Mitkä ovat parhaat retkeilyvarusteet?

Kysyin kerran Metsämessuilla kymmenvuotiaalta pikkupojalta, mitkä hänen mielestään ovat tärkeimmät retkeilyvarusteet: “Eväät!” hän huudahti iloisesti. Olen samaa mieltä.

Uudet retkeilyvarusteet hankinnassa? Retkeilyvarusteita ostaessaan kannattaa aina ensimmäiseksi miettiä, missä olosuhteissa retkivarusteita aikoo käyttää: kevyt lähiretkeily ei vaadi samantasoisia retkeilyvarusteita kuin viikon vaellus ja myös yön yli -retkillä selviää oikein hyvin melko kevyelläkin varustuksella. On kuitenkin hyvä huomioida, etteivät kategoriansa kalleimmat retkeilyvarusteet ole edellytys edes niille pidemmillekään luontoretkille. Turvallisuudesta ei kuitenkaan tule tinkiä, joten varaa aina tarpeeksi lämmintä vaihtovaatetta ja evästä, sekä muista aina kertoa jollekin, minne olet lähdössä ja milloin olet ajatellut palata.

Retkeilyvarusteita hankkiessaan kaikkein tärkeintä on niiden käytännöllisyys ja se, että retkeilyvarusteet istuvat juuri sinulle ja sopivat käyttöösi. Älä osta liian suuria tai pieniä varusteita, vaikka niiden edullisuus tai tarjoushinta houkuttaisi.

Muista tämä retkeilyvarusteita hankkiessa

LAATU KORVAA MÄÄRÄN. Mikäli retkeilet usein, tai olet harrastanut luontoilua jo pidempään ja mietit vaikka uuden teltan tai makuupussin hankkimista, kannattaa määrän sijaan aina ennemmin panostaa laatuun: Se maksaa itsensä käyttövuosissa takaisin. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettet tarvitse liian montaa retkitakkia, merinokerrastoa, kuorivaatetta etkä varsinkaan sitä vähän paremman väristä tuotetta, joka julkaistaan tulevan syksyn mallistossa. Vaikka monet retkeilyvarusteet valmistetaan tänä päivänä eco-materiaaleista, ei niitäkään tule hamstrata kaappiinsa määräänsä enempää.

Tämän vuoksi varusteita kannattaa aina huoltaa.

TEE EKO-TEKO. Vaikka retkeily on trendinä ihana, sen haittapuolet harmittavat: kestämättömistä materiaaleista valmistetut retkeilyvarusteet kuormittavat luontoa, sillä esimerkiksi monien teknisten varusteiden peseminen (esim. fleecet) päästävät mikromuoveja vesistöihimme. Onneksi nykisin on kuitenkin tarjolla myös eko-ystävällisiä vaatevalmistajia, joiden tuotteisin sijoittaa mielellään. Uusia varusteita hankkiessaan kannattaa siis aina miettiä, keneltä ja mitä ostaa. Ja kuinka usein, sillä ei eco-tuotteitakaan tule hankkia enempää kuin tarvitsee.

VINKKI: Täytä Nalgene lämpimällä vedellä, sulje hyvin ja sujautta makupussiin — sisälämpötila nousee heti parilla asteella.

makuualusta retkipatja

Omat varusteet retkille ja vaelluksille

Blogin kirjoittamisessa ja aktiiviharrastamisessa on ollut se mukava puoli, että olen päässyt vuosien varrella testaamaan omien hankintojen lisäksi myös eri valmistajien lainavarusteita. Testaaminen on aina suotavaa, sillä silloin tiedät, miten varuste toimii, eikä sinun tarvitse tehdä hukkaostosta.

Pyrin aina käyttämään vaatteen tai retkeilyvarusteen loppuun ennen uuden hankkimista, ja panostan mielelläni laatuun; jos hinta kirpaiseekin kerran, eivät sijoitetut eurot enää harmita, kun niskaan sataa hyistä jäävettä Pohjois-Norjan vuonoilla.

Tällä sivulla esitellyt retkeilyvarusteet ovat omia valintojani ja sopivat minun käyttööni. Uskon näistä vinkeistä olevan kuitenkin iloa ja hyötyä omien retkeilvarusteiden hankintaan.

Yhden neuvon voin kuitenkin antaa ja se toimii ihan kaikilla: varaudu aina paskimpaan mahdolliseen säähän — luonnossa ihminen on aina pienimmillään.

Minulla on käytössäni kotimaisen Green House Wearin mittatilauksena valmistama mulesing-vapaa merinokerrasto.

