummia ja tunnelmallisia luontokuvia sekä aamuja, jolloin on mielestäni päivän paras aika kuvata.

Change the color to match your brand or vision, add your logo, choose the perfect layout, modify menu settings and more.

Ja vielä lopuksi: muista tämä valokuvauksen tärkein oppi.

Ladyt luontokuvaamassa

Kyllä minutkin saa hiljaiseksi