Nenänpieleen on ilmestynyt taas teerenpaskoja. Pisamia. Italian aurinko on ollut asialla. Vaa’alle en kehtaa, sillä veikkaan sieltäkin löytyvän pari ylimääräistä kiloa. Tiedättehän, kaikki ne tortellinit, raviolit, pitsat ja viinilasilliset..

Puolustukseksi sanon vaan, että kotoa lähetettiin terveisiä:

”Muista syödä ettet kuihdu.”

Sagra dei Crotti

Crotti-6a

Komeiden Alppien ympäröimässä Pohjois-Italian Chiavennassa, slow food –kulttuuristaan tunnetussa 8 000 asukkaan kaupungissa paahtaa ja paukkuu. Vatsan seudulla nimittäin.

Vietetään Sagra dei Crottin ruoka- ja viinijuhlaa, joka alkoi tänä perjantaina. Juhlakansan tunnistaa pienistä keraamisista nokkamukeista, jotka ripustetaan juhlijoiden kaulaan. Niitä täytetään vuorten rinteillä sijaitsevissa pop up –ravintoloissa sunnuntain puoleen yöhön saakka.

Sagra dei Crotti

Crotto tarkoittaa italiaksi vuoren seinämään muodostunutta tai louhittua viileää ja vetoisaa luolaa, joissa vielä tänäkin päivänä säilytetään ruokatarpeita ja viiniä. Vaikka Chiavennan vuoristoalueella niitä on yli tuhat, vain kymmenen aukeaa yleiselle toimien ravintoloina ja illanviettopaikkoina, jolloin terassit tuoleineen ja penkkeineen kasataan kellarin sisäänkäynnin viereen.

Turisteja saapuu kaikkialta mutta lähinnä ympäri Italiaa – Milanosta, Comolta ja Bolognasta. Kuulen vain yhden pariskunnan puhuvan englantia.

Crotti-12a

Crotti-13a

Crotti-19a

Ulkona on ainakin kolmekymmentä astetta lämmintä. Kävelen kirjaimellisesti pitkin seiniä, sillä kellareiden ikkunoista hönkää kylmää ilmaa, joka viilentää paahtavassa auringossa.

”It’s the cold breath of the mountain”, sanoo oppaamme Filippo.

Hän on mukava ja lupasi meille jokaiselle yösijan seuraavalle reissullemme.

Sagra dei Crotti

Minulla on tästä upeasta kaupungista niin paljon kerrottavaa: on uskomaton vaellusreitti, Leonardo da Vinciä inspiroineet vesiputoukset, vuorten rinteillä sijaitseva palatsi, kalastusta, kiipeilyä ja luonnon omia turkoosin sinisiä tai auringonsäteiden osuessa oikein emeraldin vihreitä kirkasvetisiä altaita, joihin voi hyppiä kanjonin reunalta.

Turismi ei silti ole vallannut tätä aluetta, vaikka ruoka- ja luontoelämyksiä löytyykin paljon: Chiavenna on pysynyt lähes sellaisenaan jo satojen vuosien ajan. Tänne ei ole rakennettu rumia asuintaloja yhtä hotellia lukuunottamatta. Kujat ovat kapeita, punaisia kukkia pursuaa ikkunoista ja oviaukoilla. Koko kaupungista löytyy vain yhdet liikennevalot.

Tämä kaupunkin on aivan ihana.

Crotti-25a

Crotti-31a

Sagra dei Crotti -tapahtumasta löytyy lisäinfoa tapahtuman omilta verkkosivuilta. Reittejä on erilaisia, ja meidän Andèm a Cròt -ruokapassimme kustantasi 30€ per sierainpari ja siihen kuuluvat neljän eri crotton antimet juomineen.

Crotti-5a

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center