Kotimaanmatkailu

Mistä löytyvät Suomen parhaat autoreitit?

Road trip Suomessa? Kyllä! Suomen parhaat nähtävyydet tarjoavat monenlaisia kohteita niin pariskunnille, perheille kuin seikkailijoillekin – nappaa tästä parhaat kohdevinkit seuraavalle automatkallesi ympäri Suomea!

Tee road trip Suomessa!

Suomi on automatkailijan unelma, sillä autotiet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. Kiinnostavia, omalaatuisia ja erikoisiakin tauko- ja levähdyspaikkoja löytyy paljon sekä matkan varrella sijaitsevia nähtävyyksiä lukematon määrä.

Autoilijan Tiekartta Suomi 2020 sopii reitin suunnitteluun, kun ajetaan pitkää matkaa. Kartta kertoo yleiskuvan reitistä silloinkin, kun navigaattori ohjaa tarkkaan kohteeseen. Selkeän tiestön ja nimistön lisäksi mukana on palvelu- ja matkailutietoa: huoltoasemia, leirintäalueita sekä esimerkiksi rajanylityspaikat. Kartan reunukseen on koottu paikannimihakemisto, välimatkataulukko sekä yleisimmät liikennemerkit. Mukana on myös vuonna 2020 käyttöön tulevia uusia liikennemerkkejä.

 

Road trip Suomi

 

Suomen parhaat levähdyspaikat ja taukopaikat kartalla

Jalottelun ja kahvitauon paikka, vaiko kenties pikainen piipahdus paikalliseen tehtaanmyymälään tai kirpputorille? Ehkä sittenkin lounas alueen tunnetuimmassa kievarissa? Karttakeskuksen vinkkien lisäksi löydät alla olevasta kartasta Suomen parhaat levähdyspaikat ja taukopaikat, joissa kannattaa pysähtyä omalla Suomen road tripillä.

 

 

Suomen kuvauksellisimmat road trip -kohteet

Olen kerännyt tälle sivulle myös Suomen kuvauksellisimpia luontokohteita, joihin pääsee helposti autolla. Kohteet sijaitsevat joko aivan parkkipaikan tuntumassa tai sen lähettyvillä, tai sitten lyhyen matkan päässä luontopolulla.

Turvallisia kilometrejä!

Automatkailijan Suomi

Mistä löytyvät Suomen parhaat autoretit ja Suomen tiekartat, kauneimmat luontokohteet ja parhaat levähdyspaikat?

Karttakeskuksen Automatkailijan Suomi -teoksessa esitellään 17 upeaa matkailureittiä, vähemmän tunnettuja helmiä sekä uusina reitteinä Ahvenanmaa ja Sininen tie. Mukaan mahtuu monia nähtävyyksiä sekä majoitus- ja myymäläkohteita seliteteksteineen ja yhteystietoineen – vinkkejä on kaiken kaikkiaan yli 3000! Mikäli mielit automatkalle Suomessa, käy kotiuttamassa opus Suomalaisesta kirjakaupasta, Lehtipisteeltä tai tilaa kotiin suoraan Karttakaupasta. Vahva suositus, tämä on nimittäin käytössä myös itsellä! Pääset kurkkaamaan kirjan lukunäytettä täällä.

Tämän Automatkailijan Suomi -teoksen nimeä kantavan kokoelmasivun tarkoituksena on tarjota tietoa ja vinkkejä Suomen road trip -reiteistä sekä niiden varrelta löytyvistä nähtävyyksistä, palveluista ja luontokuvauskohteista. Mukavia lukuhetkiä ja turvallisia kilometrejä!

Mitä kannattaa pakata mukaan automatkalle?

Pakkauslista

Suomen road trip Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon

Miltä kuulostaisi alatyylisten kotimaankohteiden road trip esimerkiksi Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon?

Karttakeskuksen julkaisemalla Hevonkack-kartalla on satoja perinteisiä paikannimiä Pierusta Pallivahaan. Nimet ovat oikeita, ja ne on nostettu yleistiekartalle mittakaavassa 1:1 600 000. Lisäksi kartalla on suurimpien kaupunkien ja vesistöjen todelliset nimet paikantamista helpottamaan. Lahjaksi, tuliaiseksi ja vaikka huussin seinälle soveltuva kartta on omiaan myös aivan uudenlaisen road tripin suunnitteluun.

