★ Lehdistömatka: Visit Sweden

Unohda Norjan vuonot ja Islannin geysirit – lähde Pohjois-Ruotsin Korkea Rannikolle!

Högakusten Korkea Rannikko

Pohjoismaiden suosituimmista luontokohteista puhuttaessa sormenpää löytää kartalta Norjan vuonot ja Islannin vesiputoukset. Unohdetaan ne hetkeksi.

Nyt olisi tarjolla villi kortti.

Pohjois-Ruotsin lumoava luontohelmi, Högakusten eli Korkea Rannikko on niin upeaa ja maisemiltaan mielenkiintoista seutua, että se on päässyt UNESCOn maailmanperintölistalle.

Karunkauniit rannikkomaisemat, kimmeltävät järvet, vehreät kuusimetsälaaksot ja geologiset ilmiöt kutsuvat tutkimaan merestä nousseen Ruotsin luontoa.

Tässä parhaita paloja omalta reissultani.

Skuleskogenin kansallispuisto sopii koko perheelle. Täältä löytyy myös esteettömiä reittejä.
Ruotsin kansallispuisto

Upeiden reittien lisäksi Skuleskogenin kansallispuisto on kuin luonnonmaantieteen oppikirja

Täällä näet omin silmin, miten jääkauden jälkeinen maankohoaminen sekä meren ikiaikaiset aallot ovat muovanneet maisemaa. Missään muualla Pohjanlahdella meri ei ole yhtä syvää eivätkä saaret yhtä korkeita kuin Korkea Rannikolla.

Skuleskogenista tuli Ruotsin 19. kansallispuisto vuonna 1984. Kansallispuisto sopii kaikille, sillä täältä löytyy myös esteettömiä reittejä. Voit aloittaa lyhyemmän retken tai pidemmän vaelluksen miltä tahansa puiston kolmesta sisäänkäynnistä.

Reittikartan löydät täältä.

Skoleskogen nationalpark
Skoleskogen nationalpark

Friluftsbyn on kuin aikuisten vaeltajien hulvaton leirikoulu ja festarialue

Nyt seuraa ylisanoja: kansallispuiston läheisyydessä sijaitsee upea, kerrassaan mainio Friluftsbyn. Paikka, jote ei tiennyt kaipaavansa, ennen kuin vieraili siellä.

Tunnelmallinen ”Outdoor Village” on Fjällravenin entisen markkinointijohtaja Jerry Engströmin perustama kaiken vaelluskansan kohtaamispaikka.

”Työskenneltyäni ympäri maailmaa kaipasin kotiin Korkea Rannikolle. Halusin tehdä osani ja esitellä Pohjois-Ruotsin upeaa maailmanperintökohdetta, vielä suhteellisen tuntematonta luontohelmeä, sekä luoda paikan, jota minä, perheeni, ystäväni ja muut ulkoilusta pitävät voisivat käyttää luontoelämysten, luovuuden ja yhteisöllisyyden tukikohtana. Hoppas vi ses!”

Kuva: Friluftsbyn
Kuva: Friluftsbyn

Kelomuurien sisäpuolella vaelluskansa festaroi, majoittuu ja nauttii Vardagsrummetin ravintolan antimista, maljoja voi nostaa nuotion äärellä. Seuraavaa tapahtumaa vietetään marraskuussa, kun suosittu Eldfest alkaa.

Hauska pikkumökit on sisustettu eri vaellusbrändien toimesta. Majoittua voi myös teltassa ja leirintäalueella.

Tutustu tulevan talvikauden tapahtumiin täällä. Piipahda samalla kylän reunalla sijaitsevassa luontokeskuksessa – saatat löytää sieltä myös minun rautupiirrokseni.

Friluftsbyn
Klikkaa yllä olevaa kuvaa ja katso tunnelmallinen video, joka kertoo enemmän kuin sanat voivat kuvailla.
arknat

Luontoa, taidetta ja arkkitehtuuria

ARKNAT on arkkitehtuurin ja luonnon yhdistävä käsite.

Joka vuosi arkkitehtiopiskelijat eri puolilta Skandinaviaa kokoontuvat kyseenalaistamaan tapamme tarkastella muotoilua. Seminaarien ja työpajojen päätteeksi syntyy uusia rakennettuja ”luonnon piilopaikkoja” vaellus- ja retkeilykansan iloksi ja taukopaikoiksi.

Umeån Skulpturparken on samoilla jäljillä.

Patsaspuistossa pääset ihmettelemään merkittävien ruotsalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden veistoksia. Pysyvä kokoelma kattaa noin 40 teosta. Puisto on avoinna yleisölle, ja siellä voi vierailla maksutta ympäri vuoden, 24 tuntia vuorokaudessa.

arknat
nokipannukahvit
Umeå Skulpturparken
patsaspuisto umeå

Koe Mannaminnen lumoava maailma

Älä myöskään sivuuta Mannaminnea, pohjois-ruotsalaista aikakonetta ja ulkoilmamuseoa maan historiaan ja taiteeseen.

Täällä on luontoa ja kulttuuria, taidetta ja teknologiaa, paikallista ja globaalia, mennyttä ja tulevaa, pientä ja suurta sekä yli 50 toinen toistaan kummallisempaa rakennusta. Yhden sisällä on kokonainen maapallo, toisen sisällä laiva.

Lisää kohde reissulistallesi!

Monni on retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja, jonka sydän sykkii luonnon ja taiteen yhdistämiselle – onhan hän valmistunut teolliseksi muotoilijaksi.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center