Nousimme auton kyytiin ja niin jäi taakse paikoilleen kivettynyt aromammutti. Ehkä se vielä jonain päivänä löydetään uudestaan toisen seikkailijan toimesta.

Tämä vasta on Islantia: silmänkantamattomiin vuorten reunustamia vihreitä niittyjä ja vuoroin violettia lupiinimerta, jonka kukinnot kumarsivat maahan saakka roikkuvien pilvien painosta. Luulisi taivaan jo uupuvan sateesta, mutta maan sää on yhtä sinnikäs kuin sen luonto. Vakaan epävakaa. Aina kaikkea muuta kuin odotit.

Matkamme on ollut kuin unta, kun ei tällaisesta paikasta ole osannut unelmoidakaan.

Nyt ymmärrän, miksi. Kaikki on pelkkää superlatiivia.


Islanti


Auto kulkee kohti kohdetta, viiletämme ohi villien lupiinipeltojen ja tunkkaisen harmauden, kunnes meidät yhtäkkiä ympäröi musta maanpinnalla makaava tuhkameri vailla minkäänlaista elonmerkkiä. “Mordor”, joku tuumasi ääneen.

Pimeyttä jatkui monen kilometrin verran, kunnes maan mustuuden vanhasta vesistöalueesta alkoi yhtäkkiä puskea tuhatpäin vihreitä sammaloituneita kiviä. Oli kuin olisimme saapuneet keskelle vehreän kuun kumpuilevia muotoja.

Sillä hetkellä harmaa hernerokkasumu korosti hologrammin lailla kaikkia näkeämiäni sävyjä: haaleaa, vaaleaa, tummaa, veden, meren ja metsän vihreää.

Olin niin haltioissani, etten ottanut maisemasta yhtäkään kuvaa.

Sade piiskasi jälleen ikkunoita, pisarat juoksivat kilvan.

Matka jatkui.


Islanti


Olin odottanut tätä kohdetta varmasti eniten koko reissussa, enkä joutunut pettymään. Olimme saapuneet perille halki menneen maan kanjonille – sata metriä syvälle ja kaksi kilometriä pitkälle eroosion synnyttämälle Fjadrárgljúfurille, joka sai pidättämään hengitystään. Fjadrá virtasi sen pohjalla hiljaa, vettä ei ollut kuin nimeksi ja nilkkoihin.

Kuvitella, mitkä virtaukset ovat joskus nuolleet näiden kallioiden reunoja – silloin, kun vesimassoja ei pidätellyt mikään.

Nyt on maisemakuvien vuoro puhua.Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Fjadrárgljúfurin kanjoni

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center