Kutaisi ja kuumottava Prometheus-luola

Kutaisi kuumotti. Minun piti hetken sulatella ajatusta jumalat suututtaneesta Prometheuksesta, jonka rangaistus oli tulla kahlituksi syvälle tämän tippukiviluolaston uumeniin kanssa kotkan, joka kolmen päivän ajan kidutti tuota Kreikan mytologiastakin tuttua Titaania nokkimalla miehen maksaa.

Ush.

Kutaisi, Georgia. Kun viimein pääsin Tsibilistä perunavaunun kyydissä Kutaisiin, oli jo myöhä. Kutaisin tutkiminen jäisi siis seuraavaan päivään, sillä suoraan sanottuna aivan penaalista olleen matkapäivän päätteeksi halusin ainoastaan nukkumaan.

Vietin yön Kutaisin rahvaassa mutta siistissä Globus-hotellissa, jonka omistaja Giorgi tiesi, missä Suomi sijaitsee. Saatoin hörähtää, sillä minusta on aina hauska nähdä ihmisten reaktiot, kun joku täältä pohjolasta saapuu näinkin kauas kotoaan.

Miehen äiti, joka piti huolen paikan keittiöstä, valmisti minulle neljän euron arvoisen hintaansa nähden aivan mainion aamupalan: oli khachapuria ja leipää. munakasta ja makkaroita sekä jugurttia. Teetä sitruunan kera ja jälkiruoaksi makea leivos.

Kunnon aamupala, jos mikä, saa minut onnelliseksi. Hymyilin ja kiitin kohteliaasti: ”გმადლობთ!”

 

Prometheus Cave
Prometheus-luola (Kumistavi) on kokemisen arvoinen luontonähtävyys. Kutaisi, Georgia.

 

Kun Giorgi oli edellisiltana kysellut aikomuksistani tälle Kutaisin päivälle, kerroin suunnitelmistani vierailla parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Prometheus-luolassa (Kumistavi), jonka jälkeen kerroin haluavani kierrellä Kutaisin keskustassa. Mies ilahtui, löi kätensä yhteen ja huudahti jotain georgiaksi. Hän kertoi auttavansa mielellään kuljetusten kanssa tuon Kutaisin tunnetuimman luontonähtävyyden luo. Ja sehän sopi minulle!

Sain 50 larilla kuskin koko päiväksi. Kutaisin päivän ohjelmaan kuuluisi vieraily luolalla sekä läheisillä vuorilla sijaitsevilla luostareilla. Kaupunkiin oli vain kävelymatka, joten siellä voisin liikuskella itsenäisesti.

Kuskini ei puhunut sanaakaan englantia, mutta se ei haitannut. Hänellä oli hansikaslokerossa pino vanhoja (ja kirjoittamattomia) maisemapostikortteja, joiden avulla hän kertoi, mihin Kutaisin kohteeseen olimme seuraavaksi ajamassa. En varmasti ikinä unohda, miten riemuissaan hän minulle niitä kulmistaan pyöristyneitä pehmenneitä korttejaan esitteli. Niin liikuttavaa!

 

Georgia Kutaisi Prometheus luola
Kutaisin Prometheus-luolaan pääsee ohjatulla kierroksella.

 

Kun mies päivän päätteeksi kurvasi minivanin takaisin hotellin pihaan, annoin hänelle viidenkymmenen larin sijaan tuplat. Tuo euroissa vajaa neljäkymppiä oli pieni summa siitä, kuinka helpoksi matkanteko minulle tehtiin ja kuinka suurella antaumuksella oppaani halusi esitellä omaa kotikaupunkiaan Kutaisia. Hän myös odotti rauhassa, kun kiersin paikat ja nähtävyydet, ellei sitten lähtenyt mukaan huitomaan ja viittomaan käsillään kohti kirkontorneja ja edessä aukeavia maisemia. Mies oli yllätyksestä silmin nähden iloinen, tottakai.

Palataan kuitenkin Kutaisin tunnetuimpaan nähtävyyteen eli Prometheus-luolaan ja tämän jutun kuviin.

 

Prometheus Cave
Kutaisin Prometheus-luola on valaistu eri värisin lampuin.

 

Kutaisin luolaan kuljetaan Visitor Centerin kautta. Joka puolella kuuluu veteen napsahtavien pisaroiden ääniä, sillä ilma täällä on hyvin kostea ja melko lämmin, englantia puhuvan oppaani mukaan aika tarkka 15 astetta.

 

Prometheus Cave
Kutaisin kehdossa.

 

Kutaisin vuonna 1984 löydetyn Prometheus-luolan kävelyreitti on pituudeltaan reilun kilometrin mittainen. Aikaa saa kuitenkin kulumaan peilipintojen heijastuksia kuvatessaan sekä upeita kivimuodostelmia katsellessaan. Salaman sijaan tulee käyttää pitkää valotusta, sillä muutoin kauniit värivalot ja niiden esiin tuomat muodostelmat jäävät tallentumatta.

 

Prometheus Cave

 

En tiedä teistä, mutta ainakin minut valtaa jokin kumma tunne luolissa kulkiessani. Sitä tahtomattaankin hiljentää askeltaan, pysähtyy ja jää kuulostelemaan, josko jostain kumahtaisi äiti maan sydämenlyönti.

Tu–tum.

Eikai sentään. Ehkä se sittenkin oli vain edellä kulkevan oppaani askel. Vai oliko?

 

Prometheus Cave

Georgia Kutaisi Prometheus luola

Georgia Kutaisi Prometheus luola
Kutaisissa sijaitseva Prometheus-luola on valtava.

Georgia Kutaisi Prometheus luola

Georgia Kutaisi Prometheus luola

Georgia Kutaisi Prometheus luola

 

Georgia Kutaisi ja Prometheus-luola

Kutaisin Prometheus-luolalle pääsee toki bussi- ja taksikombolla, mutta suosittelen siitäkin huolimatta omaa kuskia koko päiväksi. Näet ja koet taatusti enemmän.

Sisäänpääsy Kutaisin Prometheus-luolaan kustantaa 6 laria ja venekyyti maanalaista jokea pitkin takaisin ulkoilmaan 7 laria, eli koko vierailu yhteensä 13 laria, noin viisi euroa. Hinta ei päätä huimaa.

Löydät lisätietoa aukioloajoista ja alueen muista nähtävyyksistä Prometheus Cave Visitor Centerin sivustolta.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center