Katso Google Mapsissa reittiohjeet Ämmänperse–Pallinkärki–Suolikulli–Juostenpaskattu–Pahanpervonkangas–Paskakontti–Mulkkujenväli–Pallikirkko–Kusilaisräme–Hevonperse. Kannattaa huomioida, että matkan varrelle osuu paljon muitakin tarkastamisen arvoisia kohteita. Ja reissuahan voi Oulusta jatkaa ajan niin salliessa vaikka Lappiin Paskajärvelle asti!

Voit tilata oman Hevonkack-karttasi täältä. 

 

automatka suomessa hevonkack

Kohteet on poimittu Hevonkack ja muita alatyylisiä paikannimiä Suomesta -kartalta.

Suomen kurjimmat nähtävyydet

Suomalaiset ovat tunnettuja omintakeisesta huumoristaan, jonka myös Veikkauksen toimittaja huomioi muutamia vuosia sitten. Suomen kurjimmat nähtävyydet kokoaa yhteen nimensä mukaisesti hieman erilaisia nähtävyyksiä. Joten, tervemenoa matkalle Suomen keskipisteeseen, kurjiin nähtävyyksiin ja kansalliseen melankoliaan! (Huom. Raahen vesitornit on valitettavasti purettu)

 

Kuvauskohde

Vanajaveden laakson kansallismaisema ja Sibelius Metsä

Tästä Aulangolle

Porkkalanniemi on upea luontokohde eteläisessä Suomessa.

retkeilyvarusteet

Road trip Etelä-Suomessa

Helsingin Porkkalanniemi on kuvauksellinen ja kaunis kohde, jonka meriluonto hurmaa. Tänne päästääkseen pitää hypätä joko omaan, kaverin tai vuokra-autoon, sillä julkisilla ei pääse kovin lähelle kohdetta. Mikäli sinulla ei ole kiire, jää kallioille yöksi! Rannan tuntumasta löytyy muutama tunnelmallinen nuotiopaikka sekä sopivia alueita myös teltalle.

Porkkalanniemi on myös Helsingin parhaita paikkoja tähtien kuvaamiseen. Nappaa helpot ja hyvät vinkit tähtikuvaukseen täältä!

Tutustu Uudenmaan vähemmän tunnettuihin kohteisiin tässä artikkelissa.

Hämeenlinna

Vanajaveden laakso

Vanajaveden laakso sijaitsee Aulangon luonnonsuojelualueella Hämeenlinnan itäpuolella. Aulangonvuoren laelle rakennetun Graniittitornin huipulta aukeava näkymä on yksi Suomen 27. kansallismaisemasta. Aivan tornin juurelta löytyy parkkipaikka, jolta nousee kevyt ylämäki Aulangonvuoren päälle.

Vinkki: Hämeenlinnan upeissa harjumaisemissa sijaitsee myös Ahveniston Olympiapuisto, paikallisten suosima uimaranta ja lenkkeilyalue. Olympialaissa kilpailtiin 19.7.-3.8.1952, ja Hämeenlinnassa järjestettiin nykyaikaisen viisiottelun lajit: ratsastus, miekkailu, ammunta, uinti ja juoksu.

Itä-Suomen road trip -kohteet

PARIKKALA. Itä-Suomen erikoisimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Parikkalan patsaspuisto on näky, jollaiseen ei uskoisi törmäävänsä. Suomen tunnetuin ITE-taiteen teoskokonaisuus on syntynyt Veijo Rönkkösen (1944–2010) yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tuloksena. Patsaat sekä lajirunsas ja rehevä puutarha muodostavat kokonaisuuden, joka on maailmanlaajuisestikin yksi tärkeimmistä yhden ihmisen taiteellisista aikaansaannoksista. 560 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta houkuttelevat vuosittain Patsaspuistoon kymmeniätuhansia kävijöitä ympäri maailman. (Lue myös YLEn artikkeli kohteesta.)

