Thaimaan parhaat annokset TOP10

Thaimaa on ruokamatkailijan taivas. Mutta mitä kannattaa syödä Thaimaassa? Nämä happamat, tuliset, makeat ja suolaiset annokset vievät kielen mennessään; tässä siis omat (ja monen muun) TOP10 thaimaalaista ruoka-annosta.

1. Pad Thai

Pad Thai on kananmunalla ja vihanneksilla höystetty paistettu riisinuudeliannos, joka myös on yksi maan suosituimmista ja tunnetuimmista annoksista. Yleensä annoksesta löytyy myös tofua, kuivattuja katkarapuja ja maapähkinää. Lisukkeeksi voi tilata mieleistään proteiinia (kuten vaikkapa jättikatkarapuja).

Pad Thain salaisuus piilee kalakastikkeessa, tamarindissa, chilissä ja sokerissa. Annosta myydään lähes joka kadunkulmassa ja kaikissa ravintoloissa.

 

Thaimaalainen ruoka
Tällaisen Pad Thain valmistin Thaimaan kokkikurssilla.

 

2. Tom Yum Goong

Omiin suosikkeihini lukeutuva Tom Yum on happaman tulinen keitto, parhaimmillaan katkarapujen kanssa. Tällöin Tom Yum -nimi muuttuu muotoon Tom Yum Goong. Kurkkaa mainio resepti täältä!

Annoksen peruspilareita ovat:

  • kaffir-limetin lehdet
  • galangal
  • salottisipuli
  • kalakastike
  • sitruunaruoho
  • limetti
  • ja chili

Tom Yum yhdistääkin koko makujen kavalkaadin: happaman, makean, tulisen ja suolaisen.

 

thaimaalainen ruoka
Thaimaassa voi ostaa valmiiksi pussitettuja annoksia tai tilata ne katukeittiön kokilta omaan pöytään.

 

3. Som Tam Papaya Salad

Yleensä hävyttömän tulinen Papaya Salad eli thaimaalainen papaijasalaatti, Som Tam, on yksi omista suosikeistani. Tämä on kuitenkin niin tuju annos, että ensikertalaisen kannattaa tilata se ystävän kanssa jaettavaksi. Som Tamin pääaineena toimii vihreä papaija, minkä lisäksi annosta täydentävät kasvikset, lime, kalastike, valkosipuli, sokeri ja rajusti lisätty chili.

Tiesitkö tätä? Huikean maun salaisuus piilee morttelissa, kaikki ainesosat nimittäin nuijitaan, minkä ansiosta lopputuloksena syntyy todella mehukas salaatti.

 

thaimaalainen ruoka
Yksi elämäni parhaista papaijasalaateista, vaikka koskaan niihin ei juuri ole tarvinnut pettyä. Lisukkeena tarjoiltiin rapuja ja pähkinöitä.

 

4. Chicken Satay

Katuruokien aatelia olevat näppärät ja herkulliset Chicken Satay -vartaat houkuttelevat tuoksullaan. Herkut kruunaa yleisimmin maapähkinäinen dippikastike. Kokeile myös possu-, liha- ja kalapullia!

5. Morning Glory

Vesipinaatti eli Morning glory on älyttömän herkullinen aasialainen kasvis. Kokeile osterikastikkeessa ryyditettyjä palkoja ja ihastu! Tätä annosta rakastavat myös paatuneimmat lihansyöjät.

6. Guay Teow

Alunperin Kiinasta Thaimaahan rantautunut ja aasialaisen kasteen saanut Guay Teow on nuudelikeitto ja Thaimaan ainoa ruokalaji, jonka nauttimiseen käytetään syömapuikkoja. Riisi- tai munanuudelien kanssa tarjoillaan nautaa, sikaa tai kanaa, tai lihaa. Tämä lempeä annos ei ole lainkaan tulinen, joten jos haluat siihen potkua, lisää pöytämausteita.

7. Spring Rolls

Uppopaistetut, dipin kanssa tarjoiltavat kevätkääryleet eivät esittelyjä kaipaa! Tämä ympäri Aasian tunnettu herkku on käsite myös Thaimaassa. Kevätkääryleiden sisus on täytetty oman valinnan mukaan vihanneksilla, lihalla tai merenelävillä. Kokeile tätä annosta vähintään kerran alkupalana.

 

laab moo
Laab Moo. Käsittämättömän hyvää!

 

8. Laab Moo

Laab (toiselta nimeltään larb) on salaatti ilman salaattia. Siinä on siis lihaa. Moo tarkoittaa possua ja tämä annos on oma suosikkini. Muitakin proteiineja on tarjolla pyydettäessä. Thaimaalainen jauheliha on tässä annoksessa paistettu ja maustettu ronskisti kalakastikkeella, limellä, chilillä, paahdetulla jauhetulla riisillä (jota ostin kotiintuomisiksi ihan tämä salaatti mielessäni) ja yrteillä. Tämän annoksen kaveriksi kannattaa ehdottomasti tilata papaijasalaatti som tam.

 

Thaimaalainen ruoka
Ilta-aikaan aukeavat ruokamarkkinat ovat Thaimaan parasta antia, etenkin herkkusuille!

 

9. Soft Shell Crab

Yksi kiistatta Thaimaan parhaita annoksia on Soft Shell Crab, eli pehmeäkuorinen rapu. Älä anna hinnan hämätä, sillä tämä edullinen annos ansaitsisi nollan peräänsä. Nauti riisin tai salaatin kanssa, ja nuole lautanen tyhjäksi.

 

thaimaalainen papaijasalaatti
Khao Niao Mamuangin pääraakaineista toinen, ihanan mehukas ja makea mango.

 

10. Khao Niao Mamuang (Sticky Rice)

Thaimaasta löytyy kookosmaidolla ryyditetty jälkiruoka, joka on vertaansa vailla: Khao Niao Mamuang, toiselta nimeltään Sticky Rice, on mangon kanssa tarjoiltava tahmea riisi, jonka makua ei voi sanoin kuvailla. Tämä on pakko kokeilla itse!

Lue myös nämä!

Tripsterin Thaimaa-opas

Tutustu

Thailand's Best Street Food

Tutustu

Simple Thai Food

Tutustu

The Pepper Thai Cookbook

Tutustu