Preikestolen – sumuisen Pulpit Rockin huipulla

Sää ei aina ole kuin morsian, sanotaan. Silti kauneus on katsojan silmässä. Ja juuri siksi sumuinen Preikestolen tarjosi elämyksen, jota tuskin koen enää koskaan toiste.

Lysefjordin maisemat 604 metristä mahtipontisella tavalla avaava näkymä Preikestolenin (Pulpit Rock) huipulta on koettava kerran elämässään. Parhaassa tapauksessa sää on aurinkoinen ja taivas leinikinsininen, mutta minun tuurillani maisemaa verhosi paksu hernerokkasumu. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä sain taltioitua sellaisia valokuvia, joita ei juuri sosiaalisessa mediassa nähdä.

Preikestolenille on useampi polku, joista helpoin (8 km, keskivaativa) alkaa Preikestolen Fjellstue -lodgelta. Ajoittain hyvinkin jyrkän ja pientä seikkailuhenkeä vaativan luontopolun suorittamiseen kannattaa varata aikaa 4-5 tuntia. Nousumetrejä reitille kertyy 350 m, mikä saattaa kuulostaa vähältä, mutta ottaa kyllä retkeilijältä luulot pois.

Lähimmät majoitusmahdollisuudet löytyvät Preikestolen Fjellstuelta ja Lilland-hotellista. Stavangerista pääsee lautalla Tauhun ja Tausta bussilla Preikestolenin juurelle. Lautta-bussi-yhdistelmä kustantaa 240 kruunua.

Katso reitin lähtöpiste kartalla »

 

Preikestolen kartta

Preikestolen Pulpit Rock
Aurinkoisella säällä Preikestolen (Pulpit Rock) näyttää tältä.

 

Vierailin Preikestolenilla kesäkuussa; maisemia voi saapua ihailemaan aina toukokuun alusta lokakuun loppuun asti. Päiväretkeen voi myös yhdistää vuonoristeilyn, joka seilaa yllä olevan kuvan upeissa vuonomaisemissa.

Preikestolen on yksi Etelä-Norjan suosituimmista nähtävyyksistä ja siksi myös kesäkuukausina hyvin ruuhkainen. Mikäli haaveilet vähäisemmästä ihmislaumasta, lähde kapuamaan huipulle yöttömän yön aikaan ja saavut perille ihailemaan aamun pehmeää valoa.

Ellei sinulle käy kuten minulle.

Minun tapauksessani maisema näytti tältä.

 

Preikestolen Pulpit Rock

 

Mutta parhaimpina päivinä maisema on näin upea.

 

Pulpitrock Preikestolen
Preikestolenin maisemat kirkkaana kesäpäivänä.

 

Sumuinen Preikestolen oli mielestäni kaunis

Noustessani kirjaimellisesti pilviin sumu tiivistyi pieniksi pisaroiksi iholle, vaatteisiin ja hiuksiin. Liukkaat kivet tekivät kiipeämisestä melko haastavaa, ja aika ajoin suoritetut ysikympin nousut kirpaisivat pohkeissa.

Tiesitkö, että yli 70 000 ihmistä nousee näihin maisemiin vuosittain? Suurin osa ymmärtää pukea ylleen kunnon varusteet, vaikka kohtasin tälläkin päiväretkellä converse-tossuihin sonnustautuneita retkeilijöitä.

Hullunkurisin näky oli silti eräs aasialainen henkilö, joka tuli vastaan pikkutakki olallaan ja kaksi kauluspaidan ylintä nappia auki.

 

Preikestolen Pulpit Rock

Preikestolen Pulpit Rock

Preikestolen Pulpit Rock

 

Norjalainen sää, maailman kahdeksas ihme

Vaikka onnistuisit löytämään kuinka edullisen hostellin tai kuinka huokeat lennot tahansa, ja vaikka saisit sumplittua lomat yksiin parhaimpien ystäviesi kanssa, säähän et pysty vaikuttamaan.

Myönnän, että kaiken piilottava sumu veti mielen ensi alkuun hiljaiseksi, kun jylhät vuonomaisemat turkoosine vesineen jäivät pelkäksi haaveeksi.

Toisaalta, haaste oli suoritettu onnistuneesti, tukevat ja pitävät vaelluskengät eivät liukastelleet märillä kivillä ja matka meni muutenkin nopeasti – kiipesin Preikestolenin huipulle ja laskeuduin takaisin lähtöpisteeseen reilussa kolmessa tunnissa.

Onneksi jokaisella kolikolla kääntöpuolensa. Kun on kerran puraissut huulta tarpeeksi kovaa, silmät alkavat erottaa jotain kaunistakin. Hämähäkinseitit, varvut ja nurmitupsaat koreilivat luonnon omilla helmillä. Tyynet, pienet lammikot huilasivat hiljaa äänettömässä maisemassa. Suopursut painoivat päänsä kumaraan ja odottivat kiireettöminä sitten jossain vaiheessa ilmaantuvaa auringonpaistetta.

Preikestolenin ja ihmisten silhuetit piirtyivät kauniisti tuhkanharmaata sumuseinää vasten.

Onneksi kauneus on katsojan silmässä.

 

Pulpit Rock Preikestolen

Pulpit Rock Preikestolen

Pulpit Rock

Pulpit Rock

Pulpit Rock

 

Linkkivinkit Etelä-Norjan muihin kohteisiin

Odda – vesiputouksia, jäätiköitä ja kansallispuistoja »
Stavanger – Norjan kaunis kesäkaupunki »
Trolltunga, Norjan komein kieleke »
Oletko vieraillut näissä Norjan UNESCO-kohteissa? »

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center