Minne lähteä päiväretkelle, jos kohteena on Helsingin Uusimaa ja lähialueet?

Lähde lähiluontoon ja tee päiväretki Helsingistä! Katso TOP 12 kohteet Uudenmaan lähialueiden päiväretkikohteista.

Aina ei tarvitse lähteä kauas: päiväretki Uusimaalla tarjoaa monipuolista tekemistä ja näkemistä, halusit sitten hengähtää metsän rauhassa, kiertää Suomen kansallismaisemissa tai patikoida kevyen päivärepun kanssa. Kurkkaa täältä vinkit niihin vähän parempiin retkieväisiin!

Ota TOP 12 -vinkit talteen ja tee päiväretki Helsingistä yksin tai yhdessä!

1. Hämeenlinnan Aulangon luonnonsuojelualue ja Lusikkaniemen kansallismaisema

Tee päiväretki Helsingistä Hämeenlinnaan! Aulangon valtakunnallisesti arvokkaalta luonnonsuojelualueelta löytyvä luontopolku kiertää nimensä mukaisesti koko Aulangonjärven. Reitin varrelle jäävät Kihtersuo, Kärmeskalliot, Levonkallio ja Levonhaka. Vieraile Sibeliuksen metsässä, syö eväät Ruusulaakson paviljongissa ja vietä kesäpäivä Kärmeskallioilla.

2. Dagmarin lähde Raaseporin sydämessä

Raasepori on mitä mainioin Uudenmaan päiväretkikohde Helsingistä. Parkkialueelta loivasti alamäkeen viettävä polku johdattaa kauniiseen purolaaksoon, joka on kuin rehevä kanjoni keskellä tummaa mänty- ja kuusimetsää. Historiallisesti kiinnostavassa Dagmarin puistossa sijaitsee kauniisti soliseva keisarinna Dagmarin lähde. Halutessasi voit myös pulahtaa uimaan hienohiekkaiselta Källvikenin rannalta.

3. Ekuddenin lumoava luontopolku Porvoossa

Porvoon keskustasta kaksi kilometriä etelään sijaitseva Ekuddenin luonnonsuojelualue on perustettu ensisijaisesti tammien ja lehmusten suojelua varten. Juurakkoinen luontopolku kulkee suojellussa lehto- ja sekametsässä poiketen välillä merenrannan kallioilla ja niityillä. Reitin varrella on kasvillisuutta ja eläimistöä esitteleviä opastauluja sekä lintutorni, josta voi tarkkailla rantaniittyjen linnustoa.

 

Päiväretki Helsingistä Hämeenlinnaan.
Päiväretki Helsingistä onnistuu monessa kohteessa ja etenkin Hämeenlinnassa! Koe Aulangon upea luonnonsuojelualue ja tutustu Sibeliuksen metsään.

 

4. Högbergetin luola Kirkkonummella

Kirkkonummella sijaitseva pisaranmuotoinen Högbergetin luola on kuin kurkistus Äiti Maan hameen helman alle. Jos tohtii, luolan sisään voi myös ryömiä. Tämä Kirkkonummen korvessa sijaitseva Högbergetin luola on varmasti yksi Suomen erikoisimmista luontonähtävyyksistä!

5. Helvetinjärven kansallispuisto Pirkanmaalla

Helvetinjärven kansallispuisto on suosittu monille tuttu ja siten myös hyvin suosittu päiväretkikohde. Kierrä Helvetinkolun luontopolku ja viivähdä hetki Helvetinjärven kauniissa maisemissa. Muista kamera, sillä täältä löytyy myös Helvetinkolu. yksi Pirkanmaan upeimmista luontokohteista.

6. Kammiovuori eli Etelä-Suomen Koli, Sysmä

Tiesitkö, että Itä-Hämeestä löytyy henkeäsalpaavan upea luontokohde, jota kutsutaan myös Etelä-Suomen Koliksi? Kammiovuoren luontopolku koukkaa myös upean maisemapaikan ja siirtokivilohkare Lintan kautta. Täältä löytyy myös jännittävä Hiskiaan luola!

 

Päiväretki Helsingistä Lahteen.
Linnaistensuolla on peräti 15 eri suotyyppiä, joista valtaosa on keidasrämettä ja rimpinevarämettä. Lisäksi alueella tavataan poikkeuksellisen paljon eri perhoslajeja.

