Retkeilyvarusteet ulkoiluun, retkille ja pidemmille vaelluksille

Kysyin kerran Metsämessuilla kymmenvuotiaalta pikkupojalta, mitkä hänen mielestään ovat tärkeimmät retkeilyvarusteet: “Eväät!” hän huudahti iloisesti. Olen samaa mieltä.

Retkeily on tottakai paljon muutakin. Laadukkaat retkeilyvarusteet kestävät käyttöä ja aikaa, mutta kallein hintalappu ei aina korreloi parhaaseen tuotteeseen. Viime vuosien aikana retkeilystä on tullut trendikästä ja hyvä niin, sillä trendien avulla lajin pariin löytää ja jää aina uusia ihmisiä. Olen sitä mieltä, että mitä enemmän me vietämme aikaamme luonnossa, sitä paremmin opimme arvostamaan sitä.

Trendit luovat kysyntää, kysyntä kasvattaa tarjontaa. Vasta-alkaneen voi olla vaikea valita sitä oikeaa makuupussia tai taukotakkia kymmenien eri vaihtoehtojen joukosta. Paras tapa on kuitenkin aina aloittaa kirkastamalla itselleen, millaisissa olosuhteissa retkeilyvarusteita aikoo käyttää. Kevyt lähiretkeily ei vaadi samanlaisia retkeilyvarusteita kuin viikon vaellus avotunturissa. Yön yli -retkillä selviää oikein hyvin melko kevyelläkin varustuksella. On siis hyvä muistaa, etteivät kategoriansa kalleimmat retkeilyvarusteet ole edellytys ulkoiluun, vaikka toinen toistaan paremman näköiset katalogit voivat aiheuttaa retkeilijälle ulkonäköpaineita.

 

retkeilyvarusteet

 

Uutuuttaan ja puhtauttaan loistavia retkeilyvarusteita tärkeämpää on aina oma turvallisuus, eikä siitä tule koskaan tinkiä. Varaa siis aina tarpeeksi lämmintä vaihtovaatetta (villaa) ja evästä, sekä muista aina kertoa jollekin, minne olet lähdössä ja milloin olet ajatellut palata.

Mitä kokeneemmaksi tulet, sitä paremmin tunnet itsesi ja kehosi sekä sen, miten se käyttäytyy eri sääolosuhteissa. Nimittäin se, mikä toimii minulla, ei välttämättä toimi sinulla: Kun monilla ystävillä on pitkien vaellushousujen alla merinokerrasto, minä kuljen vielä shortseissa. Minun tulee liikkuessa kuumempi kuin monilla muilla, ja vain tuntemalla oman kropan voi arvioida, mitä paljon tai vähän kannattaa liikkuessaan pukea päälleen.

Olen kerännut tälle sivulle käyttämäni ja suosittelemani retkeilyvarusteet. Toivon, että saat niistä vinkkejä omaan käyttöösi. Turvallisia retkiä!

Varusteiden

Sisällysluettelo

Voit lukea tämän vinkkisivun järjestyksessään tai klikata alla olevia linkkejä, joista pääset suoraan itse aiheeseen.

Rinkat ja reput
Kengät ja tuplasukka
Vaellusvaatteet (puettu)
Vaellustakit – tulossa
Vaellushousut
Vaellussauvat
Merinokerrastot
Kenttäkeittiö
Retkiruokavinkit
Retkieväsvinkit
Ensiapu ja hygienia
Vaeltajan vakuutus
Kartat
Korjauspussi – tulossa
Puukko – tulossa
Teltta
Makuupussi ja alusta

Rinkka - rinkan pakkaaminen

rinkka - retkeilyvarusteet

RINKKA JA PÄIVÄREPPU

Retkeilyvarusteet kattavat toki myös kantovälineet eli erikokoiset rinkat ja päiväreput. Käyttäjälleen istuva ja toimiva rinkka on vaelluksen tärkempiä varusteita tukevien vaelluskenkien ohella. Säädettävän selkäpaneelin avulla useasta rinkka-mallista voi säätää itselleen sopivan, mutta fakta on, etteivät kaikki mallit istu kaikille. Sen vuoksi rinkkaa kannattaa aina käydä sovittamassa liikkeessä eikä ostaa suin päin netistä.

