Käsivarren Saana tunturi, Kölivuoriston kääpä

Kiivetä nyt tuolle lättäpäälle, ”kääpää” tarkoittavasta pohjoissaamelaisesta sanasta nimensä saaneelle Saana tunturille.

Nousta nyt noihin maisemiin, Ruotsin ja Norjan maalta tänne Käsivarren Lappiin yltäville ylängöille pitämään hengitystään Kölivuoriston komeudelle tai Skandinavian tuntureille, tuolle kummalliselle mutta majesteettiselle ylityöntölaatalle saakka. Saana tunturille.

Saanalle, joka päivää pyhyytensä 400 miljoonan vuoden taakse, jolloin elivät myös Yliperää asuttaneet jättiläiset, haltijat, maahiset, shamaanit ja tietäjät.

Ovat kai naiset kautta aikain rakastuneet renttuihin sillä jättiläisistä jöröin, Saana, meni ja mieltyi neidoista ihanimpaan eli Mallaan. Ei aikaakaan, kun Saana vei Mallan vihittäväksi viisaan tietäjä Paraksen luo.

Vaan onnesta ollaan tapeltu aina.

Kera pahansuopien pohjanakkojen lähti morsionryöstömatkalle katkeruudestaan musta Ruotsin Pältsa. Vihkimisen keskeyttänyt hyinen pohjoistuuli toi mukanaan jäämassat, jotka täyttivät tienoon. Hätääntynyt Saana kiidätti morsionsa Malla-äidin syliin liian myöhään – jaloistaan jätti ikijää nuoret rakastavaiset niille paikoilleen muuttaen molemmat tuntureiksi.

Ja vielä tänäkin päivänä pohjoistuulen puhaltaessa itkee sulhasensa Saana, eikä Malla-morsion kyyneleistä virtaava Kilpisjärvi kuivu koskaan.

 

Saana tunturi
Saana tunturi kohoaa näkyviin ja jöröttää paikallaan ikuisuuden kestävän kilpisjärventien päässä.

 

Saana näkyy jo!

Valtatie 21 eli Neljän tuulen tie on Torniosta Pellon, Kolarin ja Muonion kautta Enontekiön Kilpisjärvelle johtava valtatie, jolle kertyy pituutta huimat 466 kilometriä. Kun matka viimein on taisteltu, horisontissa jököttää jylhä ja laakeapäinen Saana tunturi.

Saana tunturi (1 029 m) sijaitsee Enontekiön kunnan luoteiskolkassa, Käsivarren peukalossa; Saana sijaitsee Suomen ainoassa Skandien vuoristoon ulottuvassa osassa kohoten 556 metriä Kilpisjärven pintaa korkeammalle.

Saanaa ei suotta kutsuta mahtavaksi, sillä sitä se todella on. Saamelaisten pyhä tunturi, jonka huipulla poltettiin ennen muinoin uhritulia.

 

Saana tunturi
Saana ruskapuvussaan.

 

Kölivuoristo eli Skandit

Kölivuoristo tai Skandinavian tunturit -nimityksiä käytetään yhteisnimityksenä Skandeille. Skandit ovat muinainen vuoristo Skandinavian niemimaalla Ruotsin ja Norjan rajan tuntumassa.

Kölivuoriston korkein huippu on Jotunheimin vuoristossa sijaitseva Galdhøpiggen, joka on myös koko Pohjois-Euroopan korkein vuori kohoten peräti 2 469 metriin merenpinnasta.

 

Saana tunturi
Mallan luonnonpuiston maisemat aukeavat jo Saanan huipulle johtavan polun alkumetreillä.
Saana tunturi
Nousu ruskapukuun sonnustautuneelle Saanalle tapahtuu kultaisen koivikon läpi.

Saanan rinteiltä aukeaa upea maisema viereisen Mallan luonnonpuiston ja Kilpisjärven ylle.

Saana tunturi

Saana tunturi, Kilpisjärvi

Saana tunturi on mukava huiputtaa: päiväpatikan pituus on neljä kilometriä suuntaansa, minkä lisäksi porrasaskelmia kertyy yli 700. Saanan huipulle vievä polku lähtee Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta (Kilpisjärventie 14850, Enontekiö).

