Lapin ruska – vuoden toinen kevät

Lapin ruska on koettava kerran elämässä! Lue vinkit, milloin on paras ruska-aika Lapissa sekä milloin ruskakauden kultahetket parhaiten kukoistavat, ja suunnitele oma syksynkirjava matkasta pohjoiseen.

Lapin ruska tarjoaa ylevimmät hetket retkeilyyn ja vaeltamiseen pohjolan maisemissa. Ilmat ovat jo miellyttävästi viilentyneet, eivätkä sääskien ja polttiaisten parvet enää vaivaa. Lämmin makuupussi suojaa yöunta, jos vain malttaa nukkua – ruskan rinnalla taivaalla komeilevat vuoden ensimmäiset revontulet, ja yötaivas säihkyy miljoonista tähdistä.

Sävyjen kultaamaa Lapin ruskaa ei suotta kutsuta toiseksi kevääksi, sillä maisema räjähtää lämpimän täyteläisiin sävyihin.

Mutta milloin ja missä se Lapin ruska parhaimmillaan on mahdollist akokea? Ja mitä kaikkea syksyisen Lapin taianomaisina hetkinä voi tehdä?

Ota nämä vinkit talteen ja lähde ruskamatkalle Lappiin!

Lapin ruska aika

Lapin ruska loistaa Pyhäjoen luontopolulla Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Lapin ruska aika
Lapin kultaa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

 

Lapin kultaa – miten ruska syntyy?

Lapin kullalla tarkoitetaan sanan varsinaisen merkityksen lisäksi myös loppusyksyn upeita auringonlaskuja sekä ruskan väriloistoa.

Päivän lyhentyessä ja yöttömän yön painuessa mailleen Lapin ruska hiipii puiden lehdille kirjoen myös varvikot ja maata pitkin painautuneet vaivaiskoivut, jotka nousevat kuin loimut punaisina hohkaavilta jängiltä.

Ruska alkaa, kun lehtien, varpujen ja kasvien lehtivihreä alkaa vähitellen hajota. Hajonnut lehtivihreä imeytyy kasvien varsiin, puiden runkoihin ja jopa niiden juuriin asti seuraavaan kevään ravinteiksi. Vihreä muuttuu oranssinpunaisen ja keltaisen pigmentin sävyiksi, karotenoideiksi ja ksantofylleiksi.

Tiesitkö tätä? Lämmin kesä synnyttää kasvien ja lehtipuiden lehdissä paljon sokeria, minkä ansiosta ruska ajan värit ovat entistä syvempiä. Sama toimii myös toiseen suuntaan: kuivan kesän jälkeen kasvit kellastuvat aikaisemmin ja silloin ruska-aikakin on lyhyempi. Lapin tunturikoivujen ruskavärit puolestaan ovat sitä kirkkaammat, mitä enemmän tunturikoivussa on vaivaiskoivun perimää.

Lapin ruska aika
Luonnon kullan kimallusta Lapin ruska-aikana.

Milloin Lapin ruska on parhaimmillaan?

Lapin ruska leimahtaa täysiin sävyihinsä yleensä syyskuun toisella viikolla.

Sen sijaan Etelä-Lapissa kaunein ruska kirjoo maiseman hieman myöhemmin, noin syyskuun puolivälistä eteenpäin. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Suomenlahden rannikolla vuoden värikkäintä aikaa juhlitaan yleenä vasta lokakuussa. Riippuen vuodesta ja valloillaan olevasta säästä, ruska voi kestää Lapissa jopa lokakuulle.

Etelä-Suomen ruska aika on siis parhaimmillaan juuri lokakuussa.

Vertailun vuoksi: Kuusamon ruska ajoittuu syyskuun puolivälin jälkeiselle ajalle. Oulun ja Kajaanin korkeudella ruskahuippu koetaan yleensä 25. syyskuuta, Tampereella kuitenkin vasta lokakuun alussa.

Luonnon värileikkiä ja Lapin ruskan tarkkaa ajankohtaa on mahdoton ennustaa tarkasti, mutta yleensä ensimmäiset yöpakkaset ovat hyvä indikaattori sille, milloin ruska on leimahtamaisillaan.

Kuusamon ruska alkaa 13. syyskuuta

Lappi sanoin ja kuvin -ryhmästä vinkattiin, että Kuusamon ruska alkaa 13. syyskuuta klo 12.00 (kirjoittajan mukaan samoihin aikoihin kuin kotipaikassaan Posiolla).

Määritelmä on peräisin Juha Viramolta, Oulangan tutkimusaseman entiseltä johtajalta ja biologilta.