Lundhags Gnaur, 75L

Viikonmittaisille kalastus-vaelluksille pakkaan Lundhagsin 75 litraisen Gnaur-rinkan, jonka parhaita puolia on ehdottomasti rinkan ulkopuolelle kiinnitettävien varusteiden määrä. Pystysuuntaiset, lähes koko rinkan mitalta löytyvät “napinlävet” helpottavat remmien käyttöä sekä esimerkiksi kahluukenkien kiinnittämistä.

“Seitsemänkymmentäkuusi päivää tien päällä on opettanut paljon eikä vähiten pakkaamisesta. Kun on vajaa kolme kuukautta käyttänyt samoja vaatteita ja varusteita, tajuaa, miten vähällä loppujen lopuksi selviää, ja miten paljon on ehtinyt elämänsä aikana haalia turhia asioita. Se on samaan aikaan hemmetin turhauttavaa ja toisaalta todella vapauttavaa.” Lue artikkeli ja arvostelu rinkasta. »

Deuter, 60L

En tiedä, voisiko yksikään rinkka istua selkääni paremmin kuin Deuterin 60L-pikkurinkka. Tämä tilaihme on kulkenut mukanani kuukauden mittaisella Aasian reissulla, Bosnian vuorilla ja Suomen Lapissa. Se on yksinkertaisesti aivan mainio ja todella laadukas rinkka.

Fjällräven Abisko, 55L

Hankin 55L Abiskon rinkan testattuani ensin viikon vaelluksella hieman suurempaa ja painavampaa Fjällrlävenin Kajkaa. Kyseinen malli on kuitenkin omasta mielestäni liian painava ja hieman kömpelö, minkä vuoksi päädyin samoilla tilavuuksilla varustettuun Abiskoon. Erona näissä kahdessa mallissa on painon lisäksi se, että kevyempi Abisko on myös malliltaan pitkulaisempi, kun taas Kajkan saa lastattua sivuiltaan leveämmäksi – ja juuri se tekee minun mielestäni kulkemisesta epävakaata.

Salomon juomarakko, 10L

Hankin ensimmäisen juomarakkoni (eli juomarepun) Vaarojen maratonille. Sittemmin tuota juomarakkoa on tullut käytettyä päiväreppuna Bosniassa ja Kiinassa, eli se sopii mainiosti helteisille kohteille, joissa tarvitsee tankata paljon nesteitä. Kymmenen litran juomarakkoon mahtuu nestepussin lisäksi myös kamera ja ohut takki. Nämä juoksutarkoitukseen valmistetut mallit saa kiristettyä tiukasti kroppaa vasten, minkä puolesta niiden kanssa on helppo ja mukava liikkua missä tahansa.

Kengät

Tuplasukat ja vaelluskengät

SALOMON on ollut luottovalintani jo vuosien ajan. Niitä ennen käytin pitkään nahkaisia Hanwag Tatra Narrow -vaelluskenkiä, kunnes viimein koitti se hetki, jolloin minun oli pakko todeta Tatrojen olevan omaan käyttööni liian kovat. Jalkapohjat kipeytyivät, eivätkä pitkien matkojen vaellukset tasaisilla poluilla enää houkutelleet. Aloin suorastaan karttaa niitä, kunnes jossain vaiheessa tajusin, mistä kenkä kirjaimellisesti puristi: en ollut osannut valita kenkiä vaellusreitin mukaan.

