Kongsfjord – toisesta maailmansodasta selvinnyt kalastajakylä

Ajoin idyllisen Kongsfjordin kalastajakylän ohi menomatkalla Berlevågiin, mutta päätin pysähtyä paikan päällä vasta paluumatkalla. Ja nyt harmittaa.

Nimittäin jo yhdeksi Varangin niemimaan tunnetuimmista nähtävyyksistä muodostunut sekatavarakauppa ja museo Kongsfjord Landhandel oli paluumatkalla kiinni.

Onneksi hauskan oloista rakennusta pääsee ihailemaan ulkoapäin, vaikka kahvi ja vohveli jäivätkin tällä kertaa haaveeksi. Sisätiloista minulla ei siis valitettavasti ole näyttää kuvia, mutta onneksi voit kurkata sisälle putiikkiin tämän linkin avulla.

Kahvila kaikkine tavaroineen ja myytävine tuotteineen näyttää aivan ihanilta!

Tämä omintakainen kohde on saanut Norsk Kulturarv -säätiön Olavsrosa-tunnustuksen, joka myönnetään kulttuuriperinnöllisesti arvokkaille kohteille. Ja sellainenhan Landhandel todella on.

Vaikka paikka jäi minulta tällä kertaa kokematta, vieraile sinä täällä, mikäli puoti vain sattuu olemaan auki!

 

Kongsfjord Landhandel
Kongsfjordin Landhandel on ehdoton pistäytymispaikka matkalla Berlevågiin.

 

Arktista taidetta ja ajopuuta

Kongsfjordissa vieraillessaan kannattaa piipahtaa myös Kongsfjord Atelierissa. Vanha kalatehdas on saanut uudet asukkaat, kun Pohjois-Norjaan rakastunut italialaispariskunta Claudia Casaletti ja Giorgio Cappelletto seurasivat unelmaansa ja perustivat tyhjillää olevaan rakennukseen taidegallerian.

Claudian töitä inspiroi pohjoisen luonto, flora ja fauna. Grafiikassa esiintyvät niin lunnit, merikotkat, hillat kuin porot ja kalastusveneet.

 

Kongsjord Atelier
Nordic Faces -sarjan kaunotar Claudian luomana. Kuva: Claudia Casaletti

 

Taideteosten kehykset puolestaan nikkaroi Claudian puoliso Giorgio. Kaikki käytetty materiaali on rannoille huuhtoutunutta ajopuuta. ”Jokaisella kehyksellä on tarina”, minulle kerrotaan. Silmänisku kuuluu tietenkin asiaan.

Oli hauska huomata, miten nopeasti yhteinen sävel löytyi tämän hurmaavan pariskunnan kanssa, olenhan itsekin opiskellut muotoilua Pohjois-Italiassa.

Kiitos myös molemmille ihanasta syntymäpäivälahjasta! Kun kerroin täyttäväni seuraavalla viikolla vuosia, sain lähtiessäni mukaan puiset kehykset, joiden takaa löytyy niin signeeraus kuin omistuskirjoitus. Ihana ele jää muistoihin, ja palaan tänne varmasti uudemman kerran.

Nimittäin merikotkaa esittävä taulu ”Jeg er ikke en drone” jäi mielen viereen, sainhan lentolupakirjan täällä Norjassa juuri ennen tätä road tripiä (vaikka en päässytkään lennättämään dronea kovan tuulen vuoksi Kjølnesin majakalla).

 

Kongsfjord
Galleriassa pääsee tutustumaan myös pariskunnan työhuoneeseen.

 

Sananen Kongsfjordin historiasta

Kongsfjordelvan varrella sijaitseva Kongsfjord on pieni ja idyllinen kalastajakylä, joka sijaitsee Berlevågin kunnassa Tromssan ja Finnmarkin läänissä. Kylässä asuu alle 40 asukasta.

Kongsfjord on yksi harvoja Finnmarkin kalastajakyliä, jota ei poltettu tai pommitettu toisen maailmansodan aikana. Sen vuoksi useat talot ovat rakennettu jo ennen 1940-lukua. Koko kylä on karunkauniiden merimaisemiensa lisäksi todella kuvauksellinen.

Alueen turismi keskittyy lähinnä merikalastukseen ja lintujen tarkkailuun. Mikäli etsit täältä majapaikkaa, suosittelen lämpimästi Veinesin linnoituksen vieressä sijaitsevaa Kongsfjord Gjestehusia.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center