Berlevåg – arktista rakennettua ja luonnollista kauneutta

Kveeniksi Päärlyvooki, pohjoissaameksi Bearalváhki ja norjalaisittan Berlevåg on pieni mutta eläväinen kalastajakunta, joka sijaitsee Varangin niemimaan luoteisnurkassa.

Hurautin Berlevågiin Kjølnesin majakalla vietetyn ikimuistoisen yön jälkeen, tarkoituksenani täyttää tyhjentynyt auton rengas mutta myös tutustua kalastajakylän nähtävyyksiin.

Majakalla näytti alkuunsa siltä kuin reissupakun rengas olisi puhjennut.

Asialle ei kuitenkaan enää illalla voinut mitään, joten keskityin kuvaamaan Barentsinmeren kuohuvia aaltoja ja upeaa majakkaa, ja nukuin päälle hyvät unet poron taljan päällä auton suojissa.

Kun renkaassa sitten kuitenkin oli ilmaa vielä aamulla, arvelin ongelman johtuvan rengaspaineen heittelystä. Ehdin jo manata, kävisikö minulle samoin kuin edellisellä Levin-reissulla, jolloin rengas puhkesi vauhdista tien päällä.

 

Varangin road trip

 

Berlevågin kylmäasemalla (jonne on matkaa majakalta noin seitsemän minuuttia) kävi kuitenkin ilmi, että paarit olivat kohdillaan. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi siis se, että porottavan auringon alla kihisevä asfaltti oli tehnyt kumikiekolle tepposet. Ei auttanut kuin uskoa lukuja ja suunnata (tyytyväisenä) kohti lounasta. Olin nimittäin nukkunut melko pitkään, minkä vuoksi nälkä oli jo melkoinen.

Oli myös parempi syödä hyvin, sillä edessä olisi pitkä ajomatka Kongsfjordin kautta Vuoreijaan.

 

Arctic glasstudio

 

Vielä tätäkin kautta lämpimät kiitokset Berlevågin majatalon isännälle, jonka neuvojen ansiosta löysin toisella yrittämällä kylmäasemalta ilmanpainemittarin.

Mikäli toinenkin kerta olisi tuottanut pettymyksen, olisin saanut apua hänen vaimoltaan, joka puolestaan pitää Berlevågin keskustasta löytyvää Arctic Glasstudiota (rakennuksen kellarista olisi löytynyt kompura).

 

Arctic glasstudio
Luonnon muotoja ja värejä lasitaiteen pinnalla.

Varangin road trip

 

Berlevågin nähtävyydet

Berlevågin alue on lähes pelkästään koskematonta arktista luontoa, jonka yli 400 miljoonaa vuotta vanhat kivi- ja kalliomuodostelmat ovat etenkin geologiasta ja jylhistä maisemista kiinnostuneiden matkailijoiden mieleen.

Tanahorn, 4 km luontopolku ?

Berlevågin kalajastajakylän ”pihapiiristä” ja sen lähiluonnosta löytyy muutamia kiinnostavia kohteita. Niistä kenties suosituin lienee Tanahorn, joka kohoaa Steilin vuorenhuipulla (270 mpy). Luonnonnähtävyys tunnetaan myös saamelaisten pyhänä paikkana.

Noin neljän kilometrin pituinen Store Molvikin luontopolku on käymisen arvoinen, sillä sen varrella pääsee ihailemaan komeita kalliomuodostelmia ja syvänsinistä Barentsinmerta.

Katso paikka kartalta »
Reitti on osa Finnmarkia kiertävää Perletouria »
Tutustu reittiin Ut.no:n karttapalvelussa »

 

berlevåg
Huom. Parkkeeraa auto ennen siltaa, sillä luontopolun lähtöpisteen tietämillä sijaitseva pieni mökki on yksityisaluetta.

 

Løkvikan näköalapolku ?

Løkvikassa, noin 20 km Berlevågista kaakkoon, löytyy kolmen kilometrin pituinen näköalapolku, jonka huipulta pääsee ihailemaan kauniin Sandfjordin ja Raggoviddan maisemia.

Polulle kannattaa varautua tukevilla vaelluskengillä, minkä lisäksi kallioiden reunamilla puikkelehtivalla polulla tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Katso paikka kartalta »
Tutustu reittiin Ut.no:n karttapalvelussa »
Lue lisää Travel-Finmarkin sivustolta »

Lisäksi ajomatkalla Berlevågiin pääsee ihailemaan erikoisia kalliomuodostelmia, joista voit lukea hieman enemmän täällä.

 

Berlevåg
Luontopolulla pääsee ihailemaan kuvan maisemia. Kuva: Travel-Finnmark.no

 

Taidetta ja historiaa

Berlevåg Harbour Museum on kaikille kalastuksen historiasta kiinnostuneille reissaajille suosittelun arvoinen käyntikohde. Myös museon verkkosivuilta löytyy lisätietoa alueen luontopoluista. Kurkkaa lisätiedot ja aukioloajat täältä.

Luontonähtävyyksien lisäksi Berlevågin keskustasta löytyy Arctic Glasstudio, jossa kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Ostin sieltä reissumuistoksi turkoosiin valaan, joka pääsi leijumaan keittiön ikkunan eteen. Valikoimassa on jos minkälaista merenelävää hylkeistä lintuihin ja merinisäkkäisiin.

Ehkä ensi kerralla ostan sen pallasta esittävän tuikkuastian, joka jäi kaihertamaan mieltä.

Satamassa sijaitsevan kalastusmuseon vierestä löytyy lisäksi värikäs muovikalaa esittävä taideteos, jonka paikallisen alakoulun oppilaat ovat rakentaneet rannalta löytyneestä muoviroskasta: tiskiharjoista, erilaisista astioista, kalaverkoista ja pulloista, noin muutamia partikkeleita mainitakseni. Patsas on ennen kaikkea ajatuksia herättävä kannanotto meriensuojelun puolesta.

 

valaskoriste

 

Lounasta voi nauttia vaikkapa Havblikk kafé og pubissa, jonka kalahampurilainen oli oikein mainio. Kahvilassa järjestetään myös musiikki-iltamia, minkä vuoksi kannattaakin kurkistaa kahvilan Facebook-sivuilta, josko oman reissun ajalle sattuisi myös liveohjelmaa.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center