Hanwag on kuitenkin todella laadukas ja kestävä merkki, minkä voin todeta useamman vuoden käytön päätteeksi. Älä siis sokaistu muiden mielipiteistä vaelluskenkiä ostaessasi vaan tee itsellesi ensin selväksi, millaisissa maastoissa aiot todennäkäisesti kulkea. Kansallispuistojen helpot polut vailla rakkamaata selviää kevyemmillä kengillä, joilla on myös mukavempi kulkea. Vaelluskenkiä voi hyvin omistaa parin jos toisenkin, pääasia että niille löytyy käyttöä.

Lyhyemmille reiteille valitsen nykyisin Salomonin GTX-vaelluskengillä. Niiden vedenpitävyys ei toki yllä nahkaisten luokkaan, minkä sain kokea viime vuoden kalastus-vaelluksella. Tällä hetkellä koetan löytää itselleni järkevään hintaan pohjemittaisia CRISPT Hunter Evo GTX -kenkiä. Myös nilkkapituiset vaelluskengät tukevat hyvin nilkkaa. Niiden kohdalla kannattaa muistaa, ettei nauhoja tarvitse aina nyörittää ylös asti eikä varsinkaan liian kireälle, jotta akillesjänne ja nilkka pääsevät liikkumaan paremmin.

Muista huolto! Katso ystäväni Joppe Rannan aka Retkinikkarin tekemät videot 1) vaelluskenkien puhdituksesta ja 2) vaelluskenkien huoltamisesta. Vinkki: Kun laitat kengät kuivamaan, muista aina irrottaa myös pohjalliset.

Vaelluskenkien kanssa kannattaa myös aina käyttää tuplasukkaa eli kahta paria vaellussukkaa päällekkäin. Tällöin kantapäähän kohdistuva hankaus siirtyy kahden sukan väliin eikä ihoon. Rakkolaastarin pakkaaminen mukaan retkelle on kuitenkin aina suositeltavaa, samoin kuin kenkien kunnollinen sisäänajo ennen seuraavaa vaellusta.

Vaelluksen luksus-varusteet

Lue lisää

Retkeilyvarusteet yllä: Vaellusvaatteet

Vaeltaessa minulla on lähes aina ylläni samat retkelyvarusteet: Arc’teryxin ohut tekninen pitkähihainen ja Warmpeacen shortsit. Räkkäaikaan ja viileämmällä säällä puen shortsien alle ryxin tekniset kerrastohousut, ja vasta sään ollessa todella viileä vedän jalkaani Fjellun Keb Trousers -housut ja puen ylleni Guidelinen kuoritakin. Sormia lämmittävät tarpeen tullen ohuet merino-sormikkaat, päätä puuvillainen buffi ja kaulaa merino-buffi.

Tykkään yleensäkin vaeltaa kevyemmässä varustuksessa, sillä minulle tulee liikkuessa aina todella kuuma. Olen monesti kulkenut shortseissa vielä silloin, kuin muilla on pitkien vaellushousujen alla merinot tai tekniset pitkälahkeiset. Vaellus kevyemmilläkin retkeilyvarusteilla onnistuu, kun taukotakin pitää helposti saavutettavissa, sillä sen haluaa pysähtyessään pukea ylleen ensimmäisenä.

 

retkeilyvarusteet

 

Merinokerrasto pitää lämpimänä

Merinovilla on mahtava materiaali. Se hengittää, ei hiosta eikä tunnu kostealta iholla – paitsi kesällä. Materiaali ei myöskään ala haisemaan, ja pesemisen sijaan sille suositellaankin pakastamista ja tuulettamista. Oikein hoidettuna merinovaate voi kestää jopa loppuelämän.

Minulla on käytössäni Suomessa mittatilaustyönä valmistettu Green House Wearin merinovillainen kerrasto, jonka puen ylleni vasta leiriin päästyäni, sillä minulle tulee villan kanssa vaeltaessa aivan liian kuuma. En siis voi käyttää materiaalia kesällä enkä urheillessa, vaikka tiedän, että moni niin tekeekin. Mutta kuten aiemmin totesin, kehoja on erilaisia. Muistan eräänkin kirpeän pakkaspäivän Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, jossa olin lumikenkäilemässä ystäväni kanssa. Kun kaikilla vastaantulijoilla – seuralaiseni lisäksi – oli yllään paksu untuvatakki ja pipo, minä viipotin pää höyryten pelkässä fleecessä ja ohut buffi otsalla.

