★ Kaupallinen yhteistyö: Discover Muonio

Hirven kuiskaus ja herkkuja luonnosta

”Kerätään jälkiruoka tästä luontopolun varrelta, Markku menee edeltä laittamaan tulet nuotioon”, Laura sanoo hymyillen ja ojentaa minulle pienen rasian. ”Tehdään niin, poimin sen minkä kuvaamiselta ennätän”, totean, ja Laura naurahtaa. ”Se sopii!”

Metsä on tihkusateella mieluinen: ilma on raikasta ja happirikasta, luonnon sävyt vahvoja ja tummia. Pisaroita helmeilevät varvut seisovat terhakkaina, vaikka runsas marjasato painaa niiden rankaa. Joka puolella kasvaa mustikkaa, kaarnikkaa, puolukkaa ja juolukkaa, joita kaikkia noukimme talteen. Meillä ei ole kiire, on koko ilta aikaa.

Olemme saapuneet Muonion takametsiin, missä saamme nauttia omasta rauhasta. Ainoat äänet tulevat sateen ripsinnästä vasten kuusipuiden pitkiä neulassormia, joilta pulleat pisarat rapsahtelevat maahan.

Vaikka monet retkeilevät vain hyvällä säällä, kehotan kaikkia lähtemään luontoon myös silloin, kun sää on itkuinen tai vielä pidättelee sadetta. Märkä maisema on taianomainen ja täynnä tunnelmaa.

Laura Hokajärvi opastaa marjastuksen ja sienestyksen pariin.

Hirven kuiskaus Hunter of the North

Hirven kuiskaus

 

Luonnon ruokakaupassa seikkaillessamme saavumme komean puuvanhuksen juurelle. Painan posken vasten sen kilpikaarnaista pintaa ja nostan sitten katseeni: latvasto leviää vasten harmaata taivasta, kädet eivät yllä rungon ympärille.

Täältä löytyy jopa Suomen mittapuulla harvinaista luonnontilaista metsää, johon ihmiskäsi ei ole päässyt kajoamaan. Maassa makaa sikin sokin vanhoja puita, joiden pintaa koristaa vehreä sammal. Lahonnut puu tarjoaa vielä pitkään elämää monille sieni- ja hyönteislajeille, minkä vuoksi ne ovat metsän ekosysteemille todella tärkeitä.

 

Hirven kuiskaus
Komea puuvanhus kurkottaa kohti sateista taivasta.
Hirven kuiskaus
Tiedättekö sen tunteen, kun joku photobombpaa kuvaan?
Hirven kuiskaus
Hilla-aika on jo ohitse, mutta Laura on tuonut kotoa pienen tuokkosen myös tätä maan kultana tunnettua herkullista marjaa.
Sienisato
Myös sieniä löytyi paljon!

 

Marjojen lisäksi Laura on kerännyt punikkitatteja ja erilaisia haperoita. Sienet pääsevät pannulle voin ja suolan kanssa, minkä lisäksi Markku paistaa meille pyytämänsä poron sydäntä ja kieltä.

”Ruoka on todella maukasta!”, totean ja jatkan, ”jos tällaista tarjoaisi toiselle ensitreffeillä, niin se olis kyllä siinä.”
”No tuossa on siitä yksi oikea esimerkki”, Markku naurahtaa ja katsoo Lauraa. Kaikkia naurattaa. Niinpä tietysti. Tottakai hirvimies on hurmannut naisensa juuri tällä tavoin.

Tämä Hunter of the North -yrityksen järjestämä retki on sellainen, jota voin lämmöllä suositella tulevalle syyslomalle koko perheelle ja etenkin pariskunnille. Makunautinnot vetävät vertoja Helsingin hienoimmillekin ravintoloille, minkä lisäksi bonuksena on kaunein mahdollinen ympäristö laajan suon äärellä.

 

Hirven kuiskaus

hirven kieli hirven sydän

Alkupalaksi Markku tarjoilee nuotiolla paistettua poron kieltä ja poron sydäntä.

Hirven kuiskaus

Hirven kuiskaus

 

Alkuruoaksi tarjotun poron sydämen ja kielen jälkeen sienet pääsevät pannulle yhdessä poro sisäfileen kanssa. Aterioinnin lomassa ehdimme jutella metsästyksestä, sienestyksestä ja marjastuksesta sekä Muonion ja läheisen Pallas-Yllästunturin kansallispuiston upeista luontokohteista.

 

Hirven kuiskaus

Hirven kuiskaus

Hirven kuiskaus

Hirven kuiskaus

Hirven kuiskaus

 

Jälkiruoaksi juomme nokipannukahvit sekä nautimme voissa paistetut, aiemmin keräämillämme marjoilla kuorrutetut letut. Jos ruokakriitikot olisivat olleet mukana, uskon, että Hunter of the North saisi ensimmäisenä eräyrityksenä Suomessa kolme Michelin tähteä.

Herkuttelujen lomassa Markku kertoo myös hirven kuiskimisesta, tai oikeastaan kutsumisesta, joka tapahtuu hirven lapalehteä apuna käyttäen: luun pinta kumisee kuuluvasti, kun sitä kopauttelee puiden runkoihin ja pensaisiin. Ääni kantaa pitkälle ja hirvi kuulee sen jo kaukaa. Saan myös ääninäytteitä siitä, miten hirvieläintä kutsutaan oikein.

Ilahdun tajutessani, että saan viimein selityksen niille kummallisille äänille, joita olen kuullut metsällä liikkuessani. Hirvihän se siellä on kutsunut omaa naarastaan.

Kiitos aivan ihanasta ja ikimuistoisesta retkestä, Laura ja Markku!

 

Hirven kuiskaus

Hirven kuiskaus

Hirven kuiskaus

 

Koe myös Oloksen ruokafestivaalit

Tänä vuonna 18. kertaa järjestetyt Oloksen ruokafestivaalit tarjoilivat paikallisia makuja; lähijärvien muikkuja ja siikaa sekä katajamajoneesia, erilaisia kalapateita, lämpimiä liharuokia ja salaatteja sekä aivan ihania leipiä ja ruskistetulla voilla maustettua levitettä (sekä paljon muuta!). Jälkiruoista jäi etenkin mieleeni kaarnikasta valmistettu violetinsävyinen crème brûlée, jonka kylkeen otin kupillisen paikallista rooibos-teetä. Ruokafestarit järjestetään seuraavan kerran lauantaina 4. syyskuuta 2021.

Ruokafestivaalit järjestettiin Oloksen viihtyisässä ja tyylikkäässä à la carte -ravintola. Hirsiravintolan ja Lobby Barin välissä sijaitseva suurikokoinen takka toimii hotellin lämpimänä sydämenä ja kutsuu istumaan iltaa hyvässä seurassa. Oloksen perinteinen Hirsiravintola tarjoilee myös tuhdit aamiaiset, tilauslounaat ja -päivälliset.

Joulun aikaan sekä kevättalvella hiihtolomaviikoilta lähtien Polar Kota palvelee päivisin rinneravintolana ja listalla on silloin perinteistä poronkäristystä sekä maistuvaa lohikeittoa. Tarjolla myös pizzaa ja burgeria sekä kahvilatuotteita. Polar Kodan baari on lisäksi avoinna aina elokuvien lipunmyynnin yhteydessä.

 

Olos ruokafestarit Olos ruokafestarit

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center