Guangzhou, 6. elokuuta 2016

Vain lyhyen metromatkan päässä keskustan vilinästä minusta tuntuu, että olen palannut ajassa taaksepäin niihin hetkiin, kun lady Jane voisi astella vastaan tyylilleen iloisen rempseästi mutta silti niin elegantisti näillä vehreillä kaduilla, joita reunustavat upeat Ranskan siirtomaa-ajan huvilat ja kirkot.

En voi sille mitään – toivoisin ennemmin kohtaavani laivastonsiniseen puuvillapukuun pukeutuneen karskin ja komean John Clayton III:sen, brittiläisen lordi Greystoken pojan, tunnetummin Tarzanin. Tuo lapsuuteni sankari matkusti kanssani milloin mummin luo Orivedelle, milloin kesämökille Pohjois-Savoon ja milloin pienen seikkailumielisen tytön uniin, kun ennen nukkumaanmenoa oli aina aivan pakko saada lukea luku tai kaksi.

Kolme. Neljä.

Ja aamulla väsytti.


Shamian-5


Oli aika, jolloin omistin kirjasarjan kaikki osat. Ne olivat pehmeistä kulmistaan hiirenkorville kuluneet mutta minkäs mahtoi kun lukiessa jännitti niin, etteivät sormet malttaneet olla hivelemättä sivuja sivujen perään, kun aina vaan oli kiire lukea eteenpäin.

Minä ahmin ne kirjat moneen kertaan.

Ja ne tarinat veivät minut mennessään kerta toisensa jälkeen ja ne vievät edelleen, aivan kuten vei taannoin näkemäni Tarzan-leffakin, josta on kirjoitettu varmasti maailman historian paras elokuva-arvostelu.

Hieman myöhemmin niinä samoina kesinä minut vangitsi mustavalkoinen Johnny Weissmullerin tähdittämä televisiosarja josta muistan kuulleeni, että televisioidussa Tarzanin huudossa olisi käytetty taustalla mieskuoroa ja viulua.

Muistan myös ihastuneeni tuohon uinnin moninkertaiseen olympia-voittajaan niin, että pyysin isääni kopioimaan töissä kirjojen sivuilla esiintyneet Johnnyn mustavalkokuvat, jotta voisin kiinnittää ne sinitarralla huoneeni seinälle.


Shamian-3


Minä huomaan yhä useammin löytäväni matkoiltani lapsuuteni muistoja.


Shamian-4


Ja minä luulen, että juuri se on tehnyt minusta sen kirjoittajan, joksi olen koko ajan kasvamassa.


Shamian-2

Shamian-6

Shamian-12

Shamian-16

Shamian-13

Shamian-14

Shamianin saari, GUANGZHOU

Tämän ellipsinmuotoisen ja läpimitaltaan vajaan kilometrin mittaisen saaren kiertää rauhaksiin parissa tunnissa tai kolmessa mikäli pysähtyy katselemaan, kuinka paikalliset miehet kalastavat pitkävartisilla haaveillaan makrilleja saarea ympäröivästä Kantonin Helmijoesta. Täältä löytyy selkeät opastaulut, monia pieniä kauppoja ja ravintoloita sekä paljon pronssipatsaita.

Voit tutustua paremmin paikan historiaan sekä perille vievien julkisten kulkuneuvojen numeroihin Travel China Guide -sivustolla.

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center