GHW:n kerraston lisäksi käytän paljon myös (miesten) Acliman hupullista merinopaitaa, jonka hihat ovat niin pitkät, etteivät peukaloreiät kerrankaan ahdista.

Minulla on käytössäni kotimaisen Green House Wearin mittatilauksena valmistama mulesing-vapaa merinokerrasto.

Retkeilyvarusteet yllä: Vaellushousut

Kuten ylempänä kerroin, kuljen mieluiten shortseissa – monesti silloinkin, kun sää on jo hyvin viileä ja usein myös sateessa, sillä kuorivaatteet hiostavat aivan tautisen paljon. Kun pysyy liikkeessä, ei tule kylmä, ja kun sade lakkaa, vaatteet kuivuvat liikkeen ansiosta ylle. Minulle siis yleisimmin riittää se, että yläkroppa on vuorattu, kaulassa on huivi ja päässä puffi.

Fjellun Keb-vaellushousut puen liikkuessani ylle silloin, kun ollaan päästy jo pitkälle syksyyn ja ilmassa on pakkasta. Jos räntäsade tai kunnon vesisade/myrsky yltyy, puen housujen ylle Marmotin sadehousut tai Fjellun sadehousut riippuen siitä, kummat olen pakannut mukaan. Mikäli grammanviilaaminen kiinnostaa, voit lukea aiheesta lisää tästä artikkelista.

 

vaellushousut - vaellussauvat

 

Retkivarusteet: Vaellussauvat

Oli retki lyhyt tai pitkä, kuljen aina vaellussauvojen kanssa. Vaellussauvat auttavat tasapainon hallinnassa ja juoksijan polven ehkäisyyn. Olen joutunut kärsimään tuosta vanhasta ja viheäliäisestä vaivasta muun muassa Bosnian vaelluksella, jolloin olin varma, että joudun soittamaan itselleni medihelin. Otettuani sauvat käyttöön polvet eivät enää ole kipeytyneet samanlailla, ja myös ylämäkeen jaksaa kulkea paremmin.

Ostin pari vuotta sitten lähes 90 € arvoiset hiilikuitusauvat, kevyet ja kestävät, niin ainakin luvattiin. Harmi vaan että niistä toinen napsahti poikki heti Nepalin vaelluksen ensimmäisenä päivänä. Nykyiset Nordic Walk -sauvat ovat merkkiä Muonion S-market ja maksoivat 15 euroa. Ja siitäkin huolimatta ne ovat kestäneet käytössä ja kohta kaksi vuotta.

Viikon vaellusruuat ja muut retkiruokavinkit

Lue lisää

retkikeittö

 

Kenttäkeittiö: Retkikeittiön välineet

Jos lähtisin vaellukselle yksin tai siten, että tekisin vain omat ruokani, tai mikäli kahden hengen seurueeme söisi ainoastaan kotona kuivattuja ja pussitettuja annoksia, jotka eivät tarvitse kylkeensä kuin kuuman veden, minimoisin retkikeittiön alla olevan listan mukaiseksi.