Määritelmä sai alkunsa siten, että presidenttipari Tellervo ja Mauno Koivisto tiedustelivat Viramolta ruskan alkamisajankohtaa vuonna 1984 Kuusamossa käydessään.

Viramo on kertonut, että hän keksi kellonajan itse, mutta laski päivämäärän Kevon tutkimusaseman koivun ruskaa selvittäneen tutkimuksen perusteella ja päätyi siten kyseiseen ajankohtaan

Saana tunturi
Ruskan kirjoma Mallan luonnonpuistomaisema aukeaa kauniisti Saanan huipulta.

Luonnon värileikki alkaa maaruskasta

Lapin ruska alkaa maaruskalla, kun varvut ottavat väriä pintaan ja kauniit ruohokanukat saavat kankaat hehkumaan kuin kytevä hiillos.

Oma suosikkikohteeni upean maaruskan ikuistamiseen löytyy Puljun erämaasta, jonne voi tehdä myös helppoja päiväretkiä. Varaa mukaan evästä ja kuumaa juotavaa, ja viivähdä hetki Varkaanvaaranjärven laavulla.

Kilpisjärven ruska alkaa syyskuun alussa

Kilpisjärven ruska alkaa yleensä näkyä jo aivan syyskuun alussa. Huiputa mahtava Saana-tunturi ja ihaile Kölivuoriston käävän huipulta aukeavaa kaunista Mallan luonnonpuistoa.

Lapin ruska aika
Maaruska aloittaa Lapin ruska-ajan. Näin upealta näytti muutama vuosi sitten Puljun erämaassa.

Saariselän ruska leimahtaa syyskuun puolen välin tienoilla

Aurinkoiset ja kirpeät syyspäivät houkuttelevat ulos luontoon ja tarkkailemaan revontulien tanssia ja tähtien tuikkimista öisellä taivaalla. Lyhyempiä ja pidempiä vaelluksia voi tehdä Urho Kekkosen kansallispuistossa ja Lemmenjoen kansallispuistossa kuin myös kauniissa Kevon luonnonpuistossa.

Kauanko ruska kestää Lapissa?

Paras Lapin ruska aika kestää yleensä kymmenen vuorokautta. Ruskamatka kannattaakin suunnitella hyvissä ajoin, jotta paikan päälle ehtii parhaina päivinä.

Tähän voit kuitenkin yleisimmin luottaa: varmin aika nähdä Lapin ruska on syyskuun toisella viikolla.

Lapin ruska aika

Mitä tehdä Lapissa ruskan aikaan?

Mitä kaikkea Lapin ruska tarjoaa retkeilijälle ja mihin ruskaa kannattaa lähteä ihailemaan?

Parhaimpia luontokohteita ruskan ihasteluun ovat erityisesti Lapin kansallispuistot ja luonnonpuistot, jotka tarjoavat eri pituisia reittejä ja luontopolkuja. Yövy teltassa tai autiotuvassa, varustaudu lämpimästi ja muista otsalamppu! Tämä ajankohta on nimittäin parasta aikaa yötaivaan tuijotteluun sekä tähtien ja revontulien kuvaamiseen.

Parhaat ruskakohteet Lapissa

Lapin ruskan voimakkuus on suoraan verrannollinen alueen luontoon; lehtipuut värjääntyvät syksyn väreistä, kun taas neulaspuut pitävät tummanvihreän hohtonsa. Etenkin näissä kohteissa Lapissa ruskasta ja syksyisestä luonnosta nauttimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Pallas-Yllästunturin väriloistoa

Pallas-Yllästunturin väriloisto on mieletön, sillä alueella kasvaa paljon lehtipuita. Tee päiväretki olympiatulen sytytyssijoille Taivaskeron huipulle, josta aukeavat laajat ja kauniit maisemat yli pohjoisen erämaan.

Ruska aika Ylläksellä ja Levillä

Luulitko, että Levi on ainoastaan loistava talvikohde? Se on nimittäin sitä myös syksyllä!

Levin maisemissa riittää tekemistä ja nähtävää upean luonnon lisäksi: lähde sähköpyöräilemään, loppusyksyn kalareissulle tai patikoi lumoavilla luontopoluilla. Levin ruskaa pääsee pääsee ihastelemaan yleensä lähes syyskuun loppuun asti, joten kohde kannattaa ehdottomasti nostaa omalle reissulistalle.

Levin ruska
Päiväretki Levitunturilla kannattaa ehdottomasti sisällyttää omalle retkikohdelistalle.

Vaellusvarusteet-kirja

Tutustu

Retkiruokakirja

Tutustu

Talviretkeilijän opas

Tutustu

Kevytretkeilijän opas

Tutustu

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center