Merinokerrastot pitävät lämpimänä

Kerrastoja minulla on kaksi: Arc’teryxin tekninen kerrasto (miesten S) sekä Green House Wearin Suomessa valmistettu merinovillainen naisten kerrasto (L). Merinot vedän jalkaan vasta iltahengailuihin nuotion ääreelle, sillä muutoin ne meinaavat olla minulle liian kuumat, eli en koskaan vaella merinot päällä.

Omia varustesuosikkeja

– Green House Wearin merinokerrasto
– Putkihuivit
– Arcteryxin ohuen ohut tekninen pitkähihainen
– Arcteryxin untuvainen taukotakki
– Nalgenen isosuinen juomapullo
– Warmpeace Viking 900 -makuupussi
Lundhags Gnaur 70L -rinkka
– Fjällräven Keb Endurance 3 -teltta
– Suunto Traverse
– Rosellin ja Marttiinin puukot
– Karttakeskuksen kartat

VINKKI: Kun laitat kengät kuivamaan, muista aina irrottaa myös pohjalliset.

vaelluskengät

Tuplasukat ja vaelluskengät

SALOMON, taivaan lahja kapea- ja pitkälestisille naisille, joiden mono on 40 tai yli. Tosin, kun taannoin kävin ostamassa tämän uuden Gore-tex vaelluskenkäparin minulle kerrottiin, että merkiltä löytyy malleja myös leveälestisille retkeilijöille.

Kun kenkiä vielä muistaa huoltaa tarpeeksi usein (tästä tulossa juttua pian), ei ryppyjä rakkauteen pitäisi ilmaantua. Vaelluskenkien kanssa käytän aina tuplasukkaa (eli kahta paria vaellussukkaa päällekkäin), jolloin hankaus siirtyy kankaiden väliin eikä kipeästi kantapäähän.

Käytin monta vuotta nahkaisia Hanwag Tatra Narrow -vaelluskenkiä, mutta viimein tuli se hetki, jolloin oli pakko todeta niiden olevan minulle liian kovat. Jalkapohjat kipeytyivät, eivätkä pitkien matkojen vaellukset tasaisilla poluilla enää näillä kengillä houkutelleet. Kengät ovat kuitenkin edelleen näin viiden vuoden jälkeen aivan priima-kunnossa, kiitos aktiivisen huollon, ja käytän niitä enemmän lyhyillä pyrähdyksillä sekä silloin, kun tiedossa on kova ja rakkapintainen maasto.

Korkeavartiset kengät ehkäisevät myös sen, etteivät ihan kaikki neulaset ja varvut hyppää kyytiin, ja malli tukee samalla myös nilkkaa. Kannattaa muistaa, että nauhoja tarvitse aina nuorittää ihan ylös asti saati varsinkaan liian kireälle, jolloin akillesjänne kiittää ja nilkka liikkuu paremmin.

Sellainenkin melko itsestään selvä vinkki, että älä koskaan tilaa kenkiä sovittamatta tai luota sokeasti edes minun sanaani. Kengät ovat retkeilijän tärkein varuste, joten niiden pitää istua juuri sinulle.

Retkivarusteet: Vaellushousut

Minulle tulee liikkuessa aina kuuma. Sen vuoksi vaellan shortseissa, vaikka sää olisi viileäkin tai taivaalta sataisi jäätihkua – riittää, että yläkroppa on vuorattu, kaulassa jotain ja päässä puffi. Kuten kaikki retkeilyvarusteet, kannattaa vaellushousuihin oikeasti panostaa, sillä laatu maksaa itsensä takaisin tulevissa käyttövuosissa.

Tierran housuihin olen ollut kovin tyyväinen, sillä niistä saa tehtyä sortsit kätevästi vetoketjujen avulla. Mainittakoot, että ensimmäinen kokonaan ruotsalainen retkikunta pukeutui kyseisiin vermeisiin matkalla Mount Everestin huipulle. Nämä monitoimihousut ovat kätevät myös siitä, että rinkan paino kevenee, kun ei tarvitse kantaa useita punttipareja mukanaan.

