Islannin Golden Circle eli Kultainen kierros

Kaunis ja kuvauksellinen Golden Circle (Kultainen kierros) on yksi Islannin suosituimmista luontonähtävyyksistä, jonka kokee helposti yhden reissupäivän aikana.

Kokonaispituudeltaan noin 300 kilometrin mittainen Golden Circle johdattaa yhden päivän aikana Islannin kolmelle upealle luontokohteelle, jotka ovat Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa sijaitseva erämainen Þingvellir, Islannin alkuperäinen Geysir sekä Gullfossin elokuvistakin tutut mahtipontiset vesiputoukset.

Miten Golden Circle kannattaa ajaa?

Vaihtoehtoja Golden Circle -reitille on kaksi.

Helpointa ja mukavinta on säästää omaa aikaa ja lähteä järjestetylle kierrokselle, joita ajetaan Islannin pääkaupungista Reykjavikista päivittäin. Edullisimmillaan Golden Circle -kierroksen voi ostaa alle 50 eurolla.

Golden Circle (Kultainen kierros) kestää noin kuusi tuntia, joten varaa tarpeeksi evästä ja juotavaa mukaan päiväretkelle. Muista myös varmistaa, että kameran muistikortti on tyhjä ja akut täysiä, sillä näistä kohteista löytyy paljon kuvattavaa!

Toinen vaihtoehto on vuokrata auto ja ajaa Golden Circle omatoimisesti.

Etuna autonvuokraukselle on se, että kierroksen kohteissa voi viipyä pidempään ja matkan aikana voi pysähdellä kuvaamaan myös muita kauniita maisemia, joita löytyy joka puolelta saarta.

Golden Circle on pääsääntöisesti hyväkuntoista tietä, joten pärjäät tällä reitillä myös pienemmällä autolla.

Muista, että F-teille vaaditaan neliveto.

golden circle
Gullfossin putoukset ovat yksi Golden Circle -reitin tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Maksaako Golden Circle?

Golden Circle -kierroksen nähtävyyksiin ei peritä erillistä pääsymaksua, vaan luontokohteet ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Muutama kolikko ja/tai luottokortti kannattaa kuitenkin aina varata mukaan, sillä ainakin osasta Thingvellirin alueen julkisista vessoista peritään maksu.

Myös matkamuistomyymälöistä voi tehdä tuliaisostoksia, omaa vireystilaa nostavaa kahvia ja nisua unohtamatta.

Kuinka pitkä on Kultainen kierros?

Kultaisen kierroksen pituus on noin 300 kilometriä, ja sen ajamiseen kannattaa varata 6–8 tuntia eli yksi kokonainen matkapäivä.

Mikäli osallistut järjestetylle kierrokselle, kierros kestää yleensä noin kuusi tuntia. Omatoimisilla retkillä aikaa kuluu helposti paljon enemmän, sillä kohteissa voi viettää juuri niin kauan kuin itse haluaa.

Jos haluat vierailla myös Fontanaan kylpylässä tai Secret Lagoonissa, aikaa kannattaa varata muutama lisätunti.

golden circlen nähtävyydet
Gullfoss on yksi Islannin kuvatuimmista vesiputouksista.

Golden Circlen kolme upeaa luontokohdetta

Kahden mannerlaatan välissä sijaitseva kaunis Þingvellir

Golden Circle -kierroksen toinen nähtävyys, Þingvellir eli Thingvellir sijaitsee Islannin lounaisosassa.

Þingvellir on kuuluisa kahdestakin syystä: se on ollut Islannin parlamentin eli alltingin kokoontumispaikka 900-luvulta alkaen, minkä lisäksi se on myös geologisesti kiinnostava alue.

Täällä maankuori liikkuu ja tulivuoret hengittävät, sillä kohde sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa.

thingvellir
Mannerlaattojen maisemissa.

Islannin Geysir, se oikea alkuperäinen

Islanti on tunnettu geysireistään, mutta mistä löytyy se muille nimensä antanut alkuperäinen lähde?

Þingvellirin mannerlaattojen yhtymäkohdasta kierros jatkaa matkaansa Islannin Geysirille. Tiesitkö, että juuri tämä kyseinen geysir on antanut nimensä kaikille muillekin tulikuumaa vettä pärskähteleville lähteille.

Mikäli kierroksella nähtävä alkuperäinen geysir ei matkasi aikana purkaudu, sen vieressä sijaitseva Strokkur pärskii vettä noin vartin välein ja aina kolmenkymmenen metrin korkeuteen asti.

gullfossin putous
Gullfossin putous sulan maan aikaan.

Kierroksen kolmas nähtävyys on mahtipontinen Gullfoss

Kultaisen kierroksen kolmantena nähtävyytenä pääsee ihailemaan mahtipontista, Euroopan suurimmaksi vesiputoukseksi tituleerattua Gullfossin vesiputousta. Gullfossin putoukset sijaitsevat Hvítájoen kainalossa Etelä-Islannissa lähellä Langjökullin jäätikköä. Putous muodostuu kahdesta erillisestä vesiputouksesta, joiden korkeudet ovat 11 ja 21 metriä.

Gullfossin väri poikkeaa monista muista Islannin vesiputouksista siksi, että senvesi on peräisin Keski-Islannin jäätiköltä. Sulaessaan jäätikköveden mukana kulkeutuu tulivuorenpurkauksissa purkautunutta tuhkaa ja muuta maa-ainesta, joka värjää normaalisti turkoosin veden.

gullfoss
Gullfoss alkutalven hunnussaan.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center