 • Nalgene 1L, 180 g (tai kevyempi PET-pullo 1.5L, 40 g)
 • Primus-keitin, 440 g
 • Kaasu, 230-450 g
 • Tulukset, 29 g vs. jätä kotiin
 • Tulitikkuaski, 10 g
 • Kannellinen Tupperware-astia, 130 g (voisin jättää kotiin, jos söisin pussiruokia)
 • Taittolusikka, 20 g
 • Kupilkan kuppi, 100 g vs. Wildo Fold-a-cup, 25 g
 • Tiskisieni, 5 g
 • Pesuainepullo, 15 g vs. jätä kotiin
 • Suola, 15 g vs. jätä kotiin
 • Puukko, 240 g (voisi keventää)
 • Yhteensä: 1,4 kg vs. 1,1 kg
 • Pois painosta: -590 g
 • Kevyimmillään: 810 g

Grammanviilasin kenttäkeittiöni Ossi Määtän Kevytretkeilijän oppaan vinkeillä, joiden avulla tiputin kantamuksen painoa 1,4 kilosta 810 grammaan. Voit lukea artikkelin kokonaisuudessaan täältä.

Mikäli haluat lukea lisää erilaisista retkikeittimistä, klikkaa itsesi tähän artikkeliin.

 

leiriruokailu retkikeitin

Tuunaa itsellesi maistuvat retkieväät

Lue lisää

EA-pussi ja hygienia

Kuten monille on saattanut käydä ilmi, pidän pienen ja kevyen repun kanssa matkustamisesta ja vaeltamisesta, jolloin mukana on vain välttämätön. Yleensä vähän alakanttiin mitoitettuna mutta kuitenkin niin, että tilanteesta ja toisesta selviää. Ensiapupakkauksen sisällöstä en silti suostu tinkimään, ja mukana kannettava tarpeisto on monesti noussut arvoon arvaamattomaan – myös niillä reissuilla, kun kaikilla muilla ei ole ollut ihan kaikkea yllätävän tarpeellista mukana. Lue täältä, mitä Nepalissa tapahtui.

Omasta ensiapupakkauksestani löydät lisätietoa tästä artikkelista.

Entä onhan sinulla vaeltajan matkavakuutus kunnossa? Kaikki vapaa-ajan tapaturmavakuutukset eivät nimittäin korvaa omia vaelluksia ilman lisensoitua opasta. Lue aiemmin julkaisemani vakuutus-kilpailutus täältä.

 

retkeilyvarusteet

Lue Kevytretkeilijän oppaasta poimitut vinkit rinkan keventämiseen

Lue vinkit

retkeilyvarusteet teltta

 

Teltat ja majoittuminen: Millainen majoite tulevalle retkelle kannattaa valita?

Koska retkeilyvarusteet ja erilaiset majoitusvaihtoehdot kiinnostavat ihan kokemusten puolesta, olen pyrkinyt testaamaan mahdollisimman monenlaisia majoitusvaihtoehtoja tunneli- ja kupoliteltoista isojen markettien edullisiin vaihtoehtoihin sekä riippumattoon, $20 ja 230 gramman kärsimystelttaa unohtamatta. Nyt meillä on tilauksessa Fjällrävenin Keb Endurance 3, joka lähtee mukaan tuleville seikkailuille.

Lue lisää makuupusseista »
Yö havulaavussa »
Grammanviilaajan kevyt kärsimysteltta (230 g) »
Banaanina riippumatossa »
Tentsilen pakkasyön siviiliennätys »
Kahden hengen maisemateltta Marmot Vapor »

 

retkeilyvarusteet teltta

retkeilyvarusteet teltta

 

Valitse makuupussin oikein retkelle

Vaikka tarkenen sortseilla pitkälle syksyyn, enkä koskaan vaella kuin ohuella teknisellä kerrastopaidalla, on yöksi saatava mahdollisimman lämmin makuupussi ja kunnolla kylmyyttä eristävän makuualusta.

Grammanviilaan oikeastaan kaikessa muussa paistu uniasioissa. Makuupussi saa olla muhkea, vaikka vähän painavampikin – pääasia, että se pitää naisen lämpimänä. Hyvät yöunet ovat myös se oma mukavuustekijä, sillä tarvitsen paljon hyvää unta.

Lue lisää oikeanlaisen makuupussin valinnasta täältä.

 

kolmen vuodenajan makuupussi

talvimakuupussi

1. painos

Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.

Lue lisää