Fire Islandin majakka

Atlantti piiskaa päivittäin tätä valkoista hiekkarantaa yli 10 000 aallolla.

Yläilmoista ja kartasta tarkasteltuna Fire Island näyttää hauraalta, melkein liian kapealta pysyäkseen paikoillaan.

Aallot eivät välitä eivätkä hellitä.

Tuulen tuivertamat katajaiset ovat kumartuneet kyhmyrään, mutta niin vain löytyy täältäkin paljon elämää: hiekkadyyneillä tepastelee useita muuttolintuja ja hanhia, eikä vasa emoineen ollut kulkijasata moksiskaan. Hiekan sävyihin camottuneet kanit jäytivät ruohoa pienistä tupsaista osmankäämien heiluessa villisti merituulessa.

Niitä ei pidätellyt mikään.

 

Fire Island

 

Fire Islandin portilla seisoo komea vartija, saaren ensimmäinen majakka. Jylhä jököttäjä joutui pian kuitenkin luovuttamaan paikkansa, sillä rakennus ilmeni alkuperäiseen tarkoitukseensa liian lyhyeksi. Nykyinen majakka otti paikkansa vuonna 1858 ja on lähes tuplaten korkeampi.

Tiesittekö muuten, että kaikki majakat ovat väritykseltään ja kuvioiltaan yksilöllisiä?

 

Fire Island

Fire Island

Fire Island

Fire Island

Fire Island

Fire Island

Fire Island

 

Saaren länsipäähän vuonna 1858 rakennettu Fire Islandin majakka nauttii kertakaikkisen upeista maisemista. Autiota hiekkarantaa riittää silmän kantamattomiin, meri ei mahda loppua minnekään.

Saaren erikoisesta nimestä on monta tarinaa.

Kerrotaan, että rantahietikolla majailleet merirosvot sytyttivät ryöstöaikaiseissaan tulia houkutellakseen rahtilaivoja rantautumaan. Toiset taas tuumaavat nimen juontavan juurensa myrkkymurattiin, jonka lehdet leimuavat syksyn tullen upean punahehkuisina.

Majakan alakerrasta löytyy historiansa hyvin tunteva näyttely ja pieni matkamuistomyymälä, josta minäkin ostin mukaani sormustimen äidin monikymmenpäiseen kokoelmaan, rinkkamerkkiä unohtamatta. Näyttelytila on erittäin mielenkiintoinen, sillä saarella on värikäs historia. Myrskyiltäkään ei ole säästytty, ja osaan näyttelyn valokuvista on taltioitunut lohduttomia maisemia luontoäidin näytettyä voimansa. Nähtävillä on myös paljon vanhoja lehtileikkeitä ja tietenkin ehtaa varustetta.

 

Fire Island

Fire Island

Fire Island

 

Siinä se on, majakan sydän. Tämä pieni lamppu yhdessä hiottujen peilipintojensa kanssa
on pelastanut monia laivoja ja ohjannut ne turvallisille reiteille.

 

Fire Island
Fire Islandin majakka

Fire Island

 

Tiedättekö, mikä se on? Mermaid’s Purse eli Arielin käsilaukku. Hain muna.

Miten kauniita asioita luonto synnyttääkään!

 

Fire Island

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center