Kurkistus kamerareppuun

Muistan kuin eilisen sen päivän, kun nostin Merimiehenkadun automaatista sadan euron seteleitä 2000 euron edestä.

Olin etsinyt käytettyä kameraa jo pidempään, ja kun Kamerafoorumilla julkaistiin myynti-ilmoitus Canon Mark IV -rungosta ja Canon 16-24mm f/2.8 -laajakulmasta, en miettinyt kahtakaan sekuntia. ”Ostan!” kommentoin, ja kaupat sovittiin seuraavalle päivälle.

Elettiin vuotta 2012, enkä vielä kuvannut työkseni.

Unelmissani kuitenkin.

Rahasumma oli totta kai suuri, mutta niin oli myös hinnanalennus tässä tarjouksessa. Vaikka käytännössä tyhjensin tilini (palkkani ei ollut päätä huimaava), luotin siihen että vielä tulisi se päivä, jolloin laskuttaisin yhdestä kuvauskeikasta saman verran.

Eikä siihen mennyt kovin kauaa.

Canon järjestelmäkamera

Paljon kokenut ja monta säätä nähnyt Canon 5D Mark IV.

Canon järjestelmäkamera

Teipit suojaavat runkoa kosteudelta.

Canon järjestelmäkamera

Rakastin tätä kameraa! (Ja se toimii edelleen vararunkona)

Canon järjestelmäkamera

Painoasi en kuitenkaan ikävöi.

Sonysta Canonin kautta Sigmaan

Ostin edellä mainitun setin myös siksi, koska halusin kehittyä entistä paremmaksi kuvaajaksi. Valmistujaislahjaksi saatu Sonyn Alpha 400 (jos muistan oikein) oli palvellut hyvin, ja pitkään palveli myös yllä olevissa kuvissa nähtävä Canonin runko.

Halusin näin Yrittäjän päivän kunniaksi (jota vietetään tänään 5. syyskuuta) jakaa kollektiivisen vastauksen kysymykseen, joka esitetään minulle viikottain Instagramissa julkaistujen kuvien yhteydessä ja dm-viestien kautta.

Puhutaan tietenkin siitä, millaisella kalustolla kuvaan.

Vaikka Canon Mark IV oli käytössä pitkään, päivitin rungon pari vuotta sitten kevyempään ja peilittömään Canonin EOS R:ään, jota alkuksi vierastin mutta johon lopulta rakastuin.

Lisäksi olen siirtynyt objektiivipuolella enimmäkseen Sigman Art-sarjaan.

Oma kamerakalusto

Canon EOS R (runko)
Sigma Art 105mm f/2.8 (makro-objektiivi)
Sigma Art 24-70mm f/2.8 (yleisobjektiivi)
Sigma Art 14-24mm f/2.8 (laajakulmaobjektiivi)
Vanon 70-200mm f/2.8 (zoom)
Sigma Sport 150-600mm f/5-6.3 (lintu/valaskuvaukseen)
DJI Mavic Pro (drone)
Benro Mach3 Tripod + Benro V3-kuulapää

Haluan kuitenkin muistuttaa, ettei kaluston määrä korreloi kuvien laatuun. Voit ottaa upeita kuvia yhdellä objetiivilla, ja sitä paitsi yhden objektiivin taktiikka myös haastaa kuvaajaa paljon enemmän (hyvällä tapaa).

Yhtä linssiä kuitenkin kaipaan: joko kiinteää 35 millistä tai kiinteää 50 millistä. Minulla on ollut aikanaan molemmat, ja typeryyttäni olen molemmista myös luopunut. Vaikka jalkazoomi on aina hieman haastavampi, kiinteä objektiivi tuo kuviin aivan omanlaistaan syvyyttä.

Makrokuva

Kuvaan kaikki detaljit ja suurimman osan ruokakuvista Sigman 105mm f/2.8-makrolla.

Revontulien kuvaaminen

Yötaivaan ja revontulet taltioin Sigman 14-24mm f/2.8-laajakulmalla.

Loue M34

Peruslinssinä käytän monipuolista Sigman 24-70mm f/2.8-objektiivia.

Perhokalastus

Myös drone-lisenssi löytyy takataskusta, sellainen kun nykyään vaaditaan.

Kuvien käsittely yhden klikin taktiikalla

Myös kuvien käsittelystä kysytään paljon. Käytän omia (eli itse tallentamiani) Lightroom Presettejä, joilla pystyn suhteellisen helposti ja nopeasti luomaan tyylilleni ominaisia tummia (ja tunnelmallisia?) luontokuvia yhdellä klikkauksella.

Toki jokaista kuvaa joutuu yleensä aina säätämään suuntaan tai toiseen. Presettien avulla valokuvalle voidaan kuitenkin antaa aivan uudenlainen perusilme, jota hienosäätämällä päästään toivottuun lopputulokseen.

Jos käytät Lightroomia desktopilla, voit ostaa samat presetit käyttöösi täältä »

Alta näet myös yhden preset-mallin, joskaan kuvan rakeisuudesta ei kannata huolestua. Pakkaan blogiin ladatut kuvat web-tilan säästämiseksi.

kuksa kuksa

Nälkä kasvaa syödessä

Mutta ei se ahmiminenkaan kannata. Objektiiveja kannattaa ostaa vain, jos niille on perusteltu tarve. Lisäksi uuden kalliimman sijaan objektiivin (kuin myös rungon) voi ostaa huokeampaan hintaan käytettynä. Niinhän itsekin tein, kun hankin ensimmäisen paremman kamerani.

Lisäksi kameran ja/tai objektiiveja myös vuokrata esimerkiksi Vakaamon kautta, jolloin voit testata tuotetta ennen sen ostamista. Näin vältyt hutiostoilta ja tiedät, mihin eurot kannattaa sijoittaa.

Mikäli haluat lukea enemmän valokuvausaiheisia vinkkejä, löydät kaikki jutut täältä »
Tutustu myös uuteen Fotografi NORD° printtikauppaani »