Minulta löytyvät myös Fjellun G-1000-vaellushousut, joita käytän, kun ollaan päästy jo pitkälti syksyn puolelle ja ilmassa on pakkasta. Näiden molempien päälle nykäisen sitten tarvittaessa Marmotin sadehousut, vaikka toki Fjellut aika paljon vettä hylkivätkin. Tierran sen sijaan ovat sen verran ohuet kesähousut, että ne kastuvat läpi hetkessä. Sehän ei toki haittaa kesäaikaan, mutta syysvaelluksilla vaatteet eivät kuivu kunnolla, vaikka kuinka yrittäisi virittää nuotiota ja pyykkinarua kuten eräälläkin Norjan vaelluksella, jolloin vettä satoi savolaisittain maahan asti.

 

Retkivarusteet: Vaellussauvat

Oli retki lyhyt tai pitkä, kuljen aina vaellussauvojen kanssa. Sauvat auttavat tasapainon hallinnassa ja juoksijan polvivamman ehkäisyssä, ikävässä vaivassa, josta olen joutunut muutamilla vaelluksilla kärsimään. Otettuani sauvat käyttöön polvet eivät enää ole kipeytyneet samanlailla, ja ylämäkeen jaksaa paremmin.

Ostin aiemmin lähes 70€ arvoiset hiilikuitusauvat, kevyet ja kestävät, niin ainakin luvattiin. Harmi vaan, että niistä toinen napsahti poikki Nepalin vaelluksen ensimmäisenä päivänä. Nykyiset Nordic Walk -sauvat ovat merkkiä Muonion S-market, maksoivat 15 euroa ja ovat kestäneet käytössä ja kohta kaksi vuotta. Vahva suositus, merkistä piittaamatta.

Retkivarusteet: rinkat ja päiväreput

Retkeilyvarusteet kattavat toki myös kantovälineet eli erikokoiset rinkat ja reput. Kaikista murheistani suurin on ollut oikeasti selkääni istuva ja lantiolle hyvin asettuva malli. Liekö osavaikeuttajana ollut pitkä selkäni (olen 183cm), mutta onneksi olen löytänyt käyttööni muutaman erinomaisenkin mallin.

LUNDHAGS GNAUR, 75L

“Minulla on ollut etuoikeus testata eri outdoor-merkkien tuotteita ja löytää sitä kautta käyttööni sopivimmat tuotteet. Vaikka monet mallit poikkeavat toisistaan, on kuitenkin yksi asia, joka yhdistää lähes kaikkia aiemmin kokeilemiani kantolaitteita, vaikka ne noin muutoin olisivatkin olleet ihan päteviä. Rinkoista tuntuu aina puuttuvan järkevä tapa kiinnittää varusteita sen ulkopuolelle, mikä on yhtenä Gnaurin hyvistä puolista viety aivan uudelle tasolle.”

Löydät arvioni ja lisää kuvia Gnaurista tämän linkin takaa. Vahva suositus, sillä kyseinen rinkka on ehdoton suosikkini – joskin monesti hieman iso omille reissuilleni.

DEUTER, 60L

En tiedä, voiko yksikään maailman rinkka istua selkääni paremmin kuin Deuterin 60L pikkurinkka. Tämä tilaihme kulki mukanani Aasian kaupungeissa, Bosnian vuorilla ja Suomen Lapissa. Yksinkertaisesti aivan mainio ja todella laadukas; ette halua tietää, mitä kaikkea tämä rinkka on joutunut näkemään.

FJÄLLRAVEN ABISKO, 55L

Hankin 55L Abiskon testattuani ensin viikon vaelluksella hieman suurempaa ja painavampaa Kajkaa. Fjellun rinkkaa, jonka moni tuntee vähintään nimeltä. Kajka oli kuitenkin omasta mielestäni liian painava ja kömpelö, minkä vuoksi päädyin samoilla tilavuuksilla varustettuun Abiskoon. Erona näissä kahdessa mallissa on painon lisäksi se, että Abisko on malliltaan pitkulaisempi, kun taas Kajkan saa lastattua sivuiltaan leveämmäksi – ja juuri se tekee minun mielestäni kulkemisesta paljon epävakaampaa.

SALOMONIN JUOMARAKKO, 10L

Hankin ensimmäisen juomarakkoni (juomareppu) Vaarojen maratonille muutama vuosi sitten. Tuota juomarakkoa on tullut käytettyä päiväreppuna myös Bosniassa ja Kiinassa, eli se sopii mainiosti hellekeleille, kun tarvitsee tankata paljon nesteitä. Minulla on käytössäni 10L juomarakko, jonne mahtuu nestepussin lisäksi myös kamera ja ohut takki. Nämä juoksutarkoitukseen valmistetut mallit saa kiristettyä tiukasti kroppaa vasten, minkä puolesta niiden kanssa on helppo ja mukava liikkua missä tahansa.

paras teltta

Muistathan, että kansallispuistoissa saat pystyttää teltan vain telttailuun varatulle alueelle. Erämaissa sen sijaan voit pysyttää teltan lähes mihin tahansa.

