Jugoslavia – reissukohteina entisen Jugoslavian maat

Vaikka Jugoslavia on jo mennyttä, sen raunioille syntyneistä seitsemästä itsenäisestä Balkanin maan valtiosta Bosnia ja Hertsegovinasta, Kosovosta, Kroatiasta, Makedoniasta, Montenegrosta, Serbiasta ja Sloveniasta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa.

Balkanin maat, Jugoslavia. Jugoslavia (sloveeniksi Jugoslavija ja vapaasti suomennettuna Eteläslavia) oli kolmen vuosina 1918–2003 olemassa olleen valtion yhteisnimi. Jugoslavia koostui kuudesta sosialistisesta tasavallasta, joita olivat Bosnia-Hertsegovina, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Slovenia.

Entisen Jugoslavian maista minulle on tullut tutuiksi neljä, minkä lisäksi ne ovat myös kaikki nousseet omalle TOP10-matkakohdelistalleni: Bosnia ja Hertsegovina on upea vaellus- ja luontomatkailukohde, Makedonia yllättää omintakeisuudellaan ja Slovenia on aktiivimatkailijan unelmakohde. Kroatia taas on turkooseja merimaisemia ja karstikivikallioita rakastavan lomailijan leppoisa rantalomakohde.

Entinen Jugoslavia hajosi seitsemäksi itsenäiseksi valtioksi.

Entinen Jugoslavia

Balkanin maat: Jugoslavian hengessä Sarajevossa

Entisen Jugoslavian ja Balkanin maat tarjoavat aivan omanlaistaan viehätystä. Juttelimme aiheesta eilen ystäväni Jennan kanssa, joka on kirjoittanut varsin hyviä ajatuksia esimerkiksi Sarajevosta. Maasta, joka on monille matkailijoille uskomattoman inspiroiva, toisille ristiriitaisten ajatusten ahjo sekä omille kaupunkilaisilleen paikka, jonka historiasta ei haluta puhua.

Minusta Sarajevon tekee surulliseksi myös se, että niiden kymmenien tuhansien ihmisuhrien lisäksi yli 2 miljoonaa kirjaa, teosta ja tutkielmaa, eli koko Kansalliskirjasto, poltettiin tuhkana tuuleen.

Samalla paloi paljon tietoa ja historiaa, jonka arvo on määrässä mittaamattomassa – ihmishengistä puhumattakaan. Mikäli aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan Anja Portinin Sarajevon kirjat.

Ymmärsin Jennaa, joka pohti Sarajevon aiheuttamia ajatuksia hänessä itsessään. Olen kokenut vastaavia tuntemuksia, mutta inhonnut vain yhtä paikkaa: Minua ahdisti käydä ja kuvata Saksan Dachaussa. Puolessa välissä tutustumiskäyntiä, kun kurkkua kuristi liikaa ja silmäkulmaan meni roska, pistin kameran pois. Tuntui ihan paskalta.

Mutta hyvä niin sillä matkailu, jos mikä, avartaa ja opettaa.

Entinen Jugoslavia: Sarajevon kaupungissa Bosnia ja Hertsegovinassa.

Entinen Jugoslavia, Sarajevo

Jugoslavian hajoaminen

Sosialistinen Jugoslavia luotiin 1. joulukuuta 1918. Synty oli toisen maailmansodan jälkeen jatkoa Jugoslavian kuningaskunnalle. Entisen Jugoslavian pääkaupunkina toimi Belgrad, kunnes Jugoslavia purettiin 27. huhtikuuta 1992. Jugoslavian hajoamisen aiheuttivat alueen etninen epäyhtenäisyys, nouseva kansallismielisyys, talousvaikeudet ja kommunismin romahdus, jotka yhdessä johtivat entisten osatasavaltojen välisiin sotiin.

Sosialismin hiipuessa Itä-Euroopasta 1990-luvun alussa monet maat käyttivät tilaisuuden hyödyksi ja valitsivat itsenäisen tien. Sen hinnaksi muodostui satojen tuhansien ihmisten veri, joka vuoti Jugoslavian hajoamisen vuoksi.

 

Kosmaj monumentti Serbia
Serbian Kosmaj monumentti on pystytetty toisessa maailmansodassa kaatuneiden muistoksi.

 

Slovenia ja Kroatia itsenäistyvät

Slovenia ja Kroatia luopuivat sosialismista vuonna 1990, minkä jälkeen maat julistautuivat itsenäisiksi kesäkuun 25. päivänä vuonna 1991. Vanhastaan vauras Slovenia on tätä nykyä parhaiten pärjäävä maa, mikä näkyy myös maan turismissa. Slovenia on todellinen aktiivimatkailijan unelmakohde.

