Lyhyt päiväretki Stafnesvitin majakalle

Ei ole niin pientä kohdetta, etteikö sitä voisi nostaa tällä sivustolla – etenkään, jos kyse on majakasta. Viivähdetään siis lyhyt hetki Stafnesvitin kauniissa merimaisemissa!

Islanti on kaltaiseni majakkafanin unelmakohde, sillä täällä majakat poikkeavat täysin muualla maailmassa kohtaamistani rakennuksista. Suurin osa on nimittäin kirkkaan oransseja!

Ehdin harmikseni vierailemaan omalla Islannin road tripilläni vain muutamassa eri kohteessa, joista tässä artikkelissa esiintyvä Stafnesviti oli ensimmäinen.

Löydät majakat ja muut luontokohteet alla olevasta Google Maps -kartasta, jonka voit tallentaa suosikkeihisi omaa tulevaa Islannin-matkaasi varten. Klikkaa vain otsikon perässä olevaa tähteä ja kartta tallentuu selaimen suosikkeihin.

Vinkki: Klikkaa kartan vasemmassa yläreunassa olevaa nuolella varustettua kuvaketta ja saat kohteet auki nimijärjestyksessä.

 

 

Islannin 100 majakkaa

Islannin ensimmäinen majakka rakennettiin vuonna 1878. Nykyisin maasta löytyy yli 100 majakkaa, joista suurin osa on helposti tavoitettavissa ja siten myös ikuistettavissa valokuviksi.

Kuitenkin toisin, kuin esimerkiksi Suomessa ja Norjassa, Islannissa vain harvassa majakassa pääsee vierailemaan. Näin oli myös Stafnesvitin kohdalla.

Jo netissä julkaistujen kuvien perusteella yksi viehättävimmistä majakoista löytyy aivan Reykjavíkin läheisyydestä Stafnesista, Reykjanesin niemimaalta.

 

Stafnesvitin majakka
Stafnesvitin majakka sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päässä Reykjavíkista.

 

Ei pröystäilevä, ei mahtava, mutta silti niin sievä

Stafnesvitin pieni ja sievä majakkarakennus sijaitsee Sandgerðin ja Hafnirin kaupunkien välissä, joten kohteen tavoittaa helposti omalla tai vuokra-autolla.

Stafnesviti rakennettiin vuonna 1925 ja sillä on korkeutta 11,5 metriä. Kovin korkeasta majakasta ei siis ole kyse, mutta rakennus on sitäkin kauniimpi: kesäisin keltaisen niittyleinikkimeren ympäröimä majakka on kuin sadusta!

 

Stafnesvitin majakka

Stafnesvitin majakka

 

Ajo-ohjeet Stafnesvitin majakalle

Seuraa Reykjavíkista alkavaa tietä nro. 41, joka suuntaa kohti Keflavikia (tai Reykjanesbaeria, kuten alue myös tunnetaan).

Kun kohtaat tien nro. 45, aja sille, ja löydät perille Reykjanesin niemimaan länsireunalla sijaitsevalle oranssinhehkuiselle majakalle.

 

Majakka
Klikkaa kuvaa ja pääset katsomaan lyhyen videon Garðskagavitin majakasta (aukeaa uuteen välilehteen).

 

Piipahda myös Garðskagavitin majakalla

Stafnesvitin tuntumassa, Reykjanesin niemimaan luoteiskärjessä lähellä Garðurin kylää sijaitsee valkoinen Garðskagavitin majakka, jossa pääsee aika ajoin vierailemaan. Minä en kuitenkaan aikataulutetuista syistä ehtinyt tänne, mutta haaveissani vielä joskus (ehkäpä jo seuraavalla Islannin-matkalla) piipahdan myös täällä.

Vaikka Islanti on ennen kaikkea tunnettu mustista rannoistaan, Garðskagavitin majakka kohoaa valkoisella hiekkarannalla. Rannan tuntumasta alkaa muutamia luontopolkuja, jotka johtavat läheisiin Sandgerðin ja Garðurin kyliin.

Lintubongareiden suosiossa olevalta rannalta on myös mahdollista bongata hylkeitä ja delfiinejä, jotka uivat varsin lähellä rantaa. Muista siis kiikarit ja evästä, sillä näissä maisemissa viihtyy varmasti pidempäänkin.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center