Varusteet yön yli -retkelle

Bosnia-sarja on käsitellyt tähän mennessä ikimuistoisia hetkiä sarajevolaisessa vuoristokodissa, kotipihassa kasvatettuja taimenia sekä Via Dinarica -vaellusreitin avajaisia, joissa kun maljat oli nostettu ja tyhjennetty ja täytetty tarpeeksi montaa kertaa, oli meidän holittomienkin vuoro suunnata viimein kohti vuoria.

Kesken juhlista kun ei kehtaa karata.

Lähdin yön yli vaellukselle pikkurinkallani, sillä meidän oli tarkoitus majoittua etukäteen varatussa Planinarski dom Vilinacin vuoristomajassa, josta löytyy myös hyvin varusteltu keittiö sekä nukkumiseen patjoja, tyynyjä ja villahuopia. Mikäli olisimme majoittuneet teltassa, olisin valinnut tälle reissulle isomman 60 liran rinkkani, jonne mahtuvat hyvin myös makuupussi sekä keittovälineet. Vaellusruoat olisin suunnitellut koko ajan päivittyvää retkimenuani hyödyntäen.

 

Pakkaus

 

Fjällravenin viininpunainen 35 litran Friluft on siitä mainio kantoväline, että se jättää paidan ja repun selkämyksen väliin mukavan ilmanvaihtovälin. Vaikka tämä malli onkin tiukasti muotoonommeltu eli vaatii pakkaamiselta hieman enemmän, menee valinta tuskin koskaan pieleen: Fjellu istuu hyvin, on pakattuna tukeva, ja sivutaskuihin sujauttaa helposti isommankin juomapullon. Pohjataskusta voi tarpeen vaatiessa nykäistä esiin sadesuojan.

Ylläni minulla on lähes poikkeuksetta kevyet vaellushousut, joista saa sortsit lahkeet irroittamalla. En siis kanna mukanani kaksia housuja. Tekninen pitkähihainen on yleensä valintani lyhythihaisen sijaan, sillä en mielelläni lotraa aurinkorasvojen ja hyttysmyrkkyjen (paitsi räkkäaikaan) kanssa. Yön yli vaelluksen selviää siis hyvin yhdellä paidalla ja päälle puetuilla housuilla, mutta toki voit pakata mukaasi enemmänkin vaatetta, mikäli koet tarpeelliseksi. Vaelluksen jälkeen on sitten helppo käydä läpi, mitä tuli käytettyä ja mitä ei.

Toisin sanoen – vain vaeltamalla oppii, mitä oikeasti tarvitsee mukaansa. Sen vuoksi nämä grammanviilatut neuvot ovat aina vain suuntaa antavia.

 

OutdoorsFinland-30

 

Mutta mitä muuta rinkasta sitten löytyy? Buffeja minulla on aina mukana muutama, sillä niistä kiepauttaa kätevästi hikipannan tai kaulahuivin. Hyvistä vaelluskengistä ja tuplasukan tärkeydestä olen kirjoittanut aiemminkin. Löydät nuo ja monta muuta retkeilyvarustevinkkiä tältä kokoomasivulta.

Pakkaan aina mukaan vedenpitävän kuoritakin ja sadehousut sekä villapaidan tai lämpimän taukotakin, joka menee villistä pienempään tilaan. Saat vaatteet pakkautumaan tiiviisti ja pysymään kuivina, kun sujautat ne 4 litran minigripeihin ja ”vakumoit” pussin puristamalla ilmat pihalle puoliksi suljetun pussin suuaukosta.

 

Pakkaus

 

Vaikka hygienia- ja lääkepakkauksen sisältö vaihtelee kunkin tarpeiden mukaan, voit katsoa osviittaa omasta listastani. Kuvaan paljon, minkä vuoksi kamera kulkee mukanani. Vaihtuvien sääolosuhteiden vuoksi vedenpitävän kuivasäkin lisäksi vähintäänkin yhtä tärkeää on valita mukaansa vain sääsuojattuja objektiiveja. Miksi? Kuulette siitä pian lisää.

Vuorilla ja tuntureilla vaeltaessani pakkaan mukaan aina myös vaihtosukat, kevyet hanskat ja merinovillakerraston, jonka puen leirissä lähimmäksi ihoa. Näiden lisäksi pakkaan nykyisin mukaani myös aurinkorasvapuikon huulille ja poskipäille, sillä vaikka sää oli tälläkin vaelluksella pilvinen, onnistuin korventamaan naamani. Yläilmoissa kun suojakertoimia tarvitsee aina hieman enemmän.

Mutta entisä sitten se itse yö.

Tiedättehän kaikki viimeisen päälle otetut ja hiotut majoitekuvat, pitkällä valotusajalla hohtamaan herätetyt teltat ja upean väriset makuupussit retkipatjoineen (toim. huom. minä pidän näistä kaikista kuvista itsekin)? Tällä kertaa haluan vilauttaa, miltä yö vuoristomajassa oikeasti näytti.

Tältä.

 

Vaellus

 

Ja vaikka näky onkin rahvas ja vaellusglamourista kaukana, nukuin yöni täällä Bosnian erämaiden sylissä aivan erinomaisen hyvin.

Vaellus

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center