Varangin niemimaan road trip

Ota talteen Pohjois-Norjan itänurkan helmet! Löydät tästä artikkelista Varangin road tripin nähtävyydet ja reittikuvaksen oman automatkan suunnittelun tueksi.

Varangin niemimaan road trip oli mitä onnistunein. Karunkaunis Varangi on täynnä upeita luontokohteita, retkeily- ja vaelluspolkuja, historiallisia nähtävyyksiä ja museoita sekä takuuvarmoja paikkoja nähdä ja valokuvata pohjoisen ikoninen lintu, lunni.

Voit tallentaa alla olevan kartan (tai tämän artikkelin) omiin suosikkeihisi, jotta löydät vinkit Varangin alueen parhaisiin nähtävyyksiin myös myöhemin. Klikkamalla kartan otsikon vasemmalla puolella olevaa nuolella varustettua kuvaketta saat kartan auki kaupungeittain. Näin löydät kohteet kätevästi kustakin paikasta.

 

 

Varangin autoreitti

Kartta on muotoiltu siten, että road trip lähtee Suomen puolelta Nuorgamista. Yhtälailla voit hyödyntää karttaa, ajelit sitten Lofoottien tai vaikka Nordkkappin suunnilta. Osan matkasta voi myös taittaa Hurtigrutan kyydissä, esimerkiksi Vuoreijasta Båtsfjordiin, jolloin ajat reissun vain toiseen suuntaan.

Reitti: Tana — Luovttat — Tana — BerlevågKjølnesin majakkaKongsfjord — Annijoki — Båtsfjord — Vesisaari (Vadsø) — Vuoreija (Vardø)Hornøya — Hamninberg

 

luovttat
Luovtattin upea rullakiviranta on tunnettu kauniista kivistään, jotka ovat miljoonien vuosien saatossa hioutuneet lähes pyöreiksi.

 

Luovttat, Finnmarkin upea rullakiviranta

Luovttat (Rullesteinsfjæra) on Finnmarkissa sijaitseva luonnon muovaama ja hyvin erityislaatuinen rullakiviranta, jonka pyöreiksi hiotuneita värikkäitä kiviä ei tohdi uskoa todeksi.

Aivan vesirajan tuntumassa kivien väri on mitä loisteliain, eikä näkyä tahdo uskoa todeksi. Kiviä on kaiken värisiä, vain muoto on yhtenäinen: miljoonien vuosien saatossa lähes pyöreiksi hioutuneet kvartsit helisivät rannoille osuvista aalloista kuin pussillinen marmorikuulia.

Lue retkitarina ja katso kuvat Luovtattista »

 

Kjølnesin majakka
Barentsinmerta vahtiva Kjølnesin majakka ilta-auringossa.

 

Ikimuistoinen yö Kjølnesin majakalla

”Käännyin ja katsahdin toiselle puolen kivikkoista rantaa. Pieni ja sievä kahlaajalintu tepasteli matalassa rantavedessä viheltäen kaksitavuista nimeään “tyl—li” 17 kertaa.

Harmaalokit itkivät tai nauroivat.

Kalatiirat tekivät keijumaisen kepeitä ja silti varsin teräviä syöksyjään rantakivikkoon murtuvien turkoosien aaltojen yllä.”

Näin kirjoitin yöstä majakalla.

Voit lukea jutun ikimuistoisesta yöstä majakan pihamaalla ja katsoa kuvat täältä »

 

berlevåg
Jylhät kalliomaisemat seuraavat tietä koko matkan majakalta Berlevågiin.

 

Berlevåg – arktista rakennettua ja luonnollista kauneutta

Kveeniksi Päärlyvooki, pohjoissaameksi Bearalváhki ja norjalaisittan Berlevåg on pieni mutta eläväinen kalastajakunta, joka sijaitsee Varangin niemimaan luoteisnurkassa.

Berlevågin kalajastajakylän “pihapiiristä” ja sen lähiluonnosta löytyy muutamia kiinnostavia luontokohteita. Niistä kenties suosituin lienee Tanahorn, joka kohoaa Steilin vuorenhuipulla (270 mpy). Luonnonnähtävyys tunnetaan myös saamelaisten pyhänä paikkana.

Ja Løkvikassa, noin 20 km Berlevågista kaakkoon, löytyy kolmen kilometrin pituinen näköalapolku, jonka huipulta pääsee ihailemaan kauniin Sandfjordin ja Raggoviddan maisemia.

Lue vinkit Berlevågiin ja alueen luontopoluille »

 

Landhandel Kongsfjord

 

Kongsfjord – toisesta maailmansodasta selvinnyt kalastajakylä

Kongsfjord Landhandel, jo pieneksi legendaksi muodostunut omintakainen kohde on saanut Norsk Kulturarv -säätiön Olavsrosa-tunnustuksen, joka myönnetään kulttuuriperinnöllisesti arvokkaille kohteille. Ja sellainenhan Landhandel todella on.

Kongsfjordissa vieraillessaan kannattaa piipahtaa myös Kongsfjord Atelierissa. Vanha kalatehdas on saanut uudet asukkaat, kun Pohjois-Norjaan rakastunut italialaispariskunta Claudia Casaletti ja Giorgio Cappelletto seurasivat unelmaansa ja perustivat tyhjillää olevaan rakennukseen taidegallerian.

Lue vinkit Kongfjordiin täältä »

 

lunni
Missään muualla Norjassa ei pääse yhtä helposti kuvaamana lunneja kuin Hornøyan lintusaarella.

 

Tapaa lunni, karimetso ja muut siivekkäät Hornøyan lintusaarella

Lunni ikuistettuna valokuvaksi on takuulla yksi tavoitelluimmista aiheista, josta monet Norjan-kävijät haaveilevat – ja kaikista helpoin tapa unelman saavuttamiseksi onkin vierailla Hornøyan lintusaarella Finnmarkin Vuoreijassa.

Lue, miten pääset helposti lunnisaarelle ja katso kuvat »
Vieraile myös upealla Vardøn majakalla »

 

Hornøyan majakka
Vardön majakka löytyy Hornøyan lintusaaren huipulta.

 

Vuoreija – Norjan viimeinen kaupunki

Onko Vuoreija (Vardø) karmaiseva ja aavemainen, vai kenties rappioromanttinen ja kaikessa ronskiudessaan suorastaan sydäntä sykertävä?

Varangin niemimaan itäisimmässä nurkassa sijaitseva Norjan viimeinen kaupunki on saanut osakseen monenlaisia kuvauksia aavekaupungista suorastaan karmivaan kylään.

Minusta perhosen muotoinen Vuoreija oli kuitenkin hurmaava!

Lue Vuoreijan kohdevinkit täältä »

 

Vuoreija

 

Koska aina pitää jättää jotain seuraavaan kertaan, Hamninberg on vielä itselläni kokematta. Olen kuitenkin suunnitellut sinne ja Makkaurin majakalle uutta reissua elo-syyskuussa, joten palaan aiheeseen!

Linkkivinkit Norjan automatkalle

Tallenna itsellesi road tripin pakkauslista »
Norjan 18 kauneinta autoreittiä »
Lue vinkit autoilusta Norjassa »
Lisätietoa Varangin niemimaasta »

Oletko lähdössä Lofooteille?

Ota vinkit talteen ja lähde road tripille! »
Lue kattava Lofootit-matkaopas »
Lofoottien parhaat leirintäalueet ja telttapaikat »
Loftor Viking museum on käymisen arvoinen kohde »
Arctic Whale Tours – valassafarin matkassa »
Støn kuvaukselliset valas-muraalit »

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center