Teltat ja majoittuminen: millainen majoite tulevalle retkelle kannattaa valita?

Koska retkeilyvarusteet ja erilaiset majoitusvaihtoehdot kiinnostavat ihan kokemusten puolesta, olen pyrkinyt testaamaan mahdollisimman monenlaisia majoitusvaihtoehtoja tunneli- ja kupoliteltoista isojen markettien edullisiin vaihtoehtoihin sekä riippumattoon, $20 ja 230 gramman kärsimystelttaa unohtamatta. Nyt meillä on tilauksessa Fjällrävenin Keb Endurance 3, joka lähtee mukaan tuleville seikkailuille.

Lue lisää makuupusseista »
Yö havulaavussa »
Grammanviilaajan kevyt kärsimysteltta (230 g) »
Banaanina riippumatossa »
Tentsilen pakkasyön siviiliennätys »
Kahden hengen maisemateltta Marmot Vapor »

Valitse makuupussin oikein retkelle

Vaikka tarkenen sortseilla pitkälle syksyyn, enkä koskaan vaella kuin ohuella teknisellä kerrastopaidalla, on yöksi saatava mahdollisimman lämmin makuupussi ja kunnolla kylmyyttä eristävän makuualusta.

Grammanviilaan oikeastaan kaikessa muussa paistu uniasioissa. Makuupussi saa olla muhkea, vaikka vähän painavampikin – pääasia, että se pitää naisen lämpimänä. Hyvät yöunet ovat myös se oma mukavuustekijä, sillä tarvitsen paljon hyvää unta.

Lue lisää oikeanlaisen makuupussin valinnasta täältä.

VINKKI: Kanna aina mukana muutamaa sytytyspalaa, tuluksia ja taulaa, jos saat sellaista käsiisi. Myös steariiniin kastetut vanulaput toimivat hyvinä syttyinä.

ENSIAPU JA HYGIENIA

Kuten teille on varmasti jo käynyt ilmi, pidän pienen ja kevyen repun kanssa matkustamisesta, jolloin mukana on vain välttämätön.

Yleensä vähän alakanttiin mitoitettuna mutta kuitenkin niin, että tilanteesta ja toisesta selviää. Ensiapupakkauksen sisällöstä en silti suostu tinkimään, ja mukana kannettava tarpeisto on monesti noussut arvoon arvaamattomaan – myös niillä reissuilla, kun kaikilla muilla ei ole ollut ihan kaikkea yllätävän tarpeellista mukana.

Omasta ensiapupakkauksesta sekä hygieniasta löytyy lisätietoa tästä blogiartikkelista.

Retkiruokailu

Pyrin pitämään ruokapoliittiset retkeilyvarusteet mahdollisimman kompakteina ja kevyinä. Sen vuoksi minulla on käytössäni 0,5L:n sooloruokailuun tarkoitettu kolmen vuodenajan Primuksen Eta Lite -keitin, yksi kahvimuki, ruokailukippo, kokoontaitettava lusikka ja pussiruokia sekä kalavehkeet, sillä totta kai ravintoa tavoitellaan myös luonnosta. Tästä jutusta löydät vinkkini, miten ja millainen retkikeitin kannattaa valita.

Lue samalla vinkit eri pituisten retkien suunnitteluun ja herkullisiin vaellusmenuihin, eli siirry tästä retkiruokaosioon.

Luontomatkailu

Minne retkeilemään seuraavaksi?

Joko seuraava retkikohde tai vaellus on mietittynä? Nyt kun olet lukenut ja toivottavasti saanut hyviä vinkkejä retkeilyvarusteista, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli reissusuunnitelmien pariin!

Euroopan kauneimmat kansallispuistot -kokoelmasivulta löydät useita vinkkejä sekä minulta että muilta kirjoittajilta. Sivulta löytyy kohteita niin lyhyemmille kuin pidemmillekin retkille, ja on mukaan lipsahtanut kansallispuistojen lisäksi muutama muukin näkemisen arvoinen luontokohde tai polku. Sisältöä päivitetään aktiivisesti, ja tuoreimmat jutut on lisätty sivulle heinäkuussa 2019.

Siirry tästä retkikohdevinkkien pariin.

Heräsikö kysymyksiä? Kaipaatko lisätietoa? Jätä alle kommenttisi!