Miltä tuntuu jäädä lähes aina toiseksi vierailijoiden keskuudessa?

Vaikka kirjoitin lunnien olleen pääroolissa Hornøyan lintusaarella vieraillessani, puhuin siivekkäistä.

Todellisuudessa Vardøn majakka oli retkeni kohde – päätähti, jonka näkemistä olin odottanut jo pidemmän aikaa. Ja jos siihen olisi ollut mahdollisuus, olisin jäänyt majakkasaarelle yöksi. Yöpyminen onnistuu kuitenkin yleensä vain kauden ulkopuolella, sillä kesäaikaan majakkaa asuttavat tutkijat.

Lunnit totta kai ovat olleet omalla pohjoisen faunan kuvauslistalla jo pitkään, mutta majakat ovat ihan oma lukunsa. Tällä samaisella Varangin niemimaan road tripillä kohtaamani Kjølnesin majakka jäi sekin mieleen yhtenä ikimuistoisimmista majakkaretkistä.

Sen vuoksi myös iki-ihana Vardøn majakka ansaitsee kokonaan oman julkaisunsa.

 

Hornøyan Vardøn majakka
Saaren polku johdattaa kulkijan suoraan Vardøn majakalle.

 

Rakastan majakoita.

Minulla on niitä kohtaan kumman vahvoja tunteita. En tiedä, mistä se johtuu, sillä olen viettänyt lapsuuteni järven rannalla syvällä sisämaassa, Pohjois-Savon havumetsien suojassa.

Olen aina ollut vapaa kuljeksimaan ja erinomainen ajautumaan paikasta toiseen. Ehkä juuri siksi olen löytänyt näistä jylhistä ja jäyhistä jököttäjistä jonkin sortin turvaa: Ne eivät koskaan lähde, vaan pysyvät aina paikoillaan. Ne vahtivat herkeämättä merta.

Minä kadehdin sellaista luonteen lujuutta.

Olen itse kuin mikäkin ajopuu.

Aina vähän tuuliajolla.

 

Hornøyan majakka
Hornøyan lintusaarella sijaitsevaan Vardøn majakkaan kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

 

Hornøyan saari
Vardøn majakka sijaitsee Hornøyan lintusaaren laella, kiemuraisen kinttupolun päässä.

 

Vardøn majakka

Valaistu Vardøn majakka on rakennettu vuonna 1896 ja automatisoitu vuonna 1991. Suojelukohteen arvon se sai vuonna 1998.

Tällä 20 metriä korkealla majakalla on hyvin tunnusomaiset värit, punainen ja valkoinen. Värit valitaan aina ympäröivän luonnon mukaan: majakka voidaan esimerkiksi maalata kokonaan valkoiseksi, jos sen ympäristö tai tausta on tumma. Sen sijaan punaiset ja valkoiset raidat auttavat merenkulkijaa tunnistamaan majakan, jos taustalla kohoaa esimerkiksi kalliota.

Vardøn majakan valo välähtää puolen minuutin välein: maiseman halkaisevan valojuovan tavoittaa merenkulkijat jopa 43 kilometrin päästä, 77 metrin korkeudesta merenpinnan yläpuolella. Vardøn majakan valo palaa elokuun 12. päivästä huhtikuun 24. päivään asti; se suljetaan vain yöttömän yön ajaksi.

 

Hornøyan majakka

 

Norjan majakkaseura

Majakat ovat merenkulun turvaksi suunniteltuja tornimaisia rakennuksia, jotka ovat joko valottomia tunnusmajakoita eli pookeja tai valolla varustettuja loistomajakoita.

Vuosina 1656–1932 Norjassa rakennettiin 209 majakkaa, ja vuosina 1974–2006 kaikki Norjan majakat automatisoitiin. Navigointilaitteiden kehityttyä suurin osa majakoista onkin tänäpäivänä siirtynyt matkailukäyttöön.

Et ehkä tiennyt, että Norjassa on 60 majakkaa, joissa voi yöpyä. Löydät kattavan listan Norjan majakoista Visit Norwayn verkkosivustolta.

 

norjan majakat
Norjassa on 60 majakkaa, joissa voi yöpyä.

 

Suomen Majakkaseura

Olen kuulunut jo vuosien ajan Suomen Majakkaseuraan, ja nykyisin olen myös Norjan majakkaseuran jäsen. Jäsenet pääsevät vierailemaan niilläkin majakoilla, joilla ”tavan turistien” vierailu on kielletty. Lisäksi jäsenet voivat osallistua majakoiden kunnostusprojekteihin ja viettää majakoilla pidempiä aikoja.

Osallistuin joitain vuosia sitten Suomen Majakkaseuran järjestämälle Länsi-Suomenlahden majakkaretkelle, jolloin pääsimme tutustumaan myös Rönnskärin majakkaan, joka edustaa Suomen vanhinta säilynyttä majakka-arkkitehtuuria. Saari on sotilasaluetta, joten rantautuakseen kävijän täytyy olla suomen kansalainen ja anoa maihinnousulupaa puolustusvoimilta.

Kaikista unohtumattomimman majakkaviikon olen viettänyt Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevalla Märketin majakalla, jossa työskentelin talkoolaisena kesällä 2018.

Majakkaseuran jäsenyys kannattaa ekslusiivisten vierailujen lisäksi myös siksi, että jäsenyyksistä kerätyillä varoilla kunnostetaan ja ylläpidetään majakoiden toimintaa. ♥

 

 

Varangin niemimaan road tripin muut osat

Norjan kaunein ajoreitti päättyy Kjølnesin majakalle »
Ikimuistoinen yö Kjølnesin majakalla »
Berlevåg – arktista rakennettua ja luonnollista kauneutta »
Kongsfjord – toisesta maailmansodasta selvinnyt kalastajakylä »
Tapaa lunni, karimetso ja muut siivekkäät Hornøyan lintusaarella »
Vuoreija (Vardø), Norjan viimeinen kaupunki »

Linkkivinkit Norjan autoreissuille

Tallenna itsellesi road tripin pakkauslista »
Norjan 18 kauneinta autoreittiä »
Lue vinkit autoilusta Norjassa »
Lue vinkit Lofoottien road tripille »
Lisätietoa Varangin niemimaasta »

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center