Kupoliteltta

Kupoliteltat ovat erittäin suosittuja retkeilijöiden ja ulkoilijoiden keskuudessa niiden monipuolisten ominaisuuksien ja helppokäyttöisyyden ansiosta.

Kupoliteltta on nimensä mukaisesti puolipallon tai kupolin muotoinen teltta, jossa on yleensä kaksi risteävää kaarta, jotka muodostavat teltan rungon.

Kupolitelttojen suosio perustuu niiden moniin etuihin:

  1. Helppo pystyttää: Kupoliteltat ovat yleensä nopeita ja helppoja pystyttää. Kupolin muoto tekee teltasta tukevan, ja teltan pystyttäminen onnistuu usein vain telttakepeillä – eli voit majoittua myös kalliolla, johon kiilat eivät pure.
  2. Tilavuus: Kupoliteltat tarjoavat sopivasti tilaa niin sisällä oleskelua kuin nukkumista varten. Puolipallon muoto takaa hyvän korkeuden, joten teltassa on mukava liikkua ja oleskella.
  3. Säänkestävyys: Kupoliteltat ovat yleensä hyvin säänkestäviä, sillä niiden muoto tekee niistä vakaan ja tuulenpitävän. Useimmissa malleissa on lisäksi sadesuoja, joka suojaa majoitetta sateelta.
  4. Hengittävyys: Monissa kupoliteltoissa on hyvä ilmanvaihto, joka estää kondensoitumisen ja pitää sisäilman raikkaana. Kahden absidin eli sisäänkäynnin ansiosta saat kuumalla kesäpäivällä telttaan mukavan läpivedon.
  5. Monipuolisuus: Kupolitelttoja on saatavilla monen kokoisina ja eri vesipilariarvoilla varustettuna, joten ne sopivat monenlaisiin käyttötarkoituksiin, kuten retkeilyyn, festareille tai perheen yhteisiin ulkoiluhetkiin.

Kun valitset kupolitelttaa, ota huomioon käyttötarkoitus, tilan tarve, teltan paino ja pakkauskoko sekä säänkestävyys ja vuodenaika, jolloin yleensä retkeilet. Näin löydät juuri sinulle sopivan teltan, joka palvelee pitkään ja erilaisissa olosuhteissa.

Kupoliteltta sopii kovapohjaiseen maastoon.
Kuten kuvasta näkyy, kupoliteltta pysyy pystyssä ilman kiiloja. Kuvan maisemat ovat Porkkalanniemestä.

Pitkäikäistä retkeilyperinnettä

Tiesitkö, että kupoliteltan kehitti suomalainen Jarl Lönnqvist jo 1930-luvulla. Pioneeriteltan pohjakoko oli 200 x 200 cm ja harjakorkeus 120 cm.

Lönnqvist myös patentoi keksintönsä, joka nimettiin Sopu-teltaksi (tuotetta valmisti tuolloin Telttaliike Sopu Oy). Kun tuontitavaraa säännösteltiin sodan jälkeen, piti Sopu-teltankin ostamiseen saada lupa Kansanhuoltolautakunnalta. 

Suomen Metsämuseo Lustossa on näytteillä alkuperäinen Sopu-teltta 1930-luvulta.

kupoliteltta
Tässä mallissa on kaksi eteistä eli absidia, minkä puolesta telttaa voi kutsua ”maisemateltaksi”.

Kupoliteltta seisoo "omilla jaloillaan"

Kupoliteltta tarvitsee vain tolpat pysyäkseen pystyssä, eli sitä ei tarvitse kiinnittää naruin maahan. Ja tämä onkin kupolimajoitteen paras etu!

Voit siis huoletta majoittua myös kallioisella ja kovalla maaperällä, johon kiiloja voi olla vaikea tai jopa mahdoton upottaa.

EXPED MIRA II HL on kevyt kahden hengen teltta, joka sopii mainiosti myös sooloretkeilijälle. Alumiinikaarilla varustetussa mallissa on kaksi ovea, kaksi eteistä. Sisäteltan mitat ovat 215 x 130 cm. Ulkoteltan vesipiariarvo on 1500 mm, pohjan 1500 mm.

Tutustu malliin →

MSR HUBBA HUBBA NX on genren parhaita alle kahden kilon (1720 g) telttoja kahdelle. ”Fast and light” -moodissa eli ilman sisätelttaa mallilla on painoa vain 970 grammaa!

Tutustu malliin →

SEA TO SUMMIT ALTO TR2 PLUS on alle 1,5 kilon teltta 3+ vuodenajan retkeilyyn. Tässä plus-mallissa pohjan vesipilariarvo on 2500 mm siinä missä perusmallin lattian arvo on 1200 mm.

Tutustu malliin →

EXPED MIRA II HL

Kevyt 1,3 kilon painoinen 2 hengen teltta 3 vuodenajalle. Oiva valinta myös sooloteltaksi!

Tutustu

MSR HUBBA HUBBA NX

Vain 1,7 kg – ja vielä eteistila molemmille! Teltan paino ”Fast and light” -moodissa eli ilman sisätelttaa vain 970 grammaa.

Tutustu

SEA TO SUMMIT ALTO TR2 PLUS

Alle 1,5 kilon teltta 3+ vuodenajan retkille! Tässä plus-mallissa lattian vesipilariarvo on 2500mm.

Tutustu

Kaksi absidia tuo mukavasti lisätilaa

Kaksiovellisessa teltassa on kaksi absidia eli eteistä tai katosta (tai niiden yhdistelmää).

Kaksiovinen malli tarjoaa entistä enemmän oleskelumukavuutta ja tilaa säilyttää rinkat ja  teltan ”eteistilassa”.

Kaksi absidia tarjoaa lisätilaa teltassa säilytettäville tavaroille, kuten rinkoille, keittimille ja kengille ja sekä  retkeilyvarusteelle. Absidit auttavat pitämään makuutilan siistimpänä ja järjestyksessä.

Kahden oven ansiosta teltan ilmanvaihto paranee, sillä ilma pääsee kiertämään tehokkaammin sisään ja ulos. Tämä vähentää kosteuden kertymistä ja parantaa sisäilman laatua.

Kaksiovellinen absidi on luksusta etenkin yksin retkeillessä, sillä saat sisälle roimasti tilaa oleskeluun. Ja mikäli retkeilet kaksin, myös silloin on enemmän nukkutilaa, kun retkirensselit voi säilyttää absidissa.

Kahden oven ansiosta teltasta on helppo tulla ulos ja mennä sisään, eli kenenkään ylitse ei tarvitse könytä.