Retkeilyvarusteet

Millainen makuupussi kannattaa hankkia?

Millainen makuupussi kannattaa hankkia?

Vaikka tarkenen sortseilla pitkälle syksyyn, enkä koskaan vaella kuin ohuella teknisellä kerrastopaidalla, on yöksi saatava mahdollisimman lämmin makuupussi ja kunnolla kylmyyttä eristävän makuualusta.

Tätä sisältöä päivitetään. 7.11.2029.

Grammanviilaan oikeastaan kaikessa muussa paistu uniasioissa. Makuupussi saa olla muhkea, vaikka vähän painavampikin – pääasia, että se pitää naisen lämpimänä. Hyvät yöunet ovat myös se oma mukavuustekijä, sillä tarvitsen paljon hyvää unta.

Kolmen vuodenajan makuupussi

Luottovalintanani on toiminut untuvatäytteinen, vajaan kahden kilon painoinen kolmen vuodenajan Warmpeace Viking 900 -makuupussi (190 cm), joka pakkautuu 22 x 35 cm kokoiseksi nyytiksi. Kyseisen makuupussin comfort on naisille –7°C ja miehille –14°C. Talvimakuupussina käytän saman brändin Solitaire 1000 -makuupussia (1480 g), jonka comfort on naisille –12°C ja miehille –20°C.

Kylmemmissä keleissä valintani on Fjällräven Polar –30.

kolmen vuoden ajan makuupussi

makuupussi

Makuupussin tuuletus ja huolto

Kun retki on ohi, ota makuupussi ulos suojapussista ja ravista se hyvin. Ripusta pussi tuulettumaan ja anna sen kuivua vähintään vuorokauden yli.

Säilytä pussia kotona ilman kompressiopussia. Monien makuupussien mukana toimitetaan suurempi puuvillainen pussukka, jossa makuupussi pääsee hengittämään. Mikäli sinulla ei ole erillistä säilytyspussukkaa, laita makuupussi henkariin tai löysänä roikkumaan vaatetangon yli. Makuupussit on hyvä tuuletta aina, sillä niihin kertyy aina kehon tuottamaa kosteutta. Helpointa on ripustaa makuupussi aamupala ajaksi vaikka viereisen puun oksalle tai teltan päälle.

MAKUUPUSSIN SISÄPUSSI

Makuupussin lakana

Makuupussin sisäpussi eli makuupussilakana toimii sekä lisäeristeenä että pussin suojana.

Makuupussilakanasta on paljon hyötyä. Sitä käytettäessä makuupussia ei tarvitse pestä usein, lakana suojaa makuupussiasi kulumiselta ja nostaa makuupussin extreme lämpötilaa muutamalla asteella. Myös tavallinen puuvillainen pussilakana toimii hyvin, vaikka monet vannovatkin silkin nimeen. Minulla on ollut käytössäni silkkinen Cocoon MummyLiner, joka on kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan.

Myös tavallinen pussilakana toimii hyvin. Vinkki: Leikkaa toinen pitkä sivu auki ja ompele pari palaa tarranauhaa lakanaan, jolloin suojapussin saa helposti auki ja sinne on mukavampi mönkiä.

Millaiset vaelluskengät kannattaa valita? Kannattaako Gore-tex vai vanhan koulun parkatakki? Millainen rinkka ja retkikeitin kannattaa valita? Entä miten pitää sade loitolla? Kuinka valita sopiva teltta?

Retkeilyvarusteet