Reitin kävelivät kanssamme monenlaiset matkaajat nuorista aikuisiin, joista vanhimmat olivat kiivenneet tänne ensimmäisen kerran jo vuosikymmenet sitten. Oli kuulemma aika verestää muistoja, jotka aika oli kullannut.

Vaan ei se Saana tunturin nousu niin jyrkkä ollut, kunhan kiusoittelivat meitä huipulle haikailevia. Ja löytyyhän matkan varrelta muutama mukava näköalatasanne, jolla voi hetken hengähtää ja ihailla Mallan luonnonpuiston maisemia. Niistä kirjoitti kauniisti myös retkiystäväni Jonna.

 

Saana tunturi
Saanan rakas Malla.

 

Saanan rakas, Mallan luonnonpuisto

Enontekiön Kilpisjärvellä, Käsivarren Lapin kaukaisimmassa kolkassa Kälivuoriston kupeessa sijaitseva Suomen vanhin suojelualue, Mallan luonnonpuisto. Luonnonpuisto perustetiin alkuperäisen tunturiluonnon suojelemiseksi ja alueen tieteellisten tutkimusten tarpeisiin.

Mallan tunturiryhmä rauhoitettiin ensimmäisen kerran jo Venäjän vallan aikaan vuonna 1916. Luonnonpuiston tittelin alue sai itsenäistyneen Suomen alkutaipaleella vuonna 1938.

 

Saana tunturi
Porrasaskelmia Saanan huipulle kertyy yli 700.
Saana tunturi
Ja patikkamatka jatkuu!
Saana tunturi
Saanan valehuiput hämmentävät.
Saana tunturi
Saanan upeat erämaiset maisemat saavat pysähtelemään tuon tuosta. Täällä on kuvattavaa vaikka kuinka paljon!

Saana tunturi

Saana tunturi
Saanan huipulta löytyi myös pari pientä lamparetta.

 

Saanan huiputus – vaiko sittenkään?

Vaan kun tuntureita aina huiputetaan niin huiputti Saana tunturi tällä kertaa meitä: patikkamatkaa taitettiin valehuippu toisensa jälkeen sellaisessa tuulessa että jo hetkittäin mietin, mahtoivatko pahansuovat pohjanakat olla jälleen jossain lähistöllä. Vai oliko pohjoistuulella jotain muuta mielessään, tuohduttiko sitä talven tulo?

 

Saanatunturi

Saanatunturi

Saanatunturi

 

Saanan luontopolku, 5 km

Saanan huiputuksen lisäksi kannattaa myös kiertää Kilpisjärven Retkeilykeskukselta lähtevä viiden kiometrin pituinen Saanan luontopolku. Luontopolku kaartaa Saanatunturin länsipuolelta Skirhasjohka-joen yli Jeahkas-tunturin juureen, mistä se palaa takaisin lähtöpaikkaan.

Tsahkaljärven luontopolku, 2 km

Tsahkaljärven luontopolku lähteen Kilpisjärven luontokeskuksen pysäköintialueelta, mistä se nousee Tsahkaljärven päähän Tsahkaljoen alkuun ja palaa joen pohjoispuolta takaisin Kilpisjärven kyläkeskukseen. Sorapolulle kertyy pituutta hieman yli 2 km. Reitin varrella pääsee ihailemaan Tsahkaljoen putouksia.

 

Saanatunturi

 

Pallastunturi-62

 

Saana tunturi ja Kilpisjärvi retkeilykohteena

Voit tutustua Kilpijärven polkuihin alueen omilla verkkosivuilla sekä yleisesti Käsivarren alueen reitteihin Luontoon.fi-sivustolla. Lisätietoa alueen luonnosta ja historiasta löydät myös Saanan Luonnon Ystävät ry:n sivustolta.

Lapin lumoon noin ylipäätään suositan tutustumaan Kittilässä asuvan ystäväni Jonnan iki-ihanan ja kuvauksellisen blogin kautta.

 

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center