Via Dinarica -vaellusreitin avajaiset

Olen perinyt isältäni melkein kaiken paitsi järjestelmällisyyden. Sen tietää myös Native American -eläintoteemini tikka: ”Both the Southern wind and direction of South bring tremendous warmth to their being, thus “logic” is not Woodpecker’s favorite word.”

Lähiviikkojen elämä on rönsyillyt niin lahjakkaasti, ettei kirjoitusteni kronologisesta järjestyksestä ole tietoakaan. Baskimaa odottaa vuoroaan, joskin pääsen tuon maan tarinoiden pariin toivottavasti pian, sillä kolmen viikon kesälomani alkoi perjantaina. Yhden lomaviikon pidimme jo, ja vietimme siitä puolet Ahvenanmaan saaristossa pienellä luodolla, jolla oli vain yksi mökki. Tänään suuntaamme ystävien kanssa Mäntyharjun mökille, Repovedelle ja veneellä saareen. Illat keitymme paljussa. Ensi viikolla hyppään koneeseen kohti Kreikan Chiosta, ja elokuun alussa lähden tutkimaan Kiinan luontokohteita.

Palataan sitä ennen kuitenkin hetkeksi takaisin Bosniaan.

Kun Turkish Airlines sekä USAID ja Bosniassa vaikuttava UNDP kutsuivat minut tovi sitten Via Dinarica megatrailin avajaisiin, en alkujaan ymmärtänyt, kuinka historialliseen tilaisuuteen pääsisin osallistumaan.

 

Via Dinarica

 

Outside Magazine valitsi Via Dinarican vuoden 2014 parhaaksi uudeksi vaellusreitiksi. Saman lehden sivuilta löytyy myös hieno artikkeli A Balkan Journey: Slovenia to Croatia, joka on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Viime marraskuussa kohde nousi Wanderlustin Where to travel in 2016 -listalle. Myös The Guardian lähti mukaan hehkutukseen, sillä Via Dinarica pääsi mukaan 10 of the best adventure holidays in Europe -listalle.

Myös Kaukokaipuu haluaa palkita Via Dinarican. Nominaatio kuuluu näin: Tähänastisen elämäni kaunein, haastavin ja opettavaisin vaellusreitti. Nyt tiedän, mitä demanding oikeasti tarkoittaa.

 

Via Dinarica opening party

 

Dinaaristen Alppien sanotaan olevan Euroopan tutkimattominta vuoristoa. Asia pitää varmasti paikkansa, mutta kuvassakin poseeraaville paikallisille läheiset vuoret ovat tuoneet iloa ja haasteita jo vuosikymmenten ajan. He tuntevat alueen nousut ja laskut – jotka ottivat minulta luulot pois – kuin omat taskunsa.

Via Dinarica -vaellusreitin avajaisiin oli kokoontunut useiden eri mountaineering clubien jäseniä, joiden repuissa, rintapielissä ja lipuissa komeili oman kerhon tunnus. Niistä muutaman tunnistin avajaisten jälkeen toteutuneella vaelluksellammekin.

 

Untitled

Via Dinarica opening party

 

Via Dinarica, ”kautta Dinaaristen Alppien”, on Albaniasta Sloveniaan ja samalla maailman laajimman karstimaan läpi kulkeva kansainvälinen megatrail, jonka tarkoituksena on parantaa, kehittää ja yhdistää Dinaaristen alppialueiden taloudellista ja ekologista kasvua.

Kuten koskettavassa avajaispuheessa todettiin: ”Vaikka historia on rikkonut ja pirstaloinut Balkanin maiden keskinäistä yhteyttä, luonto yhdistää meitä kaikkia.”

En voisi olla enempää samaa mieltä, sillä tässä maailmassa vain luonto ei sodi, vaikka toisinaan osoittaakin mieltään ja ihan aiheesta.

 

Via Dinarica opening party

 

Tänä vuonna avattiin siis White Trail, nimensä mukaisesti lumihuippujen kautta kulkeva vaellusreitti. Ensi vuonna vuorossa on Green Trail, joka kulkee alempana vuoristossa läpi tuuheiden metsien ja vihantien niittyjen. Meillekin tarjoutui tilaisuus tehdä muutaman kilometrin patikkamatka kyseistä reittiä pitkin.

Sinisen reitin vuoro on kahden vuoden päästä, ja se arvatenkin kulkee pitkin rannikkoa ja vesistöjä.

Olen asettanut itselleni sellaisen haaveen, jossa voisin osallistua avajaisista kaikkiin kolmeen, ja toteuttaa jokaisella reissullani vähintäänkin kahden päivän vaelluksen kuten tälläkin kertaa.

 

Via Dinarica opening party

Via Dinarica opening party

Via Dinarica opening party

Via Dinarica opening party

Via Dinarica opening party

Via Dinarica opening party

Via Dinarica opening party

Via Dinarica opening party

Via Dinarica opening party

Via Dinarica opening party

 

Ja kuten kaikilla reissuillani, ystävystyin täälläkin. ♡ Jos haluatte seurata pariskunnan elämää ja vaelluksia Balkanin vuoristossa, klikatkaa itsenne Backroad Balkan -blogiin , jonka minäkin tallensin suosikkeihini.

Seuraavassa osassa päästäänkin itse vaellusosuuteen, josta esimakua näette tässä Suunnolla tallennetussa reitissä.

 

Via Dinarica White Trail

Via Dinarica opening party

 

Tutustu Via Dinarica -projektiin ja vaella Balkanilla

Tutustu Via Dinarica White Trail -reittiin täällä »
Tutustu Via Dinarican reittisivustoon »
Via Dinarican verkkosivut / Facebook / Instagram
Tutustu onnistuneen vaelluksen varustevinkkeihin »

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center