Marjaniemen majakka, Hailuodon kaunotar

Marjaniemen majakka on uutta aikakautta edustava ja Hailuodon puhtaan valkoiseksi kalkittu majakka, joka valmistui suurten nälkävuosien jälkeen vuonna 1871.

Se tuntuu mahtipontiselta.

Ja mahtipontiselta tuntui varmasti myös Marjaniemen majakan suunnitelleesta arkkitehti Axel Hampus Dahlströmistäkin, vaikka mies nuoresta iästään huolimatta olikin jo kolme auringonkiertämää sitten suunnitellut Ahvenanmaan pohjoisosassa Hammarlandin kunnan alueella sijaitsevan Sälskärin majakan.

Samana vuonna kuin Marjaniemen majakka valmistui muuten myös Kalajoen Ulkokalla. Sitä seurasivat vuonna 1873 valmistunut Luvian Säppi, vuonna 1875 Kaskisen Sälgrun sekä Laatokan Heinäluoto (1877) ja Hanhipaasi (1879). Näistä jälkimmäinen on lähes identtinen Marjaniemen majakan kanssa.

65° 02,4′ N 24° 33,9′ E. Täällä Oulun Hailuodossa aurinko paahtaa kuumasti kirkkaalta taivaalta ja kimpoaa vaaleasta hiekasta vasten kasvoja. Silmiä häikäisee joka suunnasta, eikä vähiten tuo Marjaniemen majakan upea valkoinen kalkkipinta. Maamme parhaiten säilyneisiin tiilimajakoihin lukeutuva ja jo 143-vuotias Marjaniemen majakkakaunotar tönöttää tukevasti paikallaan aavojen rantadyynien kyljessä. Se tuntuu absurdilta, sillä kaikkialla muualla paitsi pitkospuilla kengät uppoavat hienoon hiekkaan.

Hiekkaa on myös hiuksissa ja silmissä. Suussakin, sillä Perämeren Suomen puoleiselta ulapalta puhaltava tuuli heittelee kultamurusia miten haluaa. Samassa tuulessa taipuivat myös upea harmaanvihreä kasvillisuus ja valtoimenaan rehottavat vaaleanpunaiset maitohorsmat.

Vaan Marjaniemen majakka ei taivu. Se tähystää uteliaana merta ja minua, kun ihailen sen kaunista vartta ja pientä vihreää hattua.

 

Marjaniemen majakka

Marjaniemen majakka

Marjaniemen majakka

Marjaniemen majakka

Hailuoto

 

Marjaniemen majakan historia

Syyskuun 3. päivä vuonna 1872 käyttöön otettu Marjaniemen majakka rakennettiin vuonna 1871. Sen korkeus on maanpinnasta 25 metriä ja merenpinnasta 30,2 metriä. Sisäänpääsy majakkaan kustantaa 3/5 euroa.

Marjaniemen majakka sijaitsee Hailuodon läntisimmällä paikalla, jonne myös saaren läpi kulkeva tie päättyy. Alueen luonto on hurmaava pitkine hiekkarantoineen ja rannattomine maisemineen.

Jo satojen vuosien ajan satamana ja kalastuskohteena toiminut Marjaniemi on nykyisin myös suosittu vierailukohde, minkä lisäksi se pitää edelleen paikkaansa Perämeren keskeisenä kalastussatamana. Marjaniemen satamaan tuodaan edelleen suuria määriä silakkaa, siikaa ja lohta. Myös ahvenesta on noussut tärkeä pyyntikala hyljemäärän runsastuttua.

Täällä on jo 1700-luvulta asti toteutettu myös luotsitoimintaa, joka jatkuu edelleen.

 

Hailuoto

Marjaniemen majakka | Hailuoto

Marjaniemen majakka | Hailuoto

Marjaniemen majakka | Hailuoto

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center