ILOMANTSI. Hermannin Viinitila on vuonna 1989 perustettu, vanhin suomalainen viinitila ja ensimmäinen kuohuviinitila. Ilomantsissa sijaitseva Hermannin Viinibaari Huipussa (vesitornin huipulla) voit nautiskella 33 metrin korkeudessa huikeiden näköalojen lisäksi Hermannin Viinitilan tuotteita, niistä valmistettuja cocktaileja ja muita juomasekoituksia. Tarjolla on myös kahvia ja teetä, virvokkeita, itse tehtyjä pikkusuolaisia ja -makeita leivonnaisia.

 

Parikkalan patsaspuisto
Kuva: Parikkalan patsaspuisto

 

Kuvauskohde

Ole ajoissa ja koe Ukko-Kolin unohtumaton auringonnousu

Pielisen huipulle

Kaakkois-Suomen road trip -kohteet

REPOVESI. Repoveden kansallispuiston maisemat poikkesivat paljolti aiemmin vierailemistani kansallispuistoista. Luonto oli jotenkin vehreämpää, vihreämpää ja monipuolisempaa. Männyt seisoivat vieri vieren ilman ihmiskäden aiheuttamaa harvennusta. Retkikaverikin tuumasi lukeneensa alueen olevan vielä poikkeuksellisen koskematonta, joka omalta osaltaan luo tietynlaista erätunnelmaa vieri vieressä seisovien honkien humistessa kulkijalle tarinoita kettu repolaisesta, joka ei tällä kertaa kyllä näyttäytynyt meille.

Kuvauksellinen riippusilta sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä kansallispuiston portin parkkipaikalta.

repoveden kansallispuisto

Pohjois-Pohjanmaan road trip -kohteet

KUUSAMO.

Kuvauskohde

Jylisevä Kuusamon Niskakoski ja kuvauksellinen riippusilta

Tästä Niskakoskelle
Road trip Suomessa

Automatkat pohjoiseen

LA VIDA LOCA 2.0 -matkablogin Sari matkaili miehensä kanssa Porvoosta Lapin kautta Pohjois-Norjaan ja aina Lofooteille saakka. Kilometrejä kertyi lähes 6000, matkapäiviä 22 (joista pariskunta vietti 3 päivää Huippuvuorilla. Löydät Sarin matkapäiväkirjat tämän linkin takaa.

PÄÄ PILVISSÄ -blogin Maarit taas jakoi Nelostien road trip -vinkit Rovaniemeltä Nuorgamiin. 

LIVE NOW – DREAM LATER -blogin Saana sen sijaan valitsi reittinsä länsirannikon läpi pohjoiseen.

Entä onnistuiko MAISEMAONNELLINEN-blogin Johanna hullussa haasteessaan “neljässä päivässä Jäämeren rannalle ja takaisin?” Lue juttu täältä!

Lapin road trip -kohteet

PALLAS-YLLÄS. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa löytyy helmi, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä tieltä. Punaisenhiekan autiotupa on saanut nimensä Pallasjärven rannan punaisesta hiekasta. Saavut tänne sitten kesällä tai talvella, maisema on upea.

Älä myöskään missaa kuvauksellista Äkäsmyllyä, jonka laavulla kannattaa tulistella hetki jos toinen.

Vesi on pitkään matalaa ja rannan törmät täynnä hienoja telttapaikkoja.

Pallasjärvi - Lappi - Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Liity Road Trip Suomi -yhteisöön!

Ystäväni, lahjakas valokuvaaja ja Suomi-matkailija Kim Öhman (Instagramissa @kimohmanvisuals) on perustanut uuden Road Trip Suomi Facebook-ryhmän, jossa jaetaan lisää parhaita vinkkejä automatkailuun Suomessa. Ryhmässä jaetaan niksejä sekä lokaatioita kauneimpiin kuvauskohteisiin sekä parhaimpiin autoreitteihin. Tervetuloa mukaan jakamaan omia vinkkejä sekä inspiroitumaan muiden jaoista!

Terveisiä tien päältä!

Marinella

Oletko kirjoittanut omista automatkoistasi?

Siinä tapauksessa kommenttiboksi on vapaa! Jaa parhaat vinkkisi ja matkakertomuksesi, nostan osan myös tämän sivun sisältöihin, minkä lisäksi ne saavat jäädä elämään kommenttikenttään.

Turvallisia kilometrejä!