Islanti – nähtävyydet, kohdevinkit ja kartat

Päivitetty 23.4.2023

Koe Islannin nähtävyydet vähintään kerran elämässä!

Islanti, saagojen saari, tunnetaan vaikuttavista luontonähtävyyksistään, kuten vesiputouksista, tulivuorista, geysireistä ja upeista jäätiköistä.

Tiesitkö, että Islanti tarkoittaa suomeksi savujen lahtea? Tai että islantilaiset uskovat piilokansaan, ihmistenkaltaisiin menninkäisiin ja maahisiin.

Jökulsárlón, Islannin suurin jäätikkölaguuni, on monista elokuvista tuttu: maisemat vilahtavat muun muassa Batman Begins, Tomb Raider ja Die Another Day -elokuvissa sekä Vikings-sarjassa.

Vatnajökull, Euroopan suurin jäätikkö peittää lähes kymmenesosan maan pinta-alasta. Islanti on yksi maailman tuliperäisimmistä maista, ja sen kahdesta sadasta tulivuoresta noin 30 on edelleen toimivia. Höyryävät geysirit ja kuumat lähteet kertovat luonnon alkukantaisesta voimasta ja maan vulkaanisuudesta.

Saarella elävät islanninhevoset saavat käyskennellä vapaasti kuten entisaikaan, sillä laumat laiduntavat vapaina suurimman osan vuodesta ja vain talvisin ne tuodaan lähelle ihmisasutusta.

Täällä valittin maailman ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla äänestetty naispresidentti vuonna 1980.

Seljalandfoss Islanti
Seljalandfoss on yksi Islannin Ring roadin lumoavimmista ja samalla helpoimmin saavutettavimmista nähtävyyksistä.

Tunnetuimmat Islannin nähtävyydet

  1. Reykjavik – maailman pohjoisin pääkaupunki
  2. Jökulsárlónin jäätikkölaguuni
  3. Vatnajökull, Euroopan suurin jäätikkö
  4. Fjaðrárgljúfurin kanjoni
  5. Golden Cirle eli Kultainen kierros
  6. Seljalandfossin vesiputous
  7. Blue Lagoon (Sininen laguuni)
  8. Eyjafjallajökullin tulivuori
  9. Vík ja Reynisfjaran mustat rannat

Islannin nähtävyydet kartalla

Yllä olevasta kartasta löydät monia toinen toistaan upeampia kohteita omalle Islannin-matkallesi. Voit tallentaa kartan omiin suosikkeihisi klikkaamalla kartan otsikon perässä olevaa tähtä (joka aktiivisena muuttuu keltaiseksi).

Lisäksi saat kohteet auki nimilistana, kun klikkaat otsikon vasemmalla puolella olevaa nuolella varustettua kuvaketta.

Löydät lisää road trip -karttoja ja reittejä hieman pidemmältä artikkelista.

kirkjufell
Kirkjufell on maan kuvatuimpia luontokohteita.

Skandinaavinen mytologia ja saagojen saarten mystiset luontokohteet

Skandinaavinen mytologia, joka tunnetaan myös nimillä pohjoismainen mytologia ja muinaisnorjalainen mytologia, juontaa juurensa Skandinavian rautakautisten ja varsinkin viikinkiaikaisten asukkaiden myytteihin ja uskomuksiin.

Nuo tarinat kertovat maailman synnystä ja tuhosta sekä jumalten, jättiläisten ja maahisten seikkailuista. Islannin myyttien perusta on Edda, joka on kirjoitettu jo 1200-luvulla.

Tunnetko jo nämä myytit ja ledendat islantilaisten vesiputousten takaa?


Pikalinkit kohteisiin

Klikkaa sisällysluettelon pikalinkkiä ja pääset suoraan sinua kiinnostavaan aiheosioon.

Islannin nähtävyydet

Vesiputoukset, geysirit, kuumat lähteet, mustat rannat, luontopolut ja vaelluskohteet sekä kalastajakylät ja Reykjavikin nähtävyydet, löydät ne kaikki tästä oppaasta!

Kauniita ja kuvauksellisia kohteita löytyy jo ihan pääteiden varsilta sekä lyhyiden patikkamatkojen päästä.

Aloitetaan Kultaisesta kierroksesta.

golden circle
Gullfossin putoukset ovat yksi Golden Circle -reitin tunnetuimmista nähtävyyksistä.