Bosnia-Hertsegovinan asukkaat äänestivät lokakuussa 1991 itsenäisyyden puolesta. Tynkä-Jugoslaviassa valta vaihtui kesällä 2000, kun presidentti Slobodan Milosevic hävisi vaalit opposition yhteisrintamalle. Nimi Jugoslavian katosi lopullisesti helmikuussa 2003, kun jäljelle jääneet tasavallat päätyivät liittossaan kaksoisnimeen Serbia-Montenegro.

Vaikka historia on meille kaikille sama, jokainen on kokenut sen omalla tavallaan. Ja kuten historian kuuluukin, kantavat tarinat ja tunnelmat menneestä nykyhetkeen. On silti vaikeaa kuvitella, että sodan päättymisestä on vasta 20 vuotta. Minä olin silloin kymmenen vuoden ikäinen.

 

Jugoslavia
Tjentišten joukkohaudan muistomerkki tekee kunniaa Sutjeskan sodassa kaatuneille sotilaille.

 

Sutjeskan sodan muistomerkki

Sutjeskan kansallispuiston lähettyvillä sijaitseva Tjentišten joukkohaudan muistomerkki tekee teki kunniaa Sutjeskan sodassa 1943 kaatuneille tuntemattomiksi jääneille bosnialaisille sotilaille, joiden yhteiseen hautakiveen oli kaiverrettu: “This is the resting place of 3 301 fighters of Sutjeska.”

Valtavan monumentin valaminen aloitettiin vuonna 1971 ja urakan valmistuminen kesti seitsemän vuotta.

 

Sutjeska National Park | Bosnia Hertsegovina Jugoslavia

Sutjeska National Park | Bosnia Hertsegovina
Valtavan monumentin valaminen aloitettiin vuonna 1971 ja urakan valmistuminen kesti seitsemän vuotta.

 

Bosnia ja Hertsegovina

Sutjeskan kansallispuisto entisillä sotatantereilla

Siirry kohteeseen

Sutjeska – taistelutantereesta kansallispuistoksi

Sutjeskan kansallispuistosta löytyvän hyisen Donje Bare -järven rannalta sijaitsevat myös edesmenneen Titon  metsästysmajan rauniot, jotka muistuttavat menneestä ajasta. On hullua ajatella, että mies kävi aikoinaan tässä samassa järvessä kylpemässä, tai että sodan etulinja kulki aivan näillä tienoilla.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan täältä »

 

Sutjeska Jugoslavia
Pulahdus hyiseen Donje Bare -järveen virkistää vaelluksen päätteeksi.

Sutjeska National Park | Bosnia Hertsegovina Jugoslavia
Titon metsästysmajan rauniot lepäävät paikallaan ja muistuttavat menneestä.

Slovenia

Slovenia - aktiivimatkailijan unelmakohde

Siirry kohteeseen

Bosnia ja Hertsegovina – kamalan kaunis Lukomir

Tällä kertaa tieni kohtasivat Mandala TravelsinAventuran sekä Curacaolla syntyneen ja sieltä Hollannin kautta Bosniaan juurtuneen Thierryn kanssa, joka Green Visions -yrityksen co-founderina ja oppaana tutustutti meidät Sutjeskan kansallispuistoon sekä Umoljanin erämaahan – aivan upeaan luontoaarteeseen, jolta pitäisi jo löytyä kansallispuiston leima, vaan aloite valitettavasti lojuu edelleen jossain bosnialaisten setien pöydällä.

Vaikka Green Visions yhdessä Via Dinarica -hankkeen kanssa on onnistunut projektissaan ja kunnostanut parissa vuodessa yhteensä 90 vuoristomajaa (joista osa sijaitsee ihan kaupunkien laitamilla kauniiden järvien rannoilla) ympäri maata, eivät kaikki tahot valitettavasti toimi yhtä jouheasti.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan täältä »

JUGOSLAVIA

Kamalan kaunis vuoristokylä Lukomir

Siirry kohteeseen

Makedonia, entisen Jugoslavian todellinen helmi

Olen monesti miettinyt, mikä oli se kriittinen tekijä, joka sai minut rakastumaan Makedoniaan aivan silmittömästi. Ehkä kevät, ehkä sen hetkinen elämäntilanne, ehkä se tietynlainen rosoisuus ja sen keskeltä nouseva kauneus, jonka näkee, kun osaa katsoa.

Jos vierailet Makedoanissa, käy tutustumassa Matka-kanjoniin sekä kaupungin markkinahumuun. Löydät lisätietoa ja kohteita myös Visit Macedonian ja Explore Macedonian verkkosivustoilta.

JUGOSLAVIA

Maailman kohtu - maailmankaikkeus ilmiluotuna

Siirry kohteeseen
Entinen Jugoslavia, Krkan kansallispuisto Kroatiassa.

Entisen Jugoslavian tunnelmissa Krkan kansallispuistossa, Kroatiassa.

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center