 

7. Lahden Linnaistensuo on koko perheen päiväretkikohde Helsingistä

Natura 2000 -alueena suojellulle Linnaistensuon keidassuolle on matkaa Lahden keskustasta vain seitsemän kilometrin verran (kannattaa silti saapua autolla). Linnaistensuolla on tavattu 36 suurperhoslajia, kun tavanomaisella Lahden seudun suolla määrä on yleensä alle 17. Tarkkasilmäisimmät erottavat sammalten seasta myös kihokkeja, suomalaisia lihansyöjäkasveja.

8. Ryövärinkuoppa, Ruovesi

Ryövärinkuopan luonnonsuojelualueen helmi, Ryövärinkuoppa, on Ruovedellä sijaitseva koko perheen kohde. Nimensä puolesta sitä ei kuitenkaan tarvitse pelätä: rosvojen sijaan pääset ihailemaan kirkasvetistä lähdettä, jonka vettä voi juoda.

9. Pulkkilanharjun luontopolku, Asikkala

Asikkalan alueen tunnetuinta nähtävyyttä, Päijänteen kansallispuiston järvimaisemaa halkovaa Pulkkilanharjua ihaillessaan ei voi kuin ihmetellä veden voimaa ja malttia. Vedenalaisista harjuselänteistä ja silloilla yhdistetyistä harjusaarista koostuva Pulkkilanharjun nähtävyys on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta sekä merkittävä lintujen kevät- ja syysmuuton tarkkailupaikka.

 

Helpot päiväretket Helsingistä.
Pulkkilanharjun luontopolku Asikkalassa on yksi Suomen kauneimmista päiväretkikohteista. Tiesitkö, että kuvassakin näkyvä Pulkkilanharjun maisema ja sitä halkova ajoreitti on äänestetty Suomen kauneimmaksi tieksi?

 

10. Torronsuon kansallispuisto, Tammela

Tammelan Torronsuo on upea erämaa-alue Hämeen järviylängöllä Tammelan kunnassa, jossa – jos maisemat eivät olisi vailla tuntureita – voisi kuvitella olevansa Suomen Lapissa. Torronsuon kansallispuisto onkin erinomainen päiväretkikohde Helsingistä avaria maisemia rakastaville luonto- ja lintuharrastajille. Kiljamon pysäköintialueen viereisestä näkötornista voi tähyillä kurkiaurojen ja syyshanhien paluumuuttoa ja jopa riekkoja, sillä Torronsuon soisessa maastossa pesivä kanta on maamme eteläisimpiä.

11. Tiirismaan pirunpesä, Hollola

Tiesitkö, että yksi eteläisen Suomen näyttävimmistä rotkoista löytyy Hollolan Tiirismaalta? Tämä upea luontokohde on houkuttanut matkailjoita jo 1800-luvulta alkaen. Sittemmin 1950-luvulla rauhoitettu Pirunpesä on Tiirismaan kvartsiittikallion lävistänyt mahtava rotko, jonka seinämät nousevat jopa 20 metrin korkeuteen. Jos päiväretkeilet täällä, tutustu myös lähellä sijaitsevaan Salpa-Suppaan ja Kutajärveen!

12. Porkkalanniemi, Porkkala

Porkkalanniemi on aina varma valinta. Pakkaa eväät reppuun ja lähde yksin tai ystävän kanssa viettämään kesäpäivää Porkkalanniemen rantakallioille!

 

Pirunpesä ja Tiirismaa ovat Uudenmaan päiväretkikohteita.
Pakkaa retkireppu ja tee päiväretki Helsingistä Hollolaan! Tiirismaan Pirunpesän kivenlohkareissa ja kallioseinämissä voi nähdä vielä tänäkin päivänä aallonmerkeiksi kutsuttuja muinaisten aaltojen pohjahiekkaan jättämiä jälkiä.

 

Tutustu lisäksi myös näihin Uudenmaan vähemmän tunnettuihin kohteisiin!

Päiväretkikohteet Helsingistä, kootusti:

Kiitos, kun tuet sivuston toimintaa

Kun hankit retkeilyvarusteita ja kirjoja boldattujen sinisten linkkien ja painikkeiden kautta, minä saan pienen provision, mutta sinä et maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos, kun tuet KAUKOKAIPUUn toimintaa ja mahdollistat lukukokemuksen ilman mainosbannereita.

Privacy Preference Center