Vesiputouksia, marjanpoimintaa ja huikean upea Ruotsin saaristo

Turistit ovar rankanneet Ruotsin jo toista vuotta peräkkäin maailman vastuullisimmaksi maaksi.

Sijoitus on ansaittu muun muassa viehättävien ja helposti lähestyttävien ekoturismielämysten ansiosta. Vastuulisen matkailun indeksiä (Sustainable Travel Index) ylläpitää maailmanlaajuinen markkinatutkimusyhtiö Euromonitor, joka julkaisi uudet tulokset ITB-matkamessuilla Berliinissä.

Euromonitor antaa erityismaininnan Ruotsin Nature’s Best -ekoturismimerkinnälle, joka luotiin vuonna 2002 ja on pohjoisen pallonpuoliskon ensimmäinen kansallinen turismimerkintä. Hankkeen vetäjinä toimivat Ruotsin ekoturismiliitto, Ruotsin luonnonsuojeluliitto ja Visit Sweden.

Myös kausiluontoiset elämykset, kuten marjanpoiminta, sienestäminen ja osterisafarit ovat esimerkkejä paikallisista erikoisuuksista.

Ruotsin metsät ja järvet, koskenlaskumahdollisuudet ja arktiset seikkailut, saamelaiskulttuuri sekä revontulet edistävät kaikki osaltaan ruotsalaisten luontoa kohtaan osoittamaa arvostusta.

 

puolukat kuksassa
Ruotsi saa kiitosta samoista kausiluontoisista elämyksistä, kuten marjanpoiminnasta ja sienestyksestä, joita voi harjoittaa myös Suomessa.

 

Tavoitteena ilmastoneutraalius vuoteen 2030 mennessä

Yhteensä 23 ruotsalaiskuntaa on liittynyt maanlaajuiseen Viable Cities -hankkeeseen, jonka tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2030 mennessä. Jokamiehenoikeuden ja 30 kansallispuiston ansiosta Ruotsin ykkössija vastuullisuuslistauksessa on taattu.

Euromonitorin vastuullisen matkailun indeksin mukaan Euroopan kymmenen vastuullisinta matkakohdetta ovat:

  1. Ruotsi
  2. Slovakia
  3. Itävalta
  4. Suomi
  5. Viro
  6. Islanti
  7. Ranska
  8. Latvia
  9. Slovenia
  10. Norja

 

Maailman vastuullisin matkailumaa
Ruotsi on valittu jo toistamiseen maailman vastuullisimmaksi matkailumaaksi. Kuvassa esiintyvä Njupeskärin vesiputous löytyy Taalainmaalta.
Kuva: Kola Production, Visit Sweden

 

Suositun Taalainmaan kohdevinkit

Vaikka kansanperinteen näkökulmasta Taalainmaa edustaakin monien mielestä alueena tyypillisintä ruotsalaisuutta, maakunnan upeat vesiputoukset ovat vielä toistaiseksi niitä vähemmän tunnettuja luontonähtävyyksiä. Ja niitä kannattaakin lähteä bongaamaan seuraavalla Ruotsin-matkalla!

Viisi kesävinkkiä Ruotsiin:

Keväällä on erinomainen aika lähteä patikoimaan esimerkiksi Skärgårdsledeniin, joka on uusi, reilu 27 kilometriä pitkä reitti. Se kiertää Hälsön, Öckerön, Hönön ja Fotön saaret, jotka yhdistyvät toisiinsa siltojen avulla.

Skärgårdsleden avautuu virallisesti 14. toukokuuta. Sen kunniaksi järjestetään kymmenen saarta kiertävä 10 Island Trailrun -juoksukilpailu. Kilpailun osallistujat voivat valita matkakseen joko 11 tai 35 kilometriä pitkän reitin.

Joko mennään?

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center