Kompassin avulla on helppo paikantaa idän ja lännen sijainti: se mistä aurinko nousee ja minne se laskee – vaan Lumos kertoo vielä vähän enemmän.

Tähtikuvausvinkeistä kertova artikkelini sai sen verran mukavan vastaanoton, että ajattelin jatkaa ainakin yhden jutun verran kuvausvinkkien parissa. Tiedän nimittäin sieltä ruudun toiselta puolelta löytyvän vähintään yhtä intohimoisia luontokuvaajia ja retkeilijöitä kuten allekirjoittanutkin.

Älypuhelimesta on tullut mahtava työkalu luontokuvauksen tueksi: sovelluskaupat ovat täynnä toinen toistaan erilaisempia applikaatioita, joilla voi tehdä melkein mitä tahansa. Useista kokeilemistani luontokuvaukseen liittyvistä mobiilisovelluksista erityisesti yksi on vakiintunut käyttööni, minkä vuoksi halusin vinkata tuosta super helposta ja kätevästä työkalusta myös teille: LUMOS Sun and Moon Tracker on iPhonelle ladattava auringon ja kuun kiertorataa helppotajuisesti piirtävä applikaatio, jonka avulla suunnittelet auringonlaskujen ja -nousujen aikataulun ja kuvauspaikan helposti ja varmasti.

Dolomiti

Vaikka älykelloni kertoo auringonnousun ajan, kuten kertoo puhelimenikin, paikalliset säätiedotukset, sanomalehdet sekä kyseessä oleva sovelluskin, on maisema harvoin tasainen – ainakaan silloin, kun ollaan syvällä vuoriston sylissä tai muilla mutkikkailla alueilla, kanjonin notkossa tai muuten vaan merkittävästi erilaisessa maastossa.

Voi siis hyvinkin olla, että vaikka aurinko nousisi maailmanaikaa jo 04:50, eivät auringonsäteet tavoita kuvattavaa kohdetta saati näkökenttääsi vielä pariin tuntiin. Syynä tällöin ovat todennäköisesti edellä mainitut vuoret tai muut korkeuserot, jotka haittaavat tai jopa estävät näkyvyyden.

lumos

Lumosin avulla pystyt paikantamaan, missä kohtaa ja milläkin kellonlyömällä aurinko nousee ja laskee. Kuten yllä olevista esimerkeistä näkyy, minun oli helppo etsiä sopiva kuvauspaikka sekä ilta-aurinkoa että auringonnousua varten: applikaation avulla tiesin, milloin päivän viimeiset sävyt tavoittaisivat Lago di Sorapisin huipun tai milloin auringon ensimmäiset säteet nuolisivat Cesedan seinämää.

Ilmaiseksi ladattava Lumos: Sun & Moon Tracker on pieni ja näppärä mobiilisovellus, jonka avulla aamu-uniset voivat nukkua jopa tunnin tai kaksi pidempään lokaatiosta riippuen – sinun ei siis enää tarvitse herätä kilpaa auringon kanssa.

Oikein mukavia ja onnistuvia kuvaushetkiä!

vuori

applikaatio

Jos haluat lukea lisää valokuvauksesta, siirry tästä Valokuvaus-osioon. »

Erältä, eräistä - Marinella
1. painos

Tilaa Erältä, eräistä

Sivumäärä: 198
Julkaistu: 27.3.2020
ISBN: 978-952-94-2956-1
Kirja: Kovakantinen, sidottu
Koko: 240 mm x 210mm
Hinta: 29 €, sisältää postituskulut Suomessa

Ostamalla kirjan tuet luonnon monimuotoisuutta: 10% kirjan myyntivoitosta lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle vanhojen metsien suojeluun.


Osta
Vaellus ja retkeily

Retkeilyoppaatja varustevinkit

Kaukokaipuun retkeilyoppaista löydät kaiken tärkeän ja oleellisen tiedon onnistuneen retken suunnitteluun: Millainen teltta sopii minulle? Millainen retkikeitin kannattaa hankkia? Mitä ruokaa kannattaa varata viikon vaellukselle? Mitkä ovat parhaat talviretkivarusteet? Entä mistä löytää parhaat retkeilykohteet ja rauhalliset retkeilyreitit?

Valokuvausvinkit ja objektiivisuositukset

Valokuvausvinkkeihin

Privacy Preference Center