 

Golden Circle (Kultainen kierros)

Golden Circle eli Kultainen kierros on loistava tapa tutustua maan suosituimpiin luontonähtävyyksiin.

Kokonaispituudeltaan noin 300 kilometrin mittainen Golden Circle johdattaa yhden päivän aikana kolmelle upealle luontokohteelle, jotka ovat Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa sijaitseva Þingvellir, Islannin alkuperäinen Geysir sekä Gullfossin mahtipontiset vesiputoukset.

Seljalandfoss Islanti
Seljalandfossin putoukset saavuttaa helposti autolla.

Islannin vesiputoukset

Islanti on tunnettu henkeäsalpaavista vesiputouksistaan. Luonnon kauneuden ja voiman ainutlaatuisella tavalla yhdistävillä vesiputouksilla on myös oma symbolinen merkityksensä, sillä niistä monet kertovat islantilaisia legendoja ja monisävytteisiä kansantarinoita.

Tutustu ainakin Seljalandfossin ja Glymurin putouksiin! Täältä löydät koosteen tunnetuimmista vesiputouksista, jotka olen myös pinnannut kartalle.

Goðafossin vesiputous (Waterfall of the Gods) talvipuvussaan.
Goðafossin vesiputous (Waterfall of the Gods) talvipuvussaan.

Blue Lagoon (Sininen laguuni)

Noin 45 kilometrin päässä Reykjavikin keskustasta keskellä aavaa laavakenttää sijaitseva Blue Lagoon (Sininen laguuni) on käymisen arvoinen uintikohde, turistimassoista huolimatta. Tämän luonnonaltaan vesi on noin 35 asteista.

Blue Lagoonin turkoosi väri syntyy mineraaleista, joiden sanotaan nuorentavan ihoa. Kuumien lähteiden höyryjen vaikutusta voi tehostaa levittämällä kasvoille laguunin valkoista terveysmutaa. Muista omat uikkarit!

Koska Blue Lagoon on sijaitsee Islannin kansainvälisen Keflavikin lentokentän läheisyydessä, kylpyhetken voi yhdistää oman Islannin-reissun alkuun tai loppuun.

blue lagoon
Islanti on tunnettu kuumista lähteistään. Sininen laguuni (Blue Lagoon) on niistä yksi.

Reykjavik – maailman pohjoisin pääkaupunki

Tutustu myös Islannin pääkaupunkiin, pittoreskiin Reykjavikiin! Vaikka Islantiin matkustetaan usein retkeilemään ja vaeltamaan sekä tutustumaan Islannin upeisiin luontokohteisiin, myös Reykjavikissa kannattaa viettää päivä tai pari.

Nappaa täältä vinkit Reykjavikin viikonloppulomaan.

Islannin pääkaupunki Reykjavik ja musiikkitalo Harpa
Musiikkitalo Harpa on yksi Reykjavikin tunnetuimmista modernin arkkitehtuurin nähtävyyksistä.
Islanti
Matka Islantiin saagojen saarelle on elämys, joka jokaisen pitäisi kokea kerran elämässään.

Vík ja Reynisfjaran mustat rannat

Víkin kylä on Islannin eteläisin kylä, joka sijaitsee saaren ympärillä olevan pääkehätien varrella, noin 180 km maantietä pitkin Reykjavíkista kaakkoon.

Kylä sijaitsee tulivuoron purkautumisreitillä, minkä vuoksi Reynisfjaran rannat ovat mustaa laavahiekkaa. Näky on uskomaton – ja haluat varmasti todistaa sen omin silmin.

Stafnesvitin majakka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Reykjavikin keskustasta.
Stafnesvitin majakka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Reykjavikin keskustasta.

Islanti – majakoita rakastavan matkailijan unelmakohde

Islanti on tunnettu merta vahtivista, värikkäistä majakoistaan. Kirkuvan oranssi Stafnesvitin majakka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Reykjavikin keskustasta, ja Dyrhólaeyn valkoinen kaunotar vahtii tarkkaavaisesti Víkissä sijaitsevia Renisfjaran mustia rantoja.

Näiden lisäksi omalle kohdelistalleen kannattaa ehdottomasti lisätä myös Akranesin, Grottan ja Hvalnesin majakat.

