Viikinkimuseo – Loftor Viking museum

Viikinkimuseo Lofooteilla vie sinut ajassa taaksepäin – hetkeen, jolloin Norjan merillä eivät lipuneet turskaa ja sinipallasta pyytävät troolarit vaan kankaisin purjein varustetut viikinkilaivat.

Lofoottien Viikinkimuseo on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Vestvåggøyan saarella sijaitseva Viikinkimuseo löytyy suomalaisten suosimasta Henningsvaerista matkalla Lofoottien kärkeen, Å’hon.

Pääsymaksu Viikinkimuseoon on sesonkina noin 20 euroa. Museo on avoinna läpi viikon paitsi sunnuntaisin, klo 11 – 18. Tarkemmat ajat ja poikkeukset (pyhät) löydät museon omilta kotisivuilta.

Museossa pääset tutustumaan Norjasta löydettyihin vanhoihin viikinkiaikaisiin esineisiin. Vaikka nähtävää on paljon, malta paikallasi hetki: näyttelytiloissa pyörivä lyhytelokuva kertoo, kuinka Borgin viikingit muuttivat Islannista Lofooteille ja yhdistyivät siten Norjan viikinkien kanssa.

 

Viikinkimuseo
Viikinkimuseon maisemissa pääsee tapaamaan myös Norjan nelijalkaisia tupasvilloja. Photo: Kjell Ove Storvik/Lofotr Viking Museum

 

Viikinkimuseo syntyy maanviljelijän löydöstä

Koko alue tuli ilmi sattumalta vuonna 1981, kun paikallinen maanviljelijä löysi pelloltaan vanhoja rautaesineitä. Jo pian kaivaustöiden alettua löydettiin muiden esihistoriallisten työkalujen lisäksi myös pitkänmallisen talon perustukset: selvisi, että talo on suurin koskan löydetty viikinkiaikainen rakennus. Ei siis ihme, että museo on perustettu juuri Lofooteille – sinne, mistä mittaamattoman arvokkaat löydöksetkin on tehty.

Talon perustukset päiväävät aikansa rautakaudelle 500–1100-lukujen välimaastoon. Perustukset ovat pituudeltaan huimat 83 metriä, minkä vuoksi uskotaan, että talo kuului kylän päällikölle. Löydöksistä päätellen Borg on mitä ilmeisimmin ollut tärkeä viikinkiajan keskus. Oletusta tukevat myös muut alueelta tehdyt löydökset, kuten rannan tuntumassa sijaitseva vanha venevaja.

Vuonon rannalta löytyy myös kuvauksellinen viikinkilaivan replika, jota kannattaa käydä katsomassa. Aurinkoisina päivinä sen kyydissä pääsee myös merelle, ja lippuja kannattaa kysellä museon vastaanotosta. Rannalla on myös mahdollista kokeilla jousiammuntaa ja kirveen heittoa.

Lofotr Viking Museum (Viikinkimuseo) on omiaan lapsiperheille myös sen takia, että alueella elelee hevosia, villisikoja ja lampaita, joista perheen pienimmät ovat varmasti innoissaan!

Jos nälkä näppäsee, päällikön talossa voi nauttia maukasta lammaskeittoa hunajaviinin kera. Halutessasi voit myös varata pitkän kaavan mukaan illallisen, jonka aikana paikallisen teatterin näyttelijät ovat sonnustautuneet näyttäviin pukujäljitelmiin ja tarjoilevat erinomaisia viikinkiaikaisia annoksia.

Håper det smaker!

 

Viikinkimuseo
Kohde on todella kuvauksellinen myös talviaikaan. Photo: Kjell Ove Storvik/Lofotr Viking Museum

 

Linkkivinkit Norjaan matkaavalle

Lue automatkailijan vinkit Norjaan »
Lofootit autolla -opas »
Tutustu Lofoottien matkaoppaaseen »
Ota talteen road tripin pakkauslista »
Lofoottien leirintäalueet ja parhaat telttapaikat »

 

Lofoottien viikingit
Päivä Lofoottien viikinkimuseossa on elämys. Varaa tarpeeksi aikaa, sillä tekemistä ja näkemistä riittää! Photo: Lofotr Viking Museum

 

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center