Vaeltajan matkavakuutus

”Älä tarjoa neuvoa tai suolaa ennen kuin pyydetään”, opettaa italialainen sananlasku.

Tarjoan silti.

Aihe on nimittäin niin tärkeä, että haluan teidän kaikkien tietävän ainakin ne muutamat huomioon otettavat asiat, jotka tulivat itsellekin yllätyksenä.

Kun pari vuotta sitten lähdin Patan kanssa kiipeilemän Ranskan La Graveen, soitin silloiseen vakuutusyhtiööni kysyäkseni, kuuluuko kiipeily matkavakuutukseni piiriin. Kuuluihan se, mutta eräs muu asia ei.

— Noniin, hieno juttu, nyt voin sitten lähteä hyvillä mielin reissuun.
— Kiva kuulla! Onko tälle vuodelle vielä muita matkoja luvassa?
— Kyllä vain, lähdetään kaveriporukalla Norjaan vaeltamaan.
Virkailija naputtelee konetta
— Kuule, kavereiden kanssako vain eli ilman opasta?
— Kyllä vain!
— Siinä tapauksessa meidän pitää päivittää sinulle laajennettu urheiluvakuutus.

En rehellisesti sanottuna ollut edes ajatellut, etteivätkö yksinvaellukset kuuluisi normaalin matkavakuutuksen piiriin. Jos vaelluksella olisi siis ollut mukana koulutettu opas, olisin selvinnyt perushinnalla.

Ja tämä oli vasta alkua.

 

vaeltajan matkavakuutus

 

Matkavakuutus Nepaliin

Tänään olen soitellut ympäri kyliä, sillä maaliskuun Nepalin-matka sekä koko tuleva vuosi vaatii matkavakuutuksen päivittämistä uuteen uskoon. Nykyinen paperi, josta olen maksanut jo muutenkin aika kovasti, ei nimittäin sekään kata kaikkea.

Kysyin tarjousta matkavakuutukselle, joka kattaa: 1) soolovaellukset ILMAN OPASTA Suomessa ja maailmalla, 2) yli 3 000 metriin nousevat vaellukset, 4) 0 omavastuun, sekä siinä surkeimmassa mahdollisessa tilanteessa myös 5) mediheli-lennot, unohtamatta tietenkään 6) matkatavaravakuutusta useamman tonnin kuvauskalustolleni.

 

matkavakuutus

 

Matkavakuutuksen kilpailutus

Kilpailutin matkavakuutuksen kolmella eri vakuutusyhtiöllä: A) on nykyinen palveluntarjoajani, B) uusi tuttavuus sekä C) entinen palveluntarjoajani. Erot olivat järkyttäviä.

A) Matkavakuutusta tarjoava vakuutusyhtiö, nykykumppani

Nykyinen matkavakuutukseni kattoi perushinnallaan vain ns. normaalit opastatetut matkat ulkomaille oppaan seurassa.

Kun halusin päivittää matkavakuutuksen (joka alkaa 50 km päässä kotoa) koskevan myös kotimaan sooloretkiä ja -vaelluksia sekä yli 3 000 metriin nousevaa Nepalin vaellustani, jouduin ostamaan 80 € lisäturvan (joka kattaa koko vuoden). Matkavakuutuksen hintaan kuuluvat siis nuo molemmat, harrastit toista tai et.

Omavastuu kamerakalustolle oli 50 €.

 

Rinkan pakkaaminen

 

B) Matkavakuutusta tarjoava vakuutusyhtiö, täysi fiasko

Matkavakuutus maksoi jo itsessään karvan verran enemmän kuin vaihtoehto A, minkä lisäksi sen päälle piti vielä hankkia 90 € lisäturva yksinvaeltamisen ilosta ulkomailla.

Lapissa ja muualla Suomessa voisin vaeltaa ilman lisäturvaa, ja matkavakuutus alkaisi tuttuun tapaan 50 km jälkeen kotiovelta. Minun täytyisi kuitenkin valita ulkomaan lisä, minkä päälle tulisivat vielä kertakohtaiset vakuutusmaksut per YKSITTÄINEN vaellusreissu, eikä siinä vielä kaikki..

Jokaista vaellusreissua varten tarvittaisiin selvitys matkakohteesta, reittisuunnitelmasta, yöpymissuunnitelmasta, lähimmästä mahdollisesta hoitopaikasta, omasta retkeilykokemuksesta sekä pelastussuunnitelmasta.

Ja vaikka kaikki menisikin maaliin, ei vakuutusta välttämättä siltikään myönnettäisi, sillä riski voi olla liian suuri.

Kun tiedustelin mahdollista hintaa, en saanut mitään esimerkkiä. ”No onko se ennemmin kymppejä vai satasia?” kysyin ja sain vastauksen: ”Kyllä se on ennemmin satasia on.”

 

Pakkauslista vaellukselle

 

C) Matkavakuutusta tarjoava vakuutusyhtiö, ex-vakuutusyhtiöni

Vakuutusyhtiö C:n matkapäivät kestävät vähemmän aikaa kuin kahdella edellisellä (max. 3 kk), eli kerrallaan vain 45 päivää. Lisäkuukausien ostaminen toki onnistuu.

Omat reissuni eivät kuitenkaan ole ylittäneet kuukautta, minkä vuoksi en kokenut aihetta ongelmaksi. Matkavakuutuksella oli myös rajattomat korkeuskäyrät, eikä yksinvaelluksille tai -retkeilylle tarvinnut ostaa erikseen lisäturvaa Suomessa tai ulkomailla.

Matkavakuutus astuisi kuitenkin voimaan vasta 150 km päässä kotoa, ja reissussa pitää aina olla yön yli. Alle tämän ajan menevät reissut lasketaan tapaturmavakuutuksen piiriin (jonka olen ottanut yritykseni nimissä). Lisäksi kamera on edullisempaa vakuuttaa kotivakuutuksen kautta (yksittäisen korvattavan tuotteen hinta max. 5 000 €).

Tämän matkavakuutuksen hintaan ei kuitenkaan kuulu etsintäkuluja, mikäli hukkaan itseni kartalta ja joudun kutsumaan etsintäpartion. Vaikka olen siinä uskossa, että jokainen itseään ja muita kunnioittava kulkija osaa lukea karttaa ja kompassia sekä kantaa tarvittaessa mukanaan GPS-paikanninta, mitään takuitahan niiden puolesta ei yksinään voi antaa.

Vaikka tämän matkatavaravakuutuksen omavastuu olisi 250 €, vakuutus tulisi silti edullisemmaksi kuin vaihtoehto A, jossa omavastuu olisi 50 €. Näin siksi, että matkatavaravakuutus leivotaan kotivakuutuksen piiriin.

Vaihtoehto C:n matkavakuutus ei kata kiipeilyä, eli näille harrastajille tämä vaihtoehto ei soveltuisi. Myös jäätikkövaellukset oli luettu pois kaikkien kolmen vakuutusyhtiön listoilta, sillä laji on liian riskaabeli.

Vaikka vaihtoehto C:n matkavakuutuksen loppusumma oli hieman kalliimpi kuin nykyinen matkavakuutukseni, mutta asiakaspalvelu oli niin timanttista (neuvojani oli itsekin vaeltanut useaan otteeseen Nepalissa), että tässä tapauksessa ammattitaito ja ymmärrys asiakkaan tarpeisiin palkittiin uusasiakkuudella, ensimmäisen kanssa kun on ollut aiemminkin hieman liian haastavaa kommunikoida.

Vanha suola oli siis tällä kertaa se paras suola.

 

Syöte

 

Oleko koskaan ajatellut saati varmistanut, kattaako matkavakuutuksesi myös sooloretket ja yksinvaellukset?

En halunnut mainita vakuutusyhtiöiden nimiä, sillä meistä jokaisella on eri tarpeet ja taustat, jotka vaikuttavat vakuutusten summiin ja sisältöihin. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on ennen kaikkea herättää sinut ajattelemaan ja tarkistamaan matkavakuutuksesi laajuus sekä matkatavaravakuutuksesi ja tapaturmavakuutuksesi oikealle tasolle.

Mikäli siis epäilet matkavakuutustesi kattavuutta, tai et ole varma, mitä ne ihan oikeasti pitävät sisällään, kannattaa pirauttaa omaan vakuutusyhtiöön ja varmistaa asia.

Nyt on nimittäin hyvä hetki hoitaa paperihommat kuntoon, sillä retkeilykausi on jo ihan nurkan takana.

Onnistuneita ja turvallisia vaelluksia!

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center