Dyrhólaeyn valkoinen kaunotar vahtii tarkkaavaisesti Víkissä sijaitsevia Renisfjaran mustia rantoja.
Dyrhólaeyn valkoinen kaunotar vahtii tarkkaavaisesti Víkissä sijaitsevia Renisfjaran mustia rantoja.
Omalla autolla Islantiin
Oman auton vieminen Islantiin ei ole lainkaan niin kallista kuin saatoit kuvitella!

Koe Islanti automatkaillen!

Paras tapa seikkailla saagojen saarella on vuokrata auto, josta löydät oman vinkkipostauksen täältä.

Mikäli olet kiinnostunut Islannin road tripillä syntyneistä kuluista, katso budjettini täältä. Olen avannut artikkeliin kaikki kulut, jotka syntyivät 10 päivän pituisen, saarta kiertävän road tripin aikana.

Saaren voi kiertää kokonaan ympäri, kuten itse tein pari vuotta sitten. Halutessasi voit myös tehdä lyhyemmän kierroksen Reykjanesin niemimaalla.

Omalla autolla Islantiin

Mistä lauttaliput kannattaa hankkia, mistä lautat lähtevät ja kauanko lauttamatka Islantiin kestää? Entä kuinka paljon koko lysti maksaa?

Omalla autolla Islantiin on pitkäaikainen haaveeni, minkä vuoksi selvitin, kuinka paljon oman auton vieminen Islantiin maksaa. Yllättävää kyllä, tämä vaihtoehto voi olla jopa edullinen! Katso laskelma täältä.

Islanti on mahdollista kokea myös bussipassilla

Saaren voi kiertää kesäaikan myös bussipassilla. Esimerkiksi Reykjavík Excursions tarjoaa matkoja suosituimpiin kohteisiin, ja myös TREXin kautta voi ostaa matkoja Etelä-Islannissa sijaitsevien vaelluskohteiden alkupisteisiin.

Islannin julkisen bussiliikenteen aikataulut löydät täältä.

Diamond Beach
Satumainen Diamond Beach on täynnä valtavia jäätimantteja.

Islannin jäätiköt ja tulivuoret

Jäätiköt ja tulivuoret vallitsevat Islannin maisemia, ja purkautunutta laavaa näkee siellä täällä. Aktiivisia tulivuoria Islannissa on tällä hetkellä yli 30 ja niistä suurin on lähes puolitoista kilometriä korkea Hekla. Saaren asuttamisen jälkeen Hekla on purkautunut vajaa kaksikymmentä kertaa, viimeksi vuonna 2000.

Mikäli tulivuoret kiinnostavat, kannattaa piipahtaa Hvolsvöllurin kylässä Etelä-Islannissa, josta löytyy tulivuoriin ja maanjäristyksiin erikoistunut Lava Centre -museo. Lähialueilla sijaitsee myös keväällä 2010 purkautunut Eyjafjallajökullin tulivuori, jonka purkauspaikalle järjestetään muutaman päivän mittaisia vaellusretkiä.

Islannin jäätiköt tarjoavat huimia retkikohteita

Islannista löytyy myös paljon jäätiköitä, ja noin 11,5 prosenttia maan pinta-alasta onkin jään peitossa. Kaakkois-Islannissa sijaitsee myös koko Euroopan suurin jäätikkö, Vatnajökull. Kahdeksan prosenttia saaren pinta-alasta peittävällä kuperalla lakijäätiköllä on kokoa noin 8 100 neliökilometriä. Jään paksuus on keskimäärin 400 metriä, minkä lisäksi jää on paikoitellen jopa 1000 m paksua.

Vatnajökull valittiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2019.

Jökulsárlónin
Myös Jökulsárlónin jäätikkö on kaunis kuvauskohde.

Islannin ilmasto – sataako siellä aina?

Islannin ilmasto on harvoin lämmin ja harvoin kylmä. Atlantin tuulet pitävät sään läpi vuoden varsin lauhana; edes lämpimimpinä kesäkuukausina (heinä–elokuu) Islannin sää yltää harvoin yli 20 asteen, sillä vuorokauden keskilämpötila pysyttelee yleensä noin 13–14 asteessa.

Myös pakkaset ovat saarella harvinaisia, minkä ansiosta kelit ovat myös talvisin varsin miellyttäviä.

Säänkestävät varusteet kannattaa kuitenkin aina pakata mukaan, sillä saarella sataa kaikkina vuodenaikoina runsaasti.

Jos olet aikeissa reissata saarella autolla, lue tästä artikkelista